REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Andrius Užkalnis (nuotr. Fotodiena.lt)

„Atrodai baisiai”, – socialinėje erdvėje rašo komentarą asmuo garsenybei, teigdamas, kad jis tik išsako „savo asmeninę nuomonę”.

21

„Atrodai baisiai”, – socialinėje erdvėje rašo komentarą asmuo garsenybei, teigdamas, kad jis tik išsako „savo asmeninę nuomonę”.

REKLAMA

Patyčios ypač socialinėje erdvėje tapo norma. Kas mums, lietuviams, yra nutikę, kad kasdien bendraujame pasityčiojimo, paniekinimo nata, kodėl norma ir pramoga tapo „pažvengti“ iš kitų žmonių?

TV3 laidoje „Visi mes žmonės“ kalbinti patyčių sulaukiantys žmonės teigia, kad tai nėra nekaltas žaidimas, į kurį galima nekreipti dėmesio. Įžeidimas, pažeminimas turi poveikį sveikatai ir neretai labai didelį – vieni tyliai kenčia, kiti kreipiasi į medikus, o būna – ir nusižudo.

„Prisiminsiu Andriaus Mamontovo žodžius, kas erzina Lietuvoje – tai dirglumas, irzlumas ir įžeidumas“, – sako žurnalistas, publicistas Andrius Užkalnis, kas keletą mėnesių nuo to pabėgantis į užsienį.

REKLAMA
REKLAMA

Jis iš savo patirties ir žinomų savo kolegų bei draugų teigia supratęs daręs klaidą anksčiau: manė, kad pikti komentarai, žodinė agresija tėra juokas, kuris lengvai atšoka. Nieko panašaus – nuosėdos kaupiasi, pats pradedi darytis piktas ir agresyvus.

REKLAMA

„Mes visi esame jautrūs aplinkai, kurioje esame – ji turi poveikį. „Nekreipk dėmesio“ arba „Duok durniui kelią“ – kvaila taip raminti. Kaip tai skambėtų, jei tave užpuolė gatvėje ir suspardė? Nekreipti dėmesio? Vienas kito ėdimas yra emocinis smurtas, žmonės nuo to suserga ir žudosi“, –kalba Andrius.

Jis neslepia, kad patiriamas emocinis smurtas – viena iš priežasčių, kodėl jis pradėjo lankytis pas psichoterapeutą.

Bet juk ir jis pats kaltinamas pradėjęs patyčių kultūrą?

„Provokavimo elementas mano tekstuose pasidarė nebe dominuojantis, bet tai žanro pobūdis, ir mano provokavimas nėra nutaikytas į individualius asmenis. Tai žanro tradicija, juk boksininkui nesakome, kad jis ringe smurtauja. Patogu sakyti, kad neigiamą reakciją savo adresu iššaukiau pasisakymais, bet pažiūrėkite, ko sulaukia žmonės, kurie net musės nėra nuskriaudę“, – atkreipia dėmesį Andrius.

REKLAMA
REKLAMA

Kita laidos „Visi mes žmonės“ dalyvė – į Lietuvą po aštuonerių metų gyvenimo užsienyje grįžusi dainininkė Donata Virbilaitė – dar nesijaučia galinti pasakyti, kad grįžo namo – palaikymo nesitiki, bet patyčių tikrai nesijaučia nusipelniusi, o to sulaukia.

„Yra asmenų, kurie jaučiasi niekam tikę ir geriau pasijunta paniekindami kitą. Nuvertindamas kitą, žmogus išlaiko savo savigarbą“, – vieną patyčių priežasčių įvardija psichologas-psichoterapeutas Justinas Burokas.

Apie visa tai – žurnalo „Žmonės“ ir TV3 televizijos kuriamoje laidoje „Visi mes žmonės“ sekmadienį 17.30 val. per TV3.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų