Dauguma prieskonių kilę iš Rytų šalių. Jie ne tik paryškina, pabrėžia patiekalų skonį, bet ir yra naudingi sveikatai. Beveik visi prieskoniai padeda įveikti uždegimus, gerina emocijas, virškinimą, šalina iš organizmo šlakus.
Dažnai didžioji prieskonių dalis siejama su stimuliuojančiais gėrimais: kava - su kardamonu, arbata - su indiškais prieskoniais... Tačiau reikia žinoti, jog suvalgius per aštrų patiekalą nereikia gerti, nes tai tik sustiprina deginimą. Tokiu atveju patartina nuryti šaukštą jogurto arba kąsnelį paprasto lietuviško sūrio. Tai nuramina deginimą.
Nuo vidurių pūtimo siūloma pavalgius pakramtyti virto ar konservuoto imbiero gabaliuką arba kardamono grūdelį. Kepenų ir tulžies stimuliacijai vartoti ciberžolę (kurkumą). Nuo žarnyno problemų tinka gvazdikėliai, kmynai ir karvi. Jie turi daug antiseptinių aliejų ir veikia žarnyną gydančiai. Šie prieskoniai saugo nuo rūgimo žarnyne ir kolito. Būtent todėl kmynai arba karvi labai tinka dėti į kai kuriuos sūrius. Virškinimui pagerinti karvi ir ciberžolė naudojami arbatų forma, o cinamonas, kmynai, juodieji pipirai ir imbieras - eterinių aliejų forma.
Negalima daug vartoti labai stiprių prieskonių, nes bus priešingas efektas - skrandžio išdeginimas. Ir, suprantama, jų nevartoti turint skrandžio opą, sergant gastritu ar refliuksu. Būtina žinoti, kad stipriausi yra juodieji pipirai.
Imbieras, raudonieji pipirai, kalindži, kmynai, juodosios garstyčios, kalendra, ciberžolė gerina virškinimą, sumažina netinkamai suderintų produktų neigiamą poveikį, malšina žarnyno spazmus.
Gvazdikėliai, muskatas, pankolis, kardamonas šalina blogą burnos kvapą, dezinfekuoja.
Ciberžolė, pankolis, anyžius gydo opaligę ir skrandžio uždegimą.
Juodieji pipirai, gvazdikėliai išvaro kirmėles.
Ožragė, moliūgo sėklos, linų sėmenys, juodieji pipirai, sumaišyti su trupučiu medaus, padeda nuo vidurių užkietėjimo, gydo hemorojų, gerina virškinimą.
Imbieras, gvazdikėliai, ciberžolė, cinamonas, juodieji pipirai, kalendra stiprina imunitetą, gydo peršalimo ligas. Aštrūs ir kartūs prieskoniai valo organizmą, šalina iš jo toksinus.
Imbieras ir cinamonas turi euforistinį ir afrodiziakinį poveikį, o šafrano ir kardamono arbatos naudojamos fitoterapijoje suteikti energijai.
Prieskoniai padeda riboti riebalus, druską ir cukrų. Jie aromatizuoja ir paskanina salotas bei karštus patiekalus, todėl galima mažiau vartoti sviesto ar aliejaus. Taigi jie vartotini laikantis dietos. Prieskonių sąskaitos dėka galima sumažinti druskos kiekį: kmynai, pipirai ar šafranas labai pagerina maisto skonį. Cinamonas ir vanilė savo švelniu skoniu tarytum pakeičia dalį cukraus desertuose ir jogurtuose.
Paruošė Ona NARUŠEVIČIENĖ