• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavojų kelia greitai gendantys maisto produktai

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) duomenimis, neseniai 8 asmenims, dalyvavusiems vestuvių pokylyje vienoje iš Kauno kavinių, diagnozuota salmoneliozė - ūmi žarnyno užkrečiamoji liga. Kauno 2-osios klinikinės ligoninės laboratorijoje sergantiesiems aptikta salmonelė, paprastai plintanti per maistą, ypatingai paukštieną bei gaminius iš žalių kiaušinių.

REKLAMA
REKLAMA

Vestuvių pokylyje, gegužės pabaigoje įvykusiame vienoje iš Kauno rajono kavinių, dalyvavo 47 asmenys. Skubios pagalbos į asmens sveikatos priežiūros įstaigas kreipėsi 14 svečių. Sunegalavę vestuvininkai gausiai vėmė, viduriavo, jautė didelį silpnumą, jiems pakilo aukšta (+40 laipsnių) temperatūra. Septyni pobūvio dalyviai buvo paguldyti į Kauno antrąją klinikinę ligoninę, kiti septyni gydėsi ambulatoriškai.

REKLAMA

Pasak KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus gydytojos epidemiologės Elenos Liakienės, vestuvių dieną tvyrojo didelis karštis, todėl infekcija maisto produktuose galėjo plisti tiesiog žaibiškai. Salmoneliozės protrūkio priežastys tiriamos kartu Kauno apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės sveikatos specialistai epidemiologinės apklausos metu išsiaiškino, kad susirgę svečiai vaišinosi įvairiu maistu: valgė vištienos krūtinėlės kepsnius, mėsos vyniotinius, įdarytą žuvį, majonezu pagardintas salotas, konditerijos gaminius. Gydytojai epidemiologai sako, kad per visus šiuos produktus salmoneliozė galėjo plisti jų gamybos, netinkamo laikymo, netinkamo vartojimo (ilgai laikant be šalčio) metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekiant išvengti salmoneliozės susirgimų karštu metu laiku, Kauno visuomenės sveikatos centro gydytojai epidemiologai rekomenduoja:

* Nuo pirkimo parduotuvėje iki vartojimo išvengti žalios mėsos (jos skysčių) ir kiaušinių sąlyčio su vartojimui paruoštu maistu; šaldytą paukštieną ir kitą mėsą atitirpinti šaldytuve; prieš gaminant būtinai nuplauti; neragauti žalios ar nepakankamai karščiu apdorotos mėsos, vištienos nei faršo; nesuvalgytą maistą laikyti šaldytuve, prieš vartojimą pakartotinai pakaitinti.

REKLAMA

* Valgyti tik gerai termiškai apdorotus kiaušinius (trynys neturi būti skystas ar minkštas); vengti konditerijos gaminių su žaliais kiaušiniais; šiltų kiaušinių kambario temperatūroje nelaikyti ilgiau kaip 2 valandas.

* Kiekvieną kartą prieš maisto gaminimą ir po žalios mėsos dorojimo ar pasinaudojus tualetu, turėjus sąlytį su gyvūnų ar ligonių fekalijomis - tekančiu karštu vandeniu kruopščiai nusiplauti rankas su muilu.

* Ypač svarbu dažnai priminti vaikams, kad nusiplautų prieš valgį rankas; tvarkant žalią mėsą ar vištieną, tuo pačiu metu negaminti maisto savo kūdikiui; sergant žarnyno infekcine liga, negaminti maisto svečiams, pobūviui, šeimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
  • Šventiniai atradimai su VILVI

TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų