REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Laidos „Sveikatos medis“ akimirkos (nuotr. stop kadras)

Lietuvoje mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų yra vienas didžiausių Europoje, o kasmet pasaulyje nuo jų miršta apie 17 milijonų gyventojų. Vos prieš 8 mėnesius miokardo infarktą patyręs etiketo specialistas, rašytojas ir žurnalistas Giedrius Drukteinis pripažįsta, jog apie šią ligą anksčiau net nesusimąstydavęs, o šiandien gyvena tarsi atvertęs naują gyvenimo lapą.

13

Lietuvoje mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų yra vienas didžiausių Europoje, o kasmet pasaulyje nuo jų miršta apie 17 milijonų gyventojų. Vos prieš 8 mėnesius miokardo infarktą patyręs etiketo specialistas, rašytojas ir žurnalistas Giedrius Drukteinis pripažįsta, jog apie šią ligą anksčiau net nesusimąstydavęs, o šiandien gyvena tarsi atvertęs naują gyvenimo lapą.

REKLAMA

Žurnalistas, etiketo specialistas ir rašytojas Giedrius Drukteinis šį sekmadienį TV8 medicinos laidoje „Sveikatos medis“ prisipažins, jog iki infarkto jam net nekilo minčių dalyvauti prevencinėse patikros programose, pasidomėti savo kraujospūdžiu ar atidžiau atkreipti dėmesį į kūno siunčiamus signalus, rašoma pranešime spaudai.

Nederamas gyvenimo būdas bei intensyvi profesinė veikla vyrą privedė prie sunkios ligos, kuri privertė jį sustoti, apsidairyti ir pradėti daryti didelius pokyčius kasdieninėje veikloje.

REKLAMA
REKLAMA

„Nesitikrindavau ir net nežinodavau savo spaudimo. Kartais gal pasimatuodavau, tačiau man atrodė, jog visas organizmas man primins, kai kažkas bus ne taip. Tiesa, signalus man jis ir padavinėjo – porą metų skaudėjo dešinį petį, o tai, pasirodo, buvo susiję su širdies nepakankamumu. Kadangi dažniausiai skausmas būna kairėje pusėje, o dešinėje tik labai retais atvejais, tai ir klaidino gydytojus, jie galvojo, kad tai yra kineziterapeutinė problema, kol galų gale gyvenimas viską pastatė į vietą ir man pavyko išvengti liūdniausios baigties“, - savo istoriją pasakos Giedrius.

REKLAMA

Anot medikų, nors mirtingumas Lietuvoje nuo širdies ir kraujagyslių ligų yra labai didelis,  didelį vaidmenį kovoje su šia problema atlieka pačių pacientų įsitraukimas. Medikai vienbalsiai tvirtina, jog persirgus miokardo infarktu, būtinas pasitikėjimas gydytoju, mat pacientas gauna begales nurodymų, kurių privalu laikytis.

„Pacientams būna sunku susigaudyti pakitimuose, jiems reikia pakeisti gyvenseną, ne tik tai pradėti sveikiau maitintis, pradėti kasdien judėti, sportuoti, tačiau taip pat reikia vartoti ir daugybę medikamentų. Aterosklerozė yra daugelį metų besitęsianti liga ir infarktas yra tik vienas jos epizodas. Norint išvengti to kito epizodo, reikalinga visų rizikos veiksmų korekcija ir kontrolė“, - laidoje teigs VUL Santaros klinikų Kardiologijos ir angiologijos centro gydytoja kardiologė med. m. dr. Doc. Vilma Dženkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Viena iš pagrindinių aterosklerozės priežasčių – didelis blogojo cholesterolio kiekis, kurį galima suvaldyti, taip užkertant kelią galimiems negalavimams. Nepaisant to, dauguma pacientų atsargiai vartoja gydytojų paskirtus vaistus ir tiki aplinkoje sklandančiais mitais.

„Per didelio cholesterolio gydymui yra be galo daug vaistų, tačiau statinų grupės vaistai turi vieną gerą savybę, jog ne tik sumažina cholesterolio kiekį žmogaus kraujagyslėse, bet ir apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Deja, kas trečias pacientas per vienus metus nutraukia gydymą, o tai, deja, dažniausiai reiškia, jog per ateinančius ketverius metus tie pacientai greičiausiai turės pakartotiną įvykį“, - laidoje pasakos kardiologė V. Dženkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statinai yra vaistai, kurie mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, padeda nutolinti širdies bei kraujagyslių ligas ar visai jų išvengti. Anot gydytojų, jie yra kritiškai būtini po miokardo infarkto ir lygiai taip pat būtini norint apsaugoti pacientą nuo ateityje galimų ligos pasikartojimų. Deja, daugelis pacientų skeptiškai žiūri į šiuos vaistus dėl galimų šalutinių efektų, kuriuos gydytojai skuba paneigti.

„Yra daug mitų apie statinų grupės vaistų sukeliamus šalutinius poveikius. Pavyzdžiui, vartojant statinus raumenų skausmai galimi vienam iš 10-ies pacientų. Jeigu jie atsiranda, verta nebedidinti statinų dozės, o gal ir sumažinti, taip išvengiant ir šalutinio poveikio. Statinai neveikia hormonų apykaitos, jie nesusiję su nutukimu, Alzhaimerio liga, maža to, netgi yra įrodyta, kad jie mažina dimensijos išsivystymą“, - laidoje pasakos Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro vadovė, gydytoja kardiologė med. m. dr. Nora Kupstytė-Krištaponė.

REKLAMA

Statinus bei kitus gydytojų paskirtus vaistus kruopščiai vartoja ir Giedrius Drukteinis. Jis tikina, jog svarbu ne tik laikytis medikų rekomendacijų, bet ir pačiam labai stengtis keičiant blogus gyvenimo įpročius.

„Per dieną išgeriu 10 tablečių įvairiausių vaistų. Tarp jų yra ir statinai. Aš, kaip protingas, išsilavinęs žmogus, tikiu specialistų nurodymais ir mokslininkų išvadomis. Žinoma, be viso to labai svarbus ir gyvenimo būdas. Neberūkau, nejaučiu net tos ir pagundos, jog organizmas reikalautų nikotino, nors kartais būna visko, tačiau mane sustabdo kitas, naujas jausmas, kuris tave seka absoliučiai kiekvieną akimirką – baimė. Tai atneša ir daug malonumo, nes pradedi sportuoti, atitinkamai maitintis, gyventi pagal kažkokį rėžimą, tačiau vis tiek jauti, jog tau į nugarą alsuoja mirties angelas“, - laidoje atviraus Giedrius.

REKLAMA

Taisyklinga kasdienė dantų priežiūra yra raktas į sveiką šypseną

Rūpintis savo dantimis ir juos valytis kasdien išmokstame dar vaikystėje. Kodėl svarbu rūpintis burnos higiena žinome kiekvienas, tačiau neretai pamirštame arba nemokame tinkamai pašalinti visų apnašų ir mikrobų. Tinkama higiena yra profilaktinė priemonė, o ne gydymo būdas ir pasak Aukštaitijos implantologijos klinikoje dirbančių gydytojų, trys minutės, skiriamos kaskart valantis dantis, gali būti auksinis raktas į sveiką šypseną.

„Galbūt ne kiekvienas žino, jog ne rankos yra purviniausios organas, o burna. Ten gyvena milijardai bakterijų, viename taškelyje apnašo skaičiuojami tūkstančiai, net milijonai bakterijų. Ne kiekvienas žino, kad visas ligas burnoje sukelia būtent tos bakterijos. Tačiau kasdien tinkamai prižiūrint dantis, tai yra tarsi apsauga nuo galimų negalavimų“, - laidoje pasakos gydytoja odontologė, periodontologė Aistė Navickienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiomis dienomis burnos priežiūros priemonių pasiūla yra didžiulė, todėl nenuostabu, jog kartais išsirinkti tinkamiausius produktus būna sudėtinga. Anot gydytojos, tik atsakingai juos pasirinkus galima tinkamai pasirūpinti savo burnos sveikata.

„Savo pacientams visuomet sakau turėti du įrankius: dantų šepetuką ir priemonę tarpdančiams valyti. Dantų šepetėlis turėtų būti minkštas, nesvarbu, paprastas ar ultragarsinis. O priemones tarpdančiams valyti lietuviai yra linkę pamiršti. Dantys yra susiglaudę ir dantų šepetėlio šereliai ten nepakliūva. Tarpdančius geriausiai išvalo tarpdančių siūlas ir specialiai tam skirti šepetėliai“, - patarimais dalinsis odontologė A. Navickienė.

REKLAMA

2 vaikų tėvas, atlikėjas V. Lacko dalinasi savo geros vyriškos sveikatos paslaptimi

38-erių metų atlikėjas Valdas Lacko yra žinomas ne tik muzikos, bet ir sportiniame Lietuvos pasaulyje. Ilgą laiką aktyviai užsiiminėjęs sunkiąją atletika, šiandien vyras visą savo dėmesį sutelkė į muziką ir kartu su žmona aktyviai koncertuoja, organizuoja bei veda įvairius renginius. Dviejų vaikų tėvas rūkymo atsisakė prieš 13-ka metų gimus pirmajai atžalai, o bėgant metams susirūpino ir vyriška sveikata.

„Aš labai džiaugiuosi, jog mano mama kiek įmanoma išmokino gydytis natūraliomis priemonėmis: arbatomis, žolelėmis, augaliniais preparatais. Aš, kaip vyras ir kaip žmogus, savo kūnu rūpinuosi, neseniai susirūpinau ir savo vyriškumu. Atradau natūralios kilmės papildus RED3, kurių sudėtis mane tenkina ir draugauja su mano kūnu“, - laidoje patarimais dalinasi V. Lacko.

REKLAMA

Rubrikoje „Ačiū, daktare“ – Nijolės Veličkienės padėka medikams už įveiktą gimdos kaklelio vėžį

Kuomet prieš 12 metų Druskininkų sanatorijoje garsi kailių mados namų įkūrėja Nijolė Veličkienė nieko neįtardama atsitiktinai apsilankė pas ginekologę, rezultatas apvertė gyvenimą aukštyn kojom. Moteriai dėl įtariamo trečiosios stadijos gimdos kaklelio vėžio teko skubiai vykti pas onkologus ir šiandien VUL Santaros klinikose dirbantį gydytoją akušerį ginekologą med. m. dr. Vilių Rudaitį, kuriam šį sekmadienį laidoje ir skirs didžiausią padėką.

„Visiškai nieko nejaučiau, nieko nebuvo, jokio skausmo, negalavimo ar silpnumo. Tačiau atsiradau onkologiniame kabinete. Pirmiausia išgirsta diagnoze visiškai nepatikėjau, galvojau, gal kas sumaišė tyrimus. Ėmiau tirtis ir užsienyje, tačiau diagnozė visur buvo tokia pati“, - laidoje savo istorija dalinsis N. Veličkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip tinkamai prižiūrėti savo dantis, kaip užkirsti kelią sudėtingoms širdies ir kraujagyslių ligoms bei ką svarbu žinoti vyrams, jog bėgant metams išsaugotų savo vyriškumą – apie visą tai jau šį sekmadienį, 15 val. per TV8 televiziją.

Septintąjį sezoną skaičiuojanti medicinos laida „Sveikatos medis“ ir toliau džiugina savo žiūrovus nuoširdžiomis ir jautriomis padėkomis gydytojams tiesiai iš pacientų lūpų, dalina patarimus, kaip užkirsti kelią klastingoms ligoms, pažindina su naujausiais pasiekimais medicinoje ir atsako į visiems rūpimus klausimus apie sveikatą.

„Sveikatos medis“ – tai laida, nestokojanti svarbiausių medicinos aktualijų bei patarimų, jautrių ir abejingų nepaliekančių gyvenimiškų istorijų tiek iš gydytojų, tiek iš pacientų lūpų.

Medicinos laida „Sveikatos medis“, kurioje susivienijo ilgametė gydytojos Irenos Pivoriūnienės patirtis ir prodiuserės, laidų kūrėjos Vaidos Skaisgirės jaunatviškas veržlumas - sekmadieniais, 15 val. per TV8!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų