Seimūnai - ne ėdrūnai!
Tokį įspūdį susidarė "Kranklio" korespondentė, per pačius pietus pašmirinėjusi po Seimo pirmuosiuose rūmuose esančią valgyklą ir pakalbinusi prie didelių puodų ir dar didesnių keptuvių kaistančias virėjėles. Mat čia besilankantys parlamentarai ir administracijos klerkai per tris valandas (tik tiek veikia valgykla) sušlerpia vos 70-80 porcijų sriubos, sukerta 15-20 natūralios mėsytės kepsnių, antratiek - maltos mėsos ir bulvinių gaminukų, sunaikina iki 15 kilogramų daržovių, ištuština 50 stiklinaičių spanguolių kisieliaus, kiek mažiau - sulčių, kavos ir arbatos. Trumpai tariant, vienos dienos valgyklos apyvarta - 800, o kai vieši daugiau svečių - apie 1 000 litų.
Meniu
Pasak valgyklos, o tiksliau - viešosios įmonės "Greminta" gamybos vedėjos Elenos Guigienės, tai pigiausias maitinimosi taškas visame Seimo pastate. Čia neprekiaujama alkoholiniais gėrimais, todėl patiekalų kainos mažėlesnės nei antrųjų rūmų kavinukėje ar trečiųjų rūmų restorane. Pavyzdžiui, raudongūžių kopūstų salotos su aliejumi - 68 centai, morkos su riešutais ir grietine - 20 centų brangiau, o pomidorų, paprikos ir Pekino kopūstų mišrainės, pagardintos šlakeliu aliejaus, porcija - 1,40 lito.
Negąsdina ir šaltųjų patiekalų kainos: griežinėlis skilandžio su pomidorais - 2,37 lito, vištienos vyniotinis su majonezu ir daržovėmis - 2,78 lito, lėkštelė įdaryto karpio drebučiuose su žolelių padažu - 2,33 lito.
Burokėlių sriuba su grybais, beje, skoniu nenuvylusi ir priekabios "Kranklio" korespondentės, kainuoja 1,4 lito. Pieniška makaronų sriuba - 33 centais pigesnė.
Brangesni karštieji patiekalai: malti veršienos kukuliai su padažu - 6 litai ir 16 centų, du balandėliai su priedais - 4,66 lito, porcija troškintų šonkauliukų su daržovėmis - 6,83 lito.
Desertui siūloma tarkuotų morkų su plakta grietinėle (1,15 lito), keptų obuolių su uogiene (1,08 lito), avižinių dribsnių su bananais (1,55 lito) ir galybė kitų saldėsių. O iš gėrimų bene labiausiai mėgstamas spanguolių kisielius, kurio stiklinaitės kaina - 53 centai.
Reziumuojant galima pasakyti, jog su 5-7 litais kišenėje alkanas iš Seimo valgyklos neišeisi.
Prapuolė nuolatinis klientas
Gamybos vedėja Elena Guigienė ilgai vardijo, kiek daug Seimo įžymybių užsuka į pigiausiai maitinančią valgyklą. Kai kurie seimūnai, girdi, ateina pasistiprinti net ne po vieną kartą - ilgėliau veikiančiame valgyklos bufete papusryčiauja, po to pasirodo per pietus... Vyrai, kaip ir pridera, labiau mėgsta mėsiškus patiekalus (ypač Vytenis Andriukaitis), o parlamentarės dažnai apsiriboja lėkštele daržovių, stiklinaite kefyro. Greičiausiai stengiasi išlaikyti geras formas...
Magėjo sužinoti, kiek, pavyzdžiui, sukerta garbusis amerikonas Romanas Sedlickas. Pasak gamybos vedėjos, šis parlamentaras valgo išties nedaug! Kartą praeidama pro užkandžiauti susiruošusį teisininką ponia Elena neiškentė nepasiteiravusi, kodėl tiek mažai užsisakęs - lėkštelę daržovių, stiklinę gėrimo. O ponas Romanas jai: "Daug pats turiu!"
Nekoks ir Kęstučio Čilinsko apetitas. "Kranklio" korespondentė jį pastebėjo nedidelę bandelę užgeriantį arbata. "Tai ir visi pietūs?" - kaip ištylėsi! "Negalima kitaip, - rimtu veidu paaiškino ponas Kęstutis. - Va, išgersiu paskutinį gurkšnį ir eisiu dirbti toliau. Skaitysiu korespondenciją - žmonės guodžiasi, prašo pagalbos. Kai pilvas sotus, sunkiau suprasti jų problemas..."
Anksčiau valgykloje pasirodydavo Seimo pirmininkas, tačiau, vargšas, neturėdavo kada kąsnį į burną įmesti - tai telefonas suskamba, tai sekretoriato darbuotoja sutrukdo... Taupydamas brangų laiką, netrukus Artūras Paulauskas ėmė pietauti tiesiog prie savo darbo stalo. Įdomu, ką antrasis valstybės veikėjas valgo? Jis, pasirodo, visiškai nevalgus ir dar labiau neišrankus. Be to, vegetaras. Tai gerai Jolantai - ir prie puodų nereikia ilgai tupinėti, ir išlaidų mažiau!
Seimo narys Česlovas Juršėnas ilgai buvo nuolatinis valgyklos klientas. Pastaruoju metu čion beveik neužsuka. Kaip tik pietų metą kažkur skubantį parlamentarą "Kranklio" korespondentė pavijo Seimo koridoriuje. "Gal tamstą ligos puola, skrandžiui valdiškas maistas netinka, kad pamiršote kelią į valgyklą?" - pasisveikinusi užklausė. "Ne, ką jūs! Tiesiog turiu malonumą pietauti namuose! Dabar kaip tik namo ir skubu!" - sagstydamasis versto kailio apsiaustą nusišypsojo Česlovas Juršėnas ir išskuodė pro duris.
Parlamentarai - dosnesni, Seimo darbuotojai - priekabesni
Seimo valgykloje puse etato įdarbintos trys jaunos ir žavios padavėjos Renata, Aida ir Lena (ar tik ne dėl to čia pietauja kur kas daugiau vyrų nei moterų?) neturi kada su "Kranklio" korespondente pasikalbėti. Kai pagaliau randa laisvesnę minutę, prisėda šnektelėti.
Rūpi iškvosti, ar parlamentarai - ne "skregos", ar nepagaili arbatpinigių. Šlovė ir garbė seimūnams - pasirodo, ne! Ko nepasakysi apie kai kuriuos administracijos darbuotojus, dažniau priekaištaujančius nei dėkojančius už skanų maitinimą. Tai sriuba, girdi, buvusi per karšta, tai kefyras per silpnas. Žinok, kad gudrus, kuris į darbą ateis po šeimyninio skandalo, kuris - "pachmielingas"...
Kita vertus, jei nepatinka valgyklinis meniu, laisvas kelias į kavinę, restoraną ar į prabangų restoraną anapus Seimo sienų. Kai kurie valgyklos lankytojai, pasak ponios Elenos Guigienės, taip ir padarydavo, tačiau netrukus sugrįždavo atgal. Kaip bebūtų, vargu ar apetitu nesiskundžiantis ir, svarbiausia, šitiek dirbantis seimūnas net kukliausioje miesto kavinukėje pasisotintų už 5-7 litus... Tuo tikras tik vienas iš daugelio korespondentės kalbintų seimūnų - Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungos narys Artūras Vazbys. Anot "rotacijos principu" patiekalus Seimo valgykloje ar restorane pasirenkančio parlamentaro, ne brangiau kaštuotų ir tikrai ne prastesni būtų pietūs "anapus Seimo durų", tačiau Seime pietauti - maloniau. Su kolegomis susitinki, keliais žodžiais persimeti. Mat valgymas ponui Artūrui - ne šiaip pilvo prikišimas, o savotiškas ritualas... O neilgai trukus, žiūrėk, kai kuriomis dienomis ir visai nereikės to ritualo atlikinėti - praktikuojančiu kataliku save laikąs Seimo narys ruošiasi pavyzdingai pasninkauti...