REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Amerikiečių gydytojas Michaelas Gregeris tvirtina,  kad valgydami mėsainį pietums, galite pakenkti savo sveikatai dėl daugelio priežasčių.

Amerikiečių gydytojas Michaelas Gregeris tvirtina,  kad valgydami mėsainį pietums, galite pakenkti savo sveikatai dėl daugelio priežasčių.

REKLAMA

Tai ne tik didelis sočiųjų riebalų ir druskos kiekis, yra ir kita priežastis, dėl kurios mėsainis gali būti nesveikas – tai trimetilamino N-oksidas (TMAO). Gydytojas paaiškino, kad žarnyno bakterijos mėsoje esantį karnitiną paverčia trimetilaminu.

„Trimetilaminą mūsų kepenys oksiduoja iki TMAO, o tai gali prisidėti prie širdies smūgio, insulto ir net mirties“, – pridūrė jis.

Bet kokia perdirbta mėsa – pavyzdžiui, kumpis, šoninė, dešrelės, saliamis ir griežinėliais pjaustyta kalakutiena ir vištiena – nėra patys sveikiausi pietūs. Oksfordo universiteto gyventojų sveikatos departamento mokslininkai atliko didžiausią iki šiol sisteminę įrodymų apžvalgą.

Apžvelgus sveikatos duomenis iš 13 kohortinių tyrimų, kuriuose per 30 metų dalyvavo daugiau nei 1,4 milijono žmonių, buvo pateikta įdomi išvada, jog „kiekvienas 50 g perdirbtos mėsos kiekis, viršijantis leistiną dienos normą, padidina koronarinės širdies ligos riziką 18 procentų.“

REKLAMA
REKLAMA

Perdirbta mėsa turi daug druskos, kuri kelia kraujospūdį, o aukštas kraujospūdis yra gerai žinomas koronarinės širdies ligos rizikos veiksnys. Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) pažymi, kad koronarinė širdies liga padidina insulto riziką.

REKLAMA

„Dauguma turimų įrodymų atskleidžia ryšį tarp vaisių bei daržovių vartojimo ir mažesnės insulto rizikos“, – sakė gydytojas M. Greger.

Taigi, kalbant apie maistą pietums, idealus patiekalas būtų daržovės, pavyzdžiui, salotos su avinžirniais ir alyvuogėmis.

 

Patiekalo ingredientai

  • 2 valg. šaukštai pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus,
  • 2 valg. šaukštai raudonojo vyno acto,
  • ¼ šaukštelio česnako miltelių,
  • ¼ šaukštelio druskos,
  • ¼ šaukštelio maltų pipirų,
  • 1 (450 ml) skardinė avinžirnių (be druskos),
  • 1 stiklinė kubeliais pjaustytų agurkų,
  • 1 stiklinė ketvirčiais supjaustytų vyšninių pomidoriukų,
  • ⅓ stiklinės kapotų petražolių,
  • ¼ stiklinės smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno,
  • ¼ stiklinės per pusę perpjautų Kalamata alyvuogių,
  • ¼ stiklinės trupinto fetos sūrio.

Dideliame dubenyje išplakite aliejų, actą, česnako miltelius, druską ir pipirus. Sudėkite avinžirnius, agurką, pomidorus, petražoles, svogūną, alyvuoges ir fetą – viską sumaišykite ar sukratykite.

REKLAMA
REKLAMA

„Geriausias būdas išvengti insulto yra sveikai maitintis, reguliariai mankštintis, nerūkyti ir saikingai vartoti alkoholį“, – teigia NHS.

Pasak sveikatos įstaigos, nors šios gyvenimo būdo priemonės turėtų padėti sumažinti insulto riziką, kai kuriems žmonėms gali prireikti vartoti vaistus, skirtus pagrindinėms sveikatos ligoms, tokioms kaip didelis cholesterolio kiekis, gydyti, rašo express.co.uk.

Pavyzdžiui, šeiminė hipercholesterolemija yra paveldima būklė, sukelianti aukštą cholesterolio kiekį, nepriklausomai nuo to, kaip sveikai maitinatės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų