REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai atliktas tyrimas teigia, kad jautrūs glitimui žmonės iš tikrųjų gali būti ne tokie jautrūs, kaip mano. Dėl to gali būti kaltas kažkas kitas, ir tai nėra glitimas.

Neseniai atliktas tyrimas teigia, kad jautrūs glitimui žmonės iš tikrųjų gali būti ne tokie jautrūs, kaip mano. Dėl to gali būti kaltas kažkas kitas, ir tai nėra glitimas.

REKLAMA

Tyrimas, kuriam vadovavo mokslininkai iš Oslo universiteto Norvegijoje ir Monasho universiteto Australijoje, buvo paskelbtas žurnale „Gastroenterology“.

Apie 13 procentų žmonių teigia, kad yra jautrūs glitimui, o jų patiriami simptomai yra išsipūtimo jausmas suvalgius maisto produktų, tokių kaip duona ir makaronai. Tačiau tik 1 procentas žmonių serga pripažinta liga, vadinama celiakija, kuri gali sukelti sunkią autoimuninę reakciją, apimančią tokius simptomus kaip viduriavimas ir nevirškinimas.

„Iš pradžių buvo manoma, kad glitimas yra kaltas dėl celiakijos ir dėl to, kad nustoję valgyti kviečius žmonės jaučiasi geriau, – „New Scientist“ sakė Peteris Gibsonas iš Monasho universiteto. – Dabar atrodo, kad ta pradinė prielaida buvo neteisinga.“

REKLAMA
REKLAMA

Jautrumas glitimui išlieka labai prieštaringa tema. Kai kurie tyrimai parodė, kad žmonės, nesergantys celiakija, nejaučia jokio simptomų skirtumo tarp maisto, kuriame yra arba nėra glitimo. Nepaisant to, nuo to laiko „gimė“ daugybė maisto produktų, kuriuose nėra glitimo.

REKLAMA

Šis tyrimas paremia kai kuriuos ankstesnius tyrimus, atkreipdamas dėmesį į cukraus grandinę, vadinamą fruktanais, o ne glitimu. Abiejų yra kviečiuose, miežiuose, rugiuose ir kt.

Tyrimo metu 59 celiakija nesergantieji, kurie vartojo maistą be glitimo, buvo paprašyti valgyti specialius grūdų batonėlius. Vienos rūšies batonėlių sudėtyje buvo glitimo, kitoje – fruktanų, trečioje (kontrolinėje) – nė vieno iš paminėtų. Dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes, kiekvienas žmogus savaitę laiko valgydavo po vieną batonėlį per dieną, padarydavo savaitės pertrauką, po jos jau valgydavo kitos rūšies batonelį. Jie nežinojo, kurį batonėlį tą savaitę valgė.

REKLAMA
REKLAMA

Rezultatai parodė, kad fruktanų batonėliai sukėlė išsipūtimo jausmą 15 proc. daugiau nei kontrolinis batonėlis, o virškinimo trakto simptomus – 13 proc. daugiau. Tačiau nustatyta, kad glitimo turintys batonėliai niekuo nesiskiria nuo kontrolinių batonėlių.

Tai rodo, kad jautrumas glitimui gali būti neteisinga diagnozė, o tikroji simptomų priežastis – fruktanai. Dėl to žmonės, kurie mano esą jautrūs glitimui, gali pradėti vartoti maisto produktus, kuriuose yra nedaug fruktanų, bet yra daug glitimo, pvz., sojos padažą. Tai taip pat gali leisti sumažinti 2 tipo cukrinio diabeto išsivystymo riziką žmonėms, kurie laikėsi glitimo neturinčios mitybos.

(H/T: New Scientist).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų