REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tamsią gruodžio savaitgalio popietę praskaidrina ir pagyvina karštos kavos ar arbatos puodelis. Na, o burnoje tirpstantis gabalėlis abrikosinio pyrago su baltymais prie išganingojo kavos ar arbatos gurkšnio suteiks gyvenimui vasaros spalvų ir šventės skonį.  

REKLAMA
REKLAMA

Nesakau, kad šitokį  pyragą lengva paruošti. Ypatingų įgūdžių ir miklumo jis nereikalauja, bet gerą valandą, o gal ir daugiau teks pasisukinėti tarp dubenų su miltais, baltymais bei džiovintais vaisiais. Darbas kiek išsitęsia dar ir dėl to, kad tešlą reikia pašaldyti. Bet kol ji gulės šaltyje, jums nereikės budėti prie šaldytuvo durelių, tad šio tarpsnio į gamybos laiką galima neįskaičiuoti.

REKLAMA

Pradėti geriausia nuo džiovintų  abrikosų paruošimo. Pusę kilogramo džiovintų abrikosų (suprantama, be kauliukų) nuplikyti verdančiu vandeniu ir palikti mirkti tame vandenyje gerą valandą (galima ir per naktį). Nusunkus vandenį, abrikosus reikėtų supjaustyti siauromis juostelėmis. Paskiau susmulkinkite pusę stiklinės gliaudytų graikiškų riešutų. Paruošę dvi įdaro dalis pradėkite gaminti tešlą.  

Dubenyje mediniu šaukštu sukite 200 g sviesto su puse stiklinės cukraus. Kai cukrus su sviestu išsimaišys, įsukite vieną šaukštą aliejaus (nebūtinai alyvuogių, tinka ir saulėgrąžų arba rapsų), tris kiaušinių trynius, du šaukštus grietinės. Įberkite stiklinę miltų ir pradėkite minkyti tešlą rankomis. Kai suminkysite pirmą miltų porciją, minkydami toliau įberkite paeiliui dar pusantros arba dvi stiklines miltų. Tešla neturi būti labai kieta. Išminkytą tešlą suplokite į gumulą, apibarstykite miltais ir, kaip jau buvo minėta, valandai įdėkite į šaldytuvą.

REKLAMA
REKLAMA

Atėjus laikui išimti tešlą, kepimo skardą ištepkite taukais ir jos dugną bei kraštus išklokite tešla. Patogiausia ją lipdyti pirštais, gnybant nuo didžiojo gabalo mažus kąsnelius. Pasistenkite, kad pyrago pagrindo storis būtų vienodas ir kad sunaudotumėte visą tešlą. Padžiovinkite pagrindą maždaug 15-20 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Kol pagrindas kepa, išplakite tris kiaušinio baltymus su artipilne stikline cukraus (cukraus pudros). Ištraukę apkeptą pyrago pagrindą, užberkite abrikosus ir riešutus, išlyginkite ir padenkite viršų plaktais baltymais.

Orkaitės temperatūrą  sumažinkite iki 160 laipsnių ir kepkite pyragą toliau, kol pradės gelsti baltymai. Pyragas turi atvėsti orkaitėje. Gražiai supjaustyti jį įmanoma tik tada, kai bus atšalęs.

Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų