• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Storuliai atsirado suklestėjus žemdirbystei

Vis daugiau mokslininkų tvirtina, kad maisto požiūriu žmonija dar prieš 10 000 metų pasirinko ne tą kelią. Jų nuomone, sveikiausiai ir maistingiausiai maitinosi mūsų protėviai, kurie gyvėno iš medžioklės laimikio ir surinktų gamtos vaisių. Jie mito vaisiais, daržovėmis, prisidurdami žuvų, liesos mėsos ir riešutų.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėjus maitintis grūdais ir jų produktais, atsirado daugiau nutukusių žmonių. Paleolitinės mitybos propaguotojai sako, jog tai, kad mitybos pagrindas dabar yra grūdai bei riebalai, ir yra didžiausia klaida. Tai neatitinka genetinės žmogaus struktūros, kuri per tūkstančius metų menkai tepakito. Todėl dabar žmones ir puola ligos. O kai kurių mokslininkų teigimu, tik tinkama mityba ir fizinis aktyvumas gali atitolinti ligas ar išvis apsaugoti nuo jų.

REKLAMA

"Vienintelis patarimas norintiems gyventi sveikai - tai nevalgyti produktų, pagamintų iš grūdų, pupų ir pieno, - sakė Kolorado universiteto (JAV) profesorius Lorenas Kordeinas. - Pusryčiams reikėtų atsisakyti riestainių, spurgų, javainių ir kitokio angliavandenių maisto".

Grūdų produktai didina cukraus kiekį kraujyje panašiai kaip grynas cukrus. Tuomet padidėja insulino kiekis, vystosi ląstelių atsparumas. Dabar mes gauname daugiau omega-6 negu omega-3 rūgščių, nes valgiui ruošti vartojamas saulėgrąžų ar kukurūzų aliejus. Normaliam virškinimui omega-6 ir omega-3 rūgščių santykis turi būti 4:1, bet Šiaurės Europoje šis santykis yra 15:1, o JAV ir Kanadoje - net 17:1. Dėl tokio iškrepto rūgščių santykio mūsų DNR gauna netinkamus signalus, todėl ir skatinami tokie negalavimai, kaip artritas ar kraujagyslių trombai.

REKLAMA
REKLAMA

O akmens amžiaus žmonės, pasigaminę pirmuosius akmeninius įrankius, tiesiog klestėjo. Jiems pakako gaunamo maisto, jie augo aukšti, jų kaulai buvo tvirti.

Žemdirbystės pradžia reiškė mitybos revoliucija - žmonių maistas tapo panašesnis į primatų, kurie minta grūdais. Žemdirbystė žmonėms atnešė ir alkoholinius gėrimus, druską, cukrų. Industralizacija, sudariusi sąlygas gaminti maistą, didino žalą žmogui. Žmonėsms perėjus nuo mėsos prie kruopų, jų kaukolės apimtis sumažėjo 11 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų