REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Vaiva Grublienė, grybai (nuotr. Vaiva Grublienė)

Visi jau esame įpratę, kad grybavimo sezonas baigiasi vėlyvą rudenį ir tenka laukti kitų metų, kad galėtume prisirinkti pilnus krepšius grybų. Tačiau vilnietė Vaiva Grublienė grybauti nesustoja net ir žiemą. Moteris miške net ir dabar randa skanių ir valgomų grybų.

14

Visi jau esame įpratę, kad grybavimo sezonas baigiasi vėlyvą rudenį ir tenka laukti kitų metų, kad galėtume prisirinkti pilnus krepšius grybų. Tačiau vilnietė Vaiva Grublienė grybauti nesustoja net ir žiemą. Moteris miške net ir dabar randa skanių ir valgomų grybų.

REKLAMA

Toli grybų vilnietė neieško – jų randa prie Vilniaus, netoli Grigiškių. Vaiva juokauja, kad kai miške eidama su pintine grybų sutinka slidininkus, jie vos neišvirsta iš slidžių, pamatę tokį vaizdą.

„Jie nustebę paklausia, kas čia dabar? Nenusinuodysit? Aš niekada netingiu, papasakoju jiems ir patikinu, kad ir žiemą galima grybauti – nieko čia baisaus.“

Moteris žiemą grybauja jau antrus metus, nuo tada, kai žiemos Lietuvoje nebėra tokios šaltos, nes šie grybai žiemą pasirodo tada, kai pas mus būna atlydis. Jie užauga, sušąlą, o juos ir sušalusius galima nusilaužti.

REKLAMA
REKLAMA

„Grybauju jau antrą žiemą. Nueinu kiekvieną savaitę, o iš miško grįžtu su dviem saujomis grybų. Man ir šiaip smagu pasivaikščioti po mišką, pakvėpuoti grynu oru, pajudėti, o dabar dar ir turiu hobį. Man labai patinka“, – neslepia Vaiva.

REKLAMA

Nors grybais moteris domisi jau seniai, tačiau anksčiau ji nežinojo vietų, kur galima jų rasti. Vėliau užsiprenumeravusi kanalą, kur grybautojai iš visų šalių pasakoja savo patirtis, ji panašių miškų paieškojo ir Lietuvoje, o ten rado ir grybų. Pasirodo, jų yra ir pas mus Lietuvoje.

Atskleidė, kokių grybų miške galima rasti šiuo metu

Pagrindiniai grybai, kuriuos galima rasti žiemą Lietuvoje, yra juodkotė ugniabudė. Šis grybas vienokiu ar kitokiu pavadinimu yra žinomas visame pasaulyje. Juodkotės ugniabudės auga prie nulinės temperatūros arba 3 laipsnių šalčio.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai vadinamasis žieminis kelmutis. Jie labai gražūs, oranžiniai grybukai, auga per atodrėkį. Jos turi daug naudingų savybių, geležies ir netgi neturi kalorijų.

Taip pat jos turi visame pasaulyje pripažintų priešvėžinių savybių. Jos yra labai skanios. Jei daugiau susirandu, būtinai išsikepu su makaronais ar pasidarau košę, o kitą pusę marinuoju, vėliau dovanoju draugams ar kolegoms“, – tikina grybautoja.

Kita grybų rūšis, kurią galima rasti šiuo metu yra – judo ausytės. Tai želė pavidalo, ausies formos valgomieji grybai, kurie yra vertinami dėl savo elementų, kurie gerai kovoja su cholesteroliu.

„Tai labai skanus ir įdomus grybas. Pasirenku tų ausyčių, nuplikau, nuvalau medienos likučius, purvą, supjaustau, pamarinuoju su citrinomis ar garstyčiomis ir dedu į salotas. Jie suteikia salotoms traškumo“, – pasakoja Vaiva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečioji rūšis grybų, kuriuos Vaiva randa šiuo metu, yra kreivabudė. Jie kitaip žinomi kaip šitake grybai, yra randami ir parduotuvėse.

Tačiau jų galima rasti ne tik parduotuvėse, bet ir gamtoje. Grybautoja neslepia, kad juos rasti sunkoka ir kol kas jis jų rado vos dvejose vietose. „Tikrai labai smagu ir įdomu, kad žiemą galima rasti šviežių grybų.“

Vaiva teigia, kad yra ir daugiau grybų, kurie yra visiškai valgomi ir netgi neapdoroti, tačiau jie yra želė konsistencijos, todėl žmonės jų nemėgsta.

Pavojus slypi atšilime

Anksčiau naujienų portalui tv3.lt gamtininkas Almantas Kulbis pasakojo, neretai grybautojai, rinkdami grybus po šalnų, teisina save sakydami, kad grybus vis tiek ketina šaldyti. Tačiau gamtininkas siūlė neapsigauti.

REKLAMA

„Pavojinga tai, kad per šalnas grybai atšąla, rytais atšyla, o naktį vėl atšąla. Tai prilygsta bet kuriam produktui, kurį atšildome, paskui vėl atšaldome ir vėliau ketiname atšildyti ir gaminti iš jo maistą“, – lygino A. Kulbis. Kelis kartus atšildyti produktai nebėra tinkami vartojimui. Ši sistema tinkama ir grybams.

Gamtininkas įvardijo dar vieną aspektą, kuris svarbus šiam mitui. „Grybų atšalimo temperatūros negalima lyginti su šaldiklio kameros temperatūra. Šaldiklyje būna daugiau nei -16 laipsnių šalčio, o per šalnas temperatūra pakrenta vos keliais minusiniais laipsniais“, – atskleidė ekspertas.

Paklaustas apie grybų po šalnų gaminimo būdus, gamtininkas atskleidė, kad jų nėra. Tad pakartotinis grybų apvirimas ar jų šaldymas nepadės grybams tapti tinkamiems vartojimui.

REKLAMA

Ekspertas pabrėžė, kad svarbiausia grybautojams būti atsargiems. „Jeigu žmogus yra vyresnio amžiaus, turi virškinimo, žarnyno problemų, tai geriau tokių grybų išvis nevartoti. Geriau palaukti kito sezono“, – įspėjo A. Kulbis.

Visgi, tiems, kurie labai trokšta prisirinkti laimikių net ir po šalnų gamtininkas siūlė laukti atlydžių ir atkreipti dėmesį į grybų rūšis. „Yra tokie žieminiai kelmučiai, jie dažnai užauga naujai, tad jų galima prisirinkti net ir gruodžio mėnesį“, – išeitį pasiūlė A. Kulbis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų