• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saldžioji pagunda

Ona NARUŠEVIČIENĖ

Prisipažinkime, kad beveik visi turime silpnybę šokoladui. O jau kai šventės ateina, tai dažnas tiesiog kovojame su savimi... Taip, jis riebus ir saldus, tačiau turi ir teigiamų savybių. Ar visų markių šokoladas vienodai vertingas? Ir taip, ir ne. Vertinant maistiniu požiūriu, jo rūšys ne tiek jau daug skiriasi. O šokolado skonis įvairus, priklauso nuo to, kur augusios pupelės. Dramblio Kaulo Kranto pupelės stipresnio aromato, nei subtiliai švelnios iš Venesuelos, o indoneziškosios pasižymi sodriu ir pikantišku skoniu. Kuo didesnis procentas kakavos, tuo stipresnis skonis. Prastos kokybės šokoladas dažniausiai būna pagamintas iš įvairių pupelių mišinio.

REKLAMA
REKLAMA

Sakoma, kad laikantis dietos reikia atsisakyti šokolado. Netiesa. Žinoma, vertinant energetiniu požiūriu (100 g turi daugiau nei 500 kalorijų), jis nepatartinas. Tačiau save pateisinate, kai jį kramsnojate su džiaugsmu, tiesiog dėl malonumo. Mėgaujantis šokoladu, jis sukelia malonumo pojūtį. Kokia šokolade esanti medžiaga tai sukelia? Tyrimai rodo, kad kofeino jame yra nedaug, šiek tiek daugiau - teobromino. Manoma, kad kofeino ir teobromino derinys ir sukelia tą malonų pojūtį. Dar šokolade randama amfetaminui giminingos medžiagos feniletilamino, kuris yra stiprus stimuliatorius. Šios stimuliuojančios medžiagos ir veikia žmogaus smegenų dalis, atsakingas už gebėjimą susikaupti, būti budriam. Taigi du nedideli kvadratukai per savaitę tikrai nieko baisaus.

REKLAMA

Dažnai klausiama, kokį poveikį šokoladas daro mūsų sveikatai, ar jis gali sukelti odos spuoguotumą, dantų ėduonį ar yra tukinantis, nemaistingas produktas? Blogas jo poveikis dažnai pervertinamas. Pensilvanijos medicinos mokykla ir JAV Karinio jūrų laivyno akademija atliko eksperimentus, kurių rezultatai parodė, kad šokolado valgymas ar nevalgymas neturi jokios įtakos spuoguotumui. Klaidingai manoma, kad šokoladas gali sukelti dantų ėduonį. Tyrimai rodo, kad šokolade esantis kakavos sviestas apsaugo dantis. O šokolade esantis cukrus pavojingas dantims tiek, kiek ir bet koks kitas saldus maistas.

REKLAMA
REKLAMA

Reikėtų įsidėmėti medikų teiginį, kad saldumynai, į kurių sudėtį įeina kakava, padeda atsikratyti liūdesio, sušilti sužvarbus, sustiprinti po ligos nusilpusį organizmą. Saldumynų sudėtyje esanti kakava naudojama dėl didelio antioksidantų kiekio, susidedančio iš vitaminų ir mineralų. Šios medžiagos padeda apsisaugoti nuo onkologinių ir širdies ligų. Be to, dar manoma, kad šokoladas veikia kaip antidepresantas ir afrodiziakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suprantama, valgant šokoladą reikia turėti saiką. Suvalgius jo per daug, gali kilti sveikatos problemų. Kakavos svieste esantys riebalai didina cholesterolio kiekį kraujyje, o jo didelis kiekis sukelia širdies ligas. Apskaičiuota, kad 100 g šokolado yra minimalus cholesterolio kiekis - tik 1,3 mg. 1999 metų spalio mėnesio Europos direktyva leido vietoje kakavos sviesto naudoti ir kitus augalinius riebalus. Norint žinoti šokolado sudėtį, tereikia atidžiai perskaityti užrašą ant etiketės. Kalifornijos universiteto mokslininkai nustatė, kad šokolade yra didelis kiekis fenolio, o jis juk mažina riziką susirgti širdies ligomis.

REKLAMA

JAV mokslininkai teigia, kad šokoladas gali sukelti košmariškus sapnus. Po tyrimų paaiškėjo, jog šokolade esantis kofeinas gali sumažinti organizmo išskiriamų cheminių medžiagų, kurios tarsi sukausto žmogaus kūną miego metu, gamybą. Jei minėtos medžiagos neišskiriamos, miegantis asmuo dažnai blaškosi. Žurnalas "New Scientist" teigia, kad vienas iš 2000 žmonių kenčia nuo miego sutrikimo, kai akių obuoliai ir galūnės neartikuliuotai juda. Virdžinijos Norfolko ligoninės gydytojas Robertas Vorona atidžiai išnagrinėjo vieno iš pacientų atvejį ir pastebėjo šio sutrikimo ryšį su šokoladu. Jo teigimu, šokoladas nesukelia sutrikimo, tačiau gerokai pablogina jau negaluojančių pacientų sveikatą.

REKLAMA

Italijos grožio salonuose šokoladas naudojamas kosmetikoje. Čia su karčiojo šokolado putomis atliekamas liekninamasis masažas, o skystas juodasis naudojamas veido kaukėms. Kakavos granulės naudojamos švelnioms odos šveitimo procedūroms. Yra ir kelių etapų masažas karštu šokoladu.

Ar tiesa, kad šokoladas padeda išlaikyti jaunystę? Reikėtų atsakyti, kad taip. Remiantis tyrimais, jis turi savyje antioksidantų, gebančių kovoti su ląstelių senėjimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kaip su spuoguotumu, kepenų priepuoliais ir migrena? Ar šokoladas tai sukelia? Ne. Jis gerai virškinamas. Suprantama, žmonės, kurių organizmas sunkiai įsisavina riebalus, turėtų jį vartoti su saiku. Dar kartą primename, kad spuoguotumui šokoladas neturi jokios įtakos. Tai patvirtina moksliniai tyrimai. O dėl migrenos - reikia suvalgyti daugybę šokolado plytelių, kad jame esantis feniletilaminas ją sukeltų. Alergijos atvejai šokoladui būna tikrai reti.

Kai kas mano, kad sveikiau valgyti juodąjį šokoladą. Netiesa. Tai grynai skonio dalykas. Juodasis šokoladas ne mažiau kaloringas nei pieniškas, tačiau skiriasi savo maistingosiomis savybėmis. Juodajame gausu vario, taip pat yra magnio ir geležies. Pieniškas turi 4 kartus daugiau kalcio ir fosforo. Na, baltasis šokoladas, nors ir turi kalcio, daugiau tik saldumynas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų