Artritas - tai neorganinio kalcio nuosėdos sąnarių kremzlėse dėl besaikio koncentruotų angliavandenių vartojimo.
Sergantiesiems artritu patartina į savo racioną įtraukti salierų, greipfrutų, morkų, burokėlių, agurkų, špinatų.
Žaliuose salieruose yra daug organinio natrio, o šis išlaiko ištirpdytą kalcį. Salieruose yra keturgubai daugiau organinio natrio negu kalcio, todėl šios daržovės naudingos žmonėms, nuolat vartojantiems koncentruotą cukrų ir krakmolus.
Sergant artritu per dieną reikia gerti ne mažiau kaip po 600 mililitrų greipfrutų arba morkų su mikseriu išplaktais špinatais sulčių, tiek pat grynų salierų sulčių arba salierų ir morkų sulčių mišinio. Patartina ir toks pat kiekis morkų, burokėlių ir agurkų sulčių. Sultis reikia išgerti ne vienu metu, o palaipsniui, su 1-2 valandų pertraukomis.
Jei jau artritas prasidėjęs, jis palaipsniui progresuoja, gali deformuotis kaulai. Vienas efektyviausių elementų, padedančių tirpdyti neorganinį kalcį, yra organinė salicilo rūgštis. Kaip minėjome, jos yra greipfrutų sultyse (šviežiose - ne konservuotose!).
Tirpstant kalciui ir atsistatant kremzlėms bei sąnariams, gali pradėti skaudėti. Kad iš organizmo pasišalintų neorganinis kalcis, reikia kasdien išgerti ne mažiau kaip pusę litro salierų sulčių. Jose esantis natris padeda išlaikyti ištirpusį kalcį. Kraujas ir limfa nuneša šias atliekas į storąją žarną, o kad palengvėtų šio organo veikimas, reikia kasdien išgerti po pusę litro morkų ir špinatų sulčių. Šis mišinys maitina storosios ir plonosios žarnų nervus ir raumenis.
Morkų salierų sultys (ne mažiau kaip 600 ml per dieną) padeda atstatyti kremzles ir sąnarius.