REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Peršalimo ir gripo sezonas oficialiai prasidėjo, todėl padėkite savo imuninei sistemai savo valgį pagerindami vienu būdu.

Peršalimo ir gripo sezonas oficialiai prasidėjo, todėl padėkite savo imuninei sistemai savo valgį pagerindami vienu būdu.

REKLAMA

Greita paieška internete jums tai patvirtins – susirgę žmonės daugiausiai ieško informacijos apie „dažnus peršalimo simptomus“ ir klausia „kiek laiko trunka gripas“. Tuo tarpu visi kiti stengiasi susirgimo išvengti, rašoma dailystar.co.uk.

Peršalimo simptomai dažniausiai pereina nuo slogos prie gerklės, galvos bei raumenų skausmų, tuomet ištinka ir kosulys bei čiaudulys, o gripu susergama daug staigiau ir jam būdingas išsekimas bei ilgiau nepraeinantys simptomai.

Nuo peršalimo padeda poilsis, miegas, šiluma ir daug skysčių, o jam kelią užkerta geros savijautos ir sveikatingumo palaikymas. Taigi, norėdami imuninei sistemai padėti kovoti su sezoniniais susirgimais, laikykitės mitybos specialistų patarimų – jie atskleidė paprastą būdą sau padėti.

Robas Hobsonas, „Healthspan“ mitybos departamento vadovas, rekomenduoja šaltojo metų laiko patiekalus pagardinti šilumos doze iš prieskonių skyrelio.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie prieskoniai pasižymi įspūdinga nauda sveikatai, o kiti mažina uždegimus ir padeda imuninei sistemai nepasiduoti ligoms.

Robas sako: „Prieskoniai iš esmės yra aromatingiausia augalo dalis – tai gali būti šaknis, žievė, žiedas ar sėklos. Kadangi artėja tas metų laikas, kai labiausiai puola nemalonūs susirgimai, dėl kurių jaučiamės išsekę, gali praversti visuomet po ranka turėti keletą esminių prieskonių, kurie padės žiemą nevargti.“

REKLAMA

Štai prieskoniai, kuriuos laikydami savo prieskonių skyrelyje visuomet žiemos patiekalams suteiksite šilumos.

Kario milteliai

Jie puikiai tinka prie įvairių karštų patiekalų, jais taip pat galite pagardinti keptą vištieną arba sumaišę su jogurtu naudoti kaip salotų padažą.

Robas sako: „Savo patiekalus pagardindami kario milteliais gausite įvairialypės naudos. Šie prieskoniai turi priešuždegiminių savybių.“

Imbieras

Išbandykite susmulkintą imbierą sumaišyti su šviežia citrina ir užpylę karštu vandeniu tokiu gėrimu pakeisti savo rytinę arbatą. Šis derinys taip pat puikiai tinka naminiams kepiniams.

REKLAMA
REKLAMA

Mitybos specialistas aiškina: „Imbieras turi labai stiprų skonį ir malonų citrusinių vaisių aromatą, bet taip pat ir pipirus primenančios skonio – jis ypač ryškus imbiero milteliuose.

Įrodyta, kad dėl jame esančių aktyviųjų junginių, vadinamų „gingeroliais“, šis šakniavaisis turi priešuždegiminių savybių. Tradiciškai imbieras vartojamas nuo pykinimo, todėl šventiniu laikotarpiu jis puikiai tinka ryte po vakarėlio nuraminti skrandį.“

Turmerikas

Turmeriko galite dėti į įvairiausius patiekalus – į troškinius, karius, makaronų padažus ir sriubas.

„Įrodyta, kad turmerikas turi sudėtinio junginio, vadinamo kurkuminu, kuris pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu organizmui. Moksliniai tyrimai daugiau nei kartą yra pabrėžę turmeriko nuskausminamąsias savybes.“ – sako Robas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kmynų sėklos

Kmynų sėklos labai tinka prie patiekalų su pomidorais, jomis taip pat galima apibarstyti orkaitėje keptas daržoves.

„Šios saldžios anyžių skonio sėklos yra labai populiarios Viduržemio jūros regiono virtuvėse.“ – sako Robas.

Jis taip pat paaiškino, kad tradiciškai jos vartojamos nuo pilvo pūtimo ir dujų susikaupimo, o Rytų medicinoje jos skirtos virškinimo gerinimui, kadangi jose gausu flavonoidinių antioksidantų.

Cinamonas

Šis rudens simboliu tapęs prieskonis turi daugybę privalumų – jis taip tinka su karštais gėrimais, pavyzdžiui, kakava ar kava.

Robas sako: „Cinamone esantis sudėtinis junginys, suteikiantis jam galingas sveikatingumo savybes, vadinamas cinamaldehidu. Tyrimai rodo, kad jis padeda kovoti su bakterinėmis infekcijomis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų