REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„1978 metais į daktarišką dešrą buvo dedama 95 proc. mėsos. Dabar jos likę vos 40 proc., o masę vis tiek reikia iš ko nors padaryti. Į dešrą dedama daug ląstelienos, nitritų, kitų priedų, kurie masę paverstų dešra“, – LNK laidoje „Valanda su Rūta“ sakė Utenos kolegijos Verslo ir technologijų fakulteto docentė Anastasija Vasiljeva.

REKLAMA
REKLAMA

Į studiją su gausybe maisto pavyzdžių atvykusi produktų sudėtį tyrinėjanti A. Vasiljeva ragino suklusti kiekvieną. „Dabartinis pirkėjas turi būti detektyvu – skaityti parduotuvėje etiketes ir žinoti, kokie priedai yra kenksmingi, mokėti atskirti kokybišką produktą. O gamintojai gudrauja ir vietoj raidės „E“ smulkiai parašo visą priedo pavadinimą“, – piktinosi A. Vasiljeva.

REKLAMA

„Valgome blogai, nes esame skurdi tauta. Ir maistas turi būti pigus“, – A. Vasiljevos tyrimus komentavo už maisto saugą Lietuvoje atsakingas Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo ir kurortologijos skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

Anot valdininko, nors lietuviai ir neturi pinigų nusipirkti geresnio maisto, valstybė mažai kuo čia gali padėti – esame Europos Sąjungoje ir turime paklusti taisyklėms. „Europos Sąjungoje žmogus pats atsako už save“, – teigia A. Kranauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau A. Vasiljeva nenusileido: „Dabar įmonių iš viso niekas nekontroliuoja. Yra tokių modernių aparatų, kurie ir odas, ir kaulus į vientisą masę sumala. O mes visa tai suvartojame“. Laidoje pašnekovė teigė, kad mokėdami už aukščiausios rūšies mėsos gaminį, nebūtinai tokį ir gausime. „Neretai pirkėjas pinigus sumoka tik už gausybę cheminių maisto priedų. O jų Europos Sąjungoje leidžiama net apie 370“, – pasakojo A.Vasiljeva.

Laidos dalyviai sutiko, jog statistika negailestinga – per 20 metų smarkiai padaugėjo su virškinimu susijusių kepenų, inkstų, alerginių, vėžinių ligų, o sergančiųjų diabetu – padvigubėjo. Tačiau A. Kranauskas piktino visus: „Nieko negalime padaryti, nes mūsų maistas atitinka Europos Sąjungos keliamus reikalavimus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką mes valgome ir koks iš tiesų cheminių maisto priedų ir GMO kokteilio poveikis mūsų organizmui? Ar iš tiesų mūsų maistas – tai tiksinti bomba? Kaip nuo maisto prekių gamintojų apgaulių mus saugo valstybė?

Jau šį ketvirtadienį 19.40 LNK televizijos diskusijų laidos „Valanda su Rūta“ dalyviai ragins mus atidžiau pažvelgti į savo šaldytuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų