REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Inga Stumbrienė (Fotobankas)

Pastaruoju metu tiek moksleiviai, tiek ir universitetų absolventai švenčia išleistuves – nuo jų veidų nedingsta šypsena ir visi jie pasiruošę žengti dar vieną žingsnį savo gyvenime. Šia proga savo kelią prisiminė ir verslininkė Inga Stumbrienė.

24

Pastaruoju metu tiek moksleiviai, tiek ir universitetų absolventai švenčia išleistuves – nuo jų veidų nedingsta šypsena ir visi jie pasiruošę žengti dar vieną žingsnį savo gyvenime. Šia proga savo kelią prisiminė ir verslininkė Inga Stumbrienė.

REKLAMA

Žinoma moteris naujienų portalui tv3.lt papasakojo ne tik apie tai, kaip pavyko suderinti mokslus universitete su motinyste, bet prisiminė ir pirmąjį darbą, kurį, beje, išbandė dar būdama mokykloje.

Inga neslėpė – savo mokslo baigimo išleistuves atsimina it šiandien. Anot jos, tai – svarbus žingsnis savo ateities kūrimo link. Verslininkė yra baigusi teisės magistro studijas – tiesa, mokslus jai teko derinti ir su motinystės rūpesčiais.

Paklausta, ar tai netapo iššūkiu ir nekėlė sunkumų, I. Stumbrienė atviravo, jog viskas priklauso nuo požiūrio: „Ne, jei turi užsibrėžusi savo tikslus, jei turi tam pakankamai ryžto, tai tikrai nėra nei sunku, nei neįmanoma suderinti. Ištekėjau dar tada, kai studijavau bakalaurą, o vaikelio pradėjau lauktis jau bakalauro studijų pabaigoje.“

REKLAMA
REKLAMA

Įdomu tai, kad nors aplinkiniai ir siūlė Ingai padaryti pertrauką ir atsiduoti motinystei, žinoma moteris niekuomet savimi neabejojo – žinojo, kad sugebės suderinti viską. 

REKLAMA

„Buvo visokių klausimų – gal norėtum atidėti mokslus, kad ramiai išlauktum? Bet man pačiai tokio klausimo nekilo – aš gerai jaučiausi, daug mokinausi, stengiausi, norėjau, lankiau paskaitas. Netgi taip išėjo, kad su pirmu vaikeliu baigiau bakalaurą, o su antru – magistrą. Gal dėl to dabar ir vaikai pirmūnai – jei mama daug studijuoja, daug mokinasi, tikriausiai tai kažkiek persiduoda ir vaikeliui, kuris tuo metu laukia savo gimimo (juokiasi). Reikia tik noro – viską įmanoma suspėti“, – sakė ji.

Neretai baigę studijas jauni žmonės tarsi išsigąsta, ima savęs klausti, o ką reikės daryti dabar? Inga džiaugėsi, jog jai su tuo susidurti neteko. „Man labai retai iškyla toks klausimas – o kas dabar? Aš to klausimo nė nesu sau uždavusi, nes visuomet turiu labai daug ateities planų. Tada taip pat turėjau daug ateities vizijų, todėl net spirgėte spirgėjau, kada jau galėsiu pradėti viską daryti. Mokslai tebuvo tarpinė stotelė iki kito tikslo“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, nors Inga yra baigusi teisės mokslus, vėliau pasuko į verslą – anot jos, tai nutiko labai natūraliai. O, galiausiai, anksčiau, ji studijavo net dviejuose universitetuose vienu metu.

„Baigusi mokyklą labai labai sunkiai rinkausi tarp teisės ir verslo, todėl bandžiau derinti du universitetus – dieną mokinausi verslo universitete, vakare – teisės. Bet vėliau pastebėjau, kad visa tai man darosi sunku suderinti, nes norint daryti gerai, reikia ir mokytis, ir atsiduoti, o ne važinėti iš vieno universiteto į kitą. Todėl pasirinkau teisę. Galų gale, mano pasirinkta teisės kryptis yra verslo, o tai apima pakankamai plačią sferą“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot I. Stumbrienės, dabar įgytos žinios jai praverčia ne tik darbo klausimais, bet ir kasdienybėje: „Tai praverčia ne tik darbe, bet ir gyvenimiškose situacijoje. Iš tiesų, kiekvienam palinkėčiau bent jau žinoti savo teisių ir pareigų pradmenis, nes šių žinių ant pečių tikrai nenešiosite.“

Anksčiau buvo laikomasi nuomonės, jog aukštąjį išsilavinimą turi turėti kiekvienas, o dabar vis daugiau žmonių to atsisako, renkasi gyvenimo mokyklą. I. Stumbrienė užsiminė, jog kategoriškos nuomonės šiuo klausimo neturi, mat yra daugybė talentingų žmonių, kurie nė nėra baigę mokyklos.

„Sunku atsakyti, tačiau šioje vietoje galbūt būčiau to seno kirpimo, kad reikia būti išsilavinusiam – reikia baigti ir mokyklą, ir universitetą, nes tai yra žinios, kurių ant pečių nenešiosi. Tu gali būti išsilavinęs tam tikroje vienoje srityje, kurioje gali daug pasiekti ir nuversti kalnus, bet mokykla, universitetas, duoda tą bendrą žmogaus išsilavinimą, erudiciją. Aš vis dėl būčiau už tai, nes tai žmogui tikrai reikalinga. O versle, manau, kiekvienas turi savo sritį, kurioje jis yra gabus, gali kažką nuveikti“, – sakė Inga.

REKLAMA

 O štai pirmąkart savo žinias panaudoti darbe Inga turėjo progą dar besimokydama mokykloje. Anot jos, tuo metu buvo užėjusi savotiška dizainerių, siuvimo banga.

„Mano tėtis, turėdamas pažįstamų užsienio šalyse, pasiūlė man pabandyti vasarą padirbėti didžiulėje dizaino kompanijoje, pradedant nuo rūbų siuvimo, etikečių klijavimo, baigiant drabužių puošimu, kūrimu. Galbūt tėtis norėjo ir pagudrauti, nes tokią sritį jis vėliau man pasiūlė pasilikti kaip hobį, kaip vieną iš saviraiškos būdų. O kai reikėjo priimti sprendimą dėl studijų, kad tai iš tikrųjų būtų arba verslo studijos, arba teisės. Tai nėra vertingiau, bet tiek jam, tiek man tuo metu skambėjo kaip rimtesnė specialybė“, – prisiminė ji.

REKLAMA

Inga ir Aivaras Stumbrai šiuo metu augina du mokyklinio amžiaus vaikus – Estelą ir Gabrielių. Būtent apie Estelos meilę maistui ir jo ruošai yra girdėjusi jau visa Lietuva, todėl I. Stumbrienė neatmeta galimybės, kad vėliau, atėjus metui stoti į universitetą, dukrelė pasirinks būtent šią kryptį.

„Manau, kad mes jiems leisime pasirinkti, nes yra daugybė pavyzdžių, kai už vaikus tai parenka jų tėvai, o vaikai, pastudijavę, meta mokslus ir vėliau pasirenka savo sritį. Galų gale, ne vieną pavyzdį mačiau net ir savo teisės studijose, kuomet metai iš metų mūsų grupė darėsi vis mažesnė, nes tą specialybę kai kurie rinkosi ne pagal širdies šauksmą, o pagal tai, kaip jiems patarė tėvai. Aš tokios klaidos daryti nenorėčiau ir leisiu savo vaikams rinktis pagal tai, ką jie norės. Jau matau, kad Estela didžiąja dalimi rinksis kulinarijos studijas, galbūt net ne Lietuvoje, o Prancūzijoje ar Italijoje, kur maisto kultūra yra  išvystyta stipriau, nei Lietuvoje. O su Gabrieliumi dar kol kas kalbėti anksti“, – šyptelėjo I. Stumbrienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų