REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinės gyventojai gali nesibaimindami pirkti kiaušinius prekybos centruose. Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistams atrinkus ir laboratorijoje ištyrus trijų stambiausių šalies kiaušinių tiekėjų ir gamintojų produkcijos mėginius, nenustatyta taršos salmonelėmis nei ant kiaušinių lukštų, nei jų viduje.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę spaudoje pasirodžius Visuomenės sveikatos centro informacijai, kad sostinės gyventojų apsinuodijimo maistu protrūkius galėjo sukelti prekybos centruose parduodami nesaugūs kiaušiniai, Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute buvo ištirta per 150 kiaušinių, Visi tirti mėginiai atitiko teisės aktų reikalavimus.

REKLAMA

Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai pabrėžia, kad Salmonella genties bakterijos yra plačiai paplitusios mūsų aplinkoje. Salmoneliozės sukėlėjai gyvena ir dauginasi naminių ir laukinių gyvūnų: paukščių, kiaulių, raguočių, graužikų, taip pat namų augintinių (roplių, sausumos bei vandeniniuose vėžlių, viščiukų, šunų, kačių) žarnyne. Žmonės taip pat gali būti šių bakterijų nešiotojai.

Pagrindinis salmoneliozės plitimo būdas yra žalios arba nepakankamai termiškai apdorotos, užterštos salmonelėmis paukštienos, kiaušinių, jautienos, kiaulienos, pieno ir jų produktų, vandens, vaisių bei daržovių vartojimas. Maistą salmonelėmis gali užkrėsti jį tvarkantys asmenys, nenusiplovę rankų pasinaudojus tualetu. Sukėlėjai į maistą taip pat gali patekti nuo virtuvės įrankių, aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta žalia paukštiena, jautiena, kiauliena, daržovės. Vartojimui paruoštas maistas gali būti užkrėstas salmonelėmis laikant jį kartu su žalia paukštiena, kiaušiniais, mėsa, daržovėmis.

Vis dėlto apsinuodijimo maistu protrūkiai dažniausiai kyla ne dėl vieno kurio nors maisto produkto, o dėl kelių sutapusių priežasčių: nepakankamos asmeninės ir maisto tvarkymo higienos, netinkamo maisto produktų paruošimo ir laikymo, žinių apie saugų maisto ruošimą stokos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų