Kad kuo ilgiau išliktume jauni, žvalūs ir sveiki, turime kuo dažniau gerti natūralias, šviežiai spaustas vaisių ir daržovių sultis. Jos ne tik puikiai malšina troškulį, bet ir padeda išvengti daugybės negalavimų.
Apelsinų sultys, dėl jose esančio didelio vitamino C kiekio, tiesiog nepakeičiamos šaltuoju metų laiku peršalimo ligų ir avitaminozės profilaktikai ir gydymui. Šios sultys suteikia energijos, mažina nuovargį, stiprina kraujagysles. Gydytojai rekomenduoja gerti apelsinų sultis sergant ateroskleroze, hipertonija, kepenų ligomis. O jei kenčiate dėl skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opų, gastrito, žarnyno uždegimo ar padidėjusio skrandžio rūgštingumo, šių sulčių geriau atsisakykite.
Ananasų sultyse esanti unikali gamtinė medžiaga - bromelainas - pasižymi nuostabia savybe: jis yra tikras riebalų "degintojas" ir organizmo atjaunintojas. Šias sultis rekomenduojama gerti nutukimo bei ankstyvo senėjimo atvejais, taip pat sergant širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, inkstų ligomis, angina, mažakraujyste.
Nors ypatinga vitaminų gausa bruknės negali pasigirti, tačiau dėl jose esančių organinių obuolių, citrinų ir benzojininių rūgščių bei daugybės mineralinių medžiagų, šios uogos yra itin vertingas gydomasis produktas. Bruknių sultis naudinga gerti norint pagerinti apetitą, esant sumažėjusiam skrandžio rūgštingumui, sergant podagra, reumatu, lengva hipertonijos forma. Bruknių sultis reiktų gerti sergant cukriniu diabetu, peršalus, karščiuojant, kosint (lengvina atsikosėjimą). Sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, bruknių sulčių atsisakykite.
Bulvių sultis nuo seno rekomenduoja liaudies medicina. Tai puiki priemonė padidėjusiam skrandžio rūgštingumui gydyti, net mažina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Bulvių sultys skatina žarnyno peristaltiką, todėl tinka esant vidurių užkietėjimui. Šios sultys rekomenduojamos ir padidėjusiam kraujospūdžiui mažinti, sergant tuberkulioze ar inkstų ligomis. Puikiai veikia ir kaip organizmą valomoji priemonė, ypač sumaišius jas su morkų ir salierų sultimis.
Sergant skrandžio-žarnyno ligomis rekomenduojama gerti aguročių sultis, kurios švelniai veikia skrandžio ir dvylikapirštės žarnos gleivinę. Į savo dienos racioną šias sultis būtinai turėtų įtraukti ir tie, kurie kenčia dėl kepenų ir inkstų susirgimų. Aguročių sultyse gausu kalio ir vario, tad šis produktas labai vertingas sergantiems mažakraujyste, hipertonija, nervų ir širdies ligomis. O dėl itin mažo kaloringumo šias sultis rekomenduojama gerti ir turintiems antsvorio.
Kopūstų sultys puikiai valo organizmą, o sumaišytos su morkų sultimis - tiesiog nepakeičiamas organizmą stiprinantis ir priešuždegiminis produktas. Kopūstų sultys padeda sergant bronchitu, apsinuodijus, sutrikus virškinimui, sergant podagra, sąnarių, skrandžio uždegimu, tulžies pūslės akmenlige.
Liucerna - vienas iš labiausiai turtingų chlorofilo augalų. Liucernos sultys žmogui teikia sveikatos, jėgų ir energijos. Chlorofilas mūsų organizmui reikalingas kaip ląstelių atsinaujinimą ir susidarymą skatinanti medžiaga. Chlorofilas padeda esant kvėpavimo sistemos sutrikimams. Liucernos sultys stiprina imunitetą, užkirsdamos kelią daugybei infekcijų.
Morkų sultyse gausu karotino, vitamino A, kalcio, fosforo, geležies, tad visai pagrįstai jos laikomos kone jaunystės eliksyru. Morkų sultys gerina apetitą, virškinimą, stiprina dantis, nervų sistemą, didina organizmo atsparumą infekciniams susirgimams. Beje, tai nepakeičiamas produktas regėjimui stiprinti.
Dėl didelio kiekio kalio agurkų sultys ypač rekomenduotinos žmonėms, turintiems aukštą ir žemą kraujospūdį. Taip pat padeda esant prastai dantenų būklei. Rekomenduojamos sergant bronchitu, karščiuojant, dėl širdies ligų atsiradusiems pabrinkimams gydyti. Agurkų sultys skatina šlapimo išsiskyrimą, stiprina širdies raumenį, nuo seno vartojamos ir kosmetikoje - riebiai odai valyti ar atsiradus išbėrimams.
Burokėlių sultys pasižymi puikiomis valomosiomis savybėmis. Rekomenduojamos medžiagų apykaitai gerinti, sergant hipertonija, kepenų funkcijai gerinti, šlapimui varyti. Burokėlių sultys vartojamos sutrikus širdies ritmui, skydliaukės veikalai, apsinuodijus, o sumaišytos su morkų sultimis gydo mažakraujystę, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Paprastai užtenka 1-1,5 stiklinės burokėlių sulčių 2 kartus per dieną, tik pradėti vartoti jas reiktų pirmiausia sumaišytas su morkų sultimis, o paskui palaipsniui morkų kiekį mažinti.
Juodųjų serbentų sultys naudingos silpniems ligoniams, neseniai operuotiems. Juodųjų serbentų sultys turtingos polivitaminais, tai puikus organizmą stiprinantis ir priešuždegiminis produktas.
Be to, organizmui turi beveik tokį pat poveikį kaip ir insulinas, todėl juodųjų serbentų sultys tiesiog būtinos sergantiems cukriniu diabetu. Patariama jas gerti persišaldžius, sergant reumatu, hipertonine liga, užkimus, kosint, sergant tuberkulioze, žarnyno ligomis, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, viduriuojant.
Pomidoruose gausu askorbino rūgšties, geležies ir karotino. Tad pomidorų sultys puikiai tinka esant virškinimo sutrikimams, sutrikus medžiagų apykaitai, sergant širdies ligomis, avitaminozės atvejais. Rekomenduojamos nėščioms ir maitinančioms moterims.
Moliūgų sultys naudingos sergant kepenų ir inkstų ligomis, kamuojant nemigai, sutrikus medžiagų apykaitai, nutukus, sergant cukriniu diabetu, inkstų ar šlapimo pūslės akmenlige. Vyrams, kamuojamiems prostatos uždegimo, liaudies medicina rekomenduoja kasdien (2-3 savaites iš eilės) išgerti po 1 stiklinę moliūgų sulčių.
Obuolių sultys labai naudingos tiems, kuriuos vargina plaučių ligos, dažnai besikartojantys bronchitai, taip pat užkietėjusiems rūkaliams. Pusantros stiklinės obuolių sulčių kasdien žymiai pagerins kvėpavimo organų veiklą. Be to, obuolių sultyse gausu geležies (vadinasi, jos naudingos sergant mažakraujyste), o pektinai, esantys obuoliuose, veikia kaip adsorbentai ir valo iš organizmo šlakus. Taip pat obuolių sultys tinka sergant šlapimtakių akmenlige, podagra, sutrikus širdies ir kraujagyslių veiklai bei aterosklerozės profilaktikai.
Pačios vertingiausios yra šviežiai spaustos sultys, tad ruošti jas reiktų prieš pat vartojimą. Nerekomenduojama jų pasiruošti daug ir ilgesniam vartojimui - geriausia ruošti tiek, kiek tuo metu galite išgerti.
Vaisų ir daržovių (ypač su plona luobele) geriau nelupkite, nes po luobele yra didžiausia vitaminų sankaupa.
Prieš ruošdami sultis, vaisius ir daržoves pirmiausiai kruopščiai nuplaukite, supjaustykite gabalėliais ir tuomet spauskite (presu, sulčiaspaude) arba sutarkuokite smulkia tarka ir išspauskite rankomis per marlę.
Sulčių gėrimas - tai tarsi savotiška gydomoji procedūra, tad atlikite tai neskubėdami, ramioje aplinkoje.
Negerkite sulčių skubėdami, dideliais gurkšniais, kaip vandenį. Sultis reikia gerti pamažu, mažais gurkšneliais. Dar geriau, jei geriate jas per šiaudelį.
Į sultis nepatartina berti druskos ar cukraus. Geriau jas paskaninkite medumi, smulkiais supjaustytais petražolių ar krapų lapeliais, smulkiai patarkuota citrinos ar apelsino žievele, kmynais ar vanile.
Sultis rekomenduojama gerti 20-30 min. prieš valgį arba praėjus valandai po jo.