Įsidėmėkite, kad visus nuovirus ir antpilus reikia gerti prieš valgį ir kas mėnesį pasiruošti vis iš kitų vaistažolių!
1. 25 gramus smulkintų varnalėšų šaknų užpilkite puse litro verdančio vandens ir 30 minučių kaitinkite puode su verdančiu vandeniu (indas inde). Užpilą palaikykite nusistovėti 1,5 valandos, po to nukoškite ir įpilkite tiek virinto vandens, kiek nugaravo (kad būtų pusė litro skysčio). Šiltą nuovirą gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną.
2. 10 gramų lauro lapų užpilkite 700 ml verdančio vandens. Po 2 valandų antpilą jau galite vartoti. Gerkite po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną.
3. 30 gramų smulkintų kiaulpienių šaknų, po 35 gramus mėlynių ir dilgėlių lapų užpilkite stikline verdančio vandens. Indą uždenkite ir įstatykite į kitą indą su verdančiu vandeniu. Po 15 minučių ištraukite ir palikite pastovėti dar 45 minutes. Po to nukoškite ir pripilkite tiek virinto vandens, kiek nugaravo (kad būtų pilna stiklinė). Gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną.
4. 30 gramų smulkintų varnalėšų šaknų ir 30 gramų mėlynių lapų užpilkite stikline verdančio vandens. Ruoškite taip pat, kaip ir trečiąjį receptą. Gerkite po ketvirtadalį stiklinės keturis kartus per dieną.
5. Po 5 gramus mėlynių lapų, dilgėlių žolės ir varnalėšos žiedų užpilkite 300 mililitrų verdančio vandens. 30 minučių kaitinkite puode su vandeniu (indas inde). Nukoškite, gerkite po ketvirtadalį stiklinės 4 kartus per dieną.
6. 10 gramų mėlynių lapų, po 5 gramus asiūklio, debesylo, erškėtuogių, lakišiaus, ramunėlių, mėtų užpilkite puse litro verdančio vandens. Po valandos nukoškite. Vartokite po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną.
Džiuginta VAITKEVIČIENĖ