REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Riešutai laikomi geros mitybos elementu, daugiausia dėl jų neprilygstamos naudos širdžiai. Tačiau graikiniai riešutai yra unikalūs, nes juose gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių. Šie junginiai sumažina kenksmingo cholesterolio kiekį ir padidina gerąjį.

Riešutai laikomi geros mitybos elementu, daugiausia dėl jų neprilygstamos naudos širdžiai. Tačiau graikiniai riešutai yra unikalūs, nes juose gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių. Šie junginiai sumažina kenksmingo cholesterolio kiekį ir padidina gerąjį.

REKLAMA

Vis daugiau įrodymų, kad reguliarus graikinių riešutų aliejaus vartojimas per kelias dienas gali sumažinti kenksmingų lipidų kiekį, rašo express.co.uk.

Cholesterolis yra vaškinė medžiaga, kurią kraujyje perneša du baltymai, vadinami „geruoju“ ir „bloguoju“ cholesteroliu.

Blogasis cholesterolis – moksliškai žinomas kaip mažo tankio lipoproteinas – kaupiasi ant vidinės arterijos gleivinės, todėl laikui bėgant ji sukietėja.

Riešutų nauda

Dietiniai riebalai prisideda prie šios būklės, tačiau kai kurie gali turėti ir didelės naudos. „Harvard Health“ teigia: „Pats blogiausias riebalų tipas yra transriebalai. Transriebalai nėra naudingi sveikatai“.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, polinesotieji ir mononesotieji riebalai yra labai rekomenduojami aukšto cholesterolio gydymui. Ankstyvieji tyrimai, paskelbti žurnale „Journal of Nutrition and Metabolism“, parodė, kad riešutai gali žymiai sumažinti mažo tankio lipoproteinų kiekį.

REKLAMA

Rezultatai buvo pagrįsti žmonių, sergančių hipercholesterolemija, kraujo mėginiais. Tyrimo autoriai rašė: „Nors daugumoje medžių riešutų yra daug MUFA (mononesočiojų riebalų rūgščių), graikiniuose riešutuose yra daug PUFA (polinesočiųjų riebalų rūgščių), tiek linoleno rūgšties, tiek alfa linoleno rūgšties.

„Neseniai atlikta metaanalizė pranešė, kad dietinių intervencijos tyrimų metu graikinių riešutų vartojimas nuolat mažina bendrą cholesterolio ir MTL cholesterolio kiekį“.

Siejamas su mažesne širdies bei kraujagyslių ligų ir mirties rizika

Riešutų vartojimas nuolat siejamas su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų ir mirties rizika. Viename 2017 m. tyrime, paskelbtame žurnale „Nutrition Diabetes“, mokslininkai konkrečiai nagrinėjo graikinių riešutų aliejaus vartojimo naudą.

REKLAMA
REKLAMA

Čia mokslininkai išsiaiškino, kad 2 tipo hiperlipidemija sergantiems pacientams vartojant graikinių riešutų aliejų, gerokai sumažėjo bendrojo cholesterolio, trigliceridų, mažo tankio lipoproteinų, bendro cholesterolio ir didelio tankio lipoproteinų kiekis, palyginti su kontroline grupe.

Taip pat buvo pastebėta, kad vartojant graikinių riešutų aliejų, didėjo gerasis cholesterolis. Jie tęsė: „Įrodyta, kad dažnas riešutų vartojimas arba daugiau nei keturių ar penkių porcijų per savaitę vartojimas žymiai sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką“.

Šios išvados buvo patvirtintos kitame tyrime, kuriame dalyvavo 60 suaugusiųjų, turinčių didelį trigliceridų kiekį, Jie 45 dienas kasdien vartojo graikinių riešutų aliejaus kapsulę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lyginant su pradiniais duomenimis, stebėjimo laikotarpio pabaigoje dalyvių trigliceridų kiekis kraujyje buvo žymiai mažesnis. Patvirtinta, kad riešutai ne tik mažina aukštą cholesterolį, bet taip pat gali sumažinti kraujospūdį.

Tai daugiausia dėl jų biologiškai aktyvių junginių, būtent maistinių skaidulų, fitocheminių medžiagų, folio rūgšties ir antioksidantų.

Kita vertus, riešutų nauda smegenims siejama su alfa-linoleno rūgštimi ir omega-3 junginiais, kurie palaiko tinkamą smegenų kraujotaką. Manoma, kad graikiniai riešutai gali padėti išvengti neurodegeneracinių ligų, tokių kaip demencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų