REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) šiandien išplatino informaciją, jog šiuo metu nėra duomenų, kad koronavirusas (COVID-19) galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą. Vis dėlto, siekiant apsisaugoti nuo viruso plitimo, rekomenduojama griežtai laikytis maisto tvarkymo higienos reikalavimų bei asmens higienos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) šiandien išplatino informaciją, jog šiuo metu nėra duomenų, kad koronavirusas (COVID-19) galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą. Vis dėlto, siekiant apsisaugoti nuo viruso plitimo, rekomenduojama griežtai laikytis maisto tvarkymo higienos reikalavimų bei asmens higienos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

REKLAMA

EFSA mokslininkai, išanalizavę ankstesnių koronavirusų protrūkių, tokių kaip sunkus ūmaus kvėpavimo sindromo koronavirusas (SARS-CoV) ir Viduriniųjų Rytų kvėpavimo sindromo koronavirusas (MERS-CoV), patirtis teigia, kad nebuvo nustatyta šių virusų plitimo per maistą faktų. Todėl mažai tikėtina, kad ir naujasis koronavirusas (COVID-19) gali būti perduotas per maistą. Nors gyvūnai Kinijoje buvo galimas pirminis infekcijos šaltinis, tačiau virusas tarp žmonių plinta daugiausia oro lašeliniu būdu – čiaudint, kosint ar iškvepiant.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atidžiai stebi situaciją Lietuvoje ir seka tarptautinių organizacijų teikiamą informaciją apie viruso plitimą. Maisto produktų gamintojams, pardavėjams ir viešojo maitinimo įstaigoms rekomenduojama laikytis didesnio atsargumo ir vadovautis rekomendacijomis, leidžiančiomis užtikrinti gerą higienos praktiką tvarkant maistą, pavyzdžiui, dėl galimo kryžminio užteršimo tvarkant gatavus ir nevirtus maisto produktus, rankų ir asmens higienos, dėl nefasuotų maisto produktų apsaugos, prekių krepšių ar klientų staliukų valymo higienos ir kt. Kadangi virusai yra jautrūs karščiui, infekcijos riziką galima dar labiau sumažinti maistą tinkamai termiškai apdorojant.

REKLAMA
REKLAMA

Koronavirusų stabilumas aplinkoje priklauso nuo temperatūros, oro drėgmės, paviršių sąlygų, viruso kiekio ir pan. Žmogaus koronavirusas ant sausų paviršių gyvybingas išlieka nuo kelių valandų iki kelių dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų