REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dilgėlė – patvorių piktžolė ir virtuvės karalienė

Dilgėlė verte prilygsta ankštinėms daržovėms, maistingumu lenkia špinatus ir brokolius. Šviežiose dilgėlėse daugybė mineralinių medžiagų (geležies, kalio, kalcio) ir vitaminų, ypač C, E, K ir B, beta karoteno, organinių rūgščių ir fermentų.

REKLAMA
REKLAMA

Dilgėlės stiprina imunitetą, gerina kraują, bet reikėtų nepamiršti, kad taip pat jį tirština. Jos ypač gerai išvalo organizmą ir padeda įveikti pavasarį užplūstantį nuovargį. Nors dilgėlės žaliuoja visą šiltąjį sezoną, pirmieji pavasario mėnesiai – tinkamiausi joms rinkti, nes būtent tada šios žolės vertingiausios. Gaminti tinkamos ir maistingiausios – dilgėlių viršūnėlės.

REKLAMA

Geriausia jas skinti, kai stiebeliai dar jauni – iki 10–15 centimetrų aukščio. Kai dilgėlės ima megzti pumpurus, maistui gaminti jos nebetinka. Vasarą maistui skinami tik suaugusių dilgėlių lapai. Pateikiame kelis receptus su dilgėlėmis.

Dilgėlių  rizotas

Reikės: 1,5 l daržovių sultinio, 25 g sviesto, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 300 g jaunų dilgėlių, 350 ryžių, 5 šaukštų sauso baltojo vyno, 200 ml grietinėlės, 40 g tarkuoto parmezano sūrio.

REKLAMA
REKLAMA

Dilgėles smulkiai supjaustykite. Sultinį užvirkite. Kitame inde ištirpinkite sviestą su aliejumi, sudėkite dilgėles ir ant mažos ugnies kelias minutes maišydami pakepkite. Suberkite ryžius, maišydami pakepkite, kol pasidengs riebalais. Supilkite vyną ir kepkite, kol jis išgaruos. Tada po truputį  pilkite sultinį ir maišykite, kol ryžiai jį sugers. Supilkite grietinėlę, pakaitinkite, kol ryžiai suminkštės, nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sūrį ir prieš patiekdami palikite 2 minutes pastovėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dilgėlių  barščiai

Reikės: 400 g mėsos, 200 g dilgėlių, 200 g rūgštynių, 200 g špinatų, svogūno, žiupsnelio kapotų petražolių, šaukšto miltų, 2 šaukštų sviesto, 2 laurų lapelių, 3 kiaušinių, 4 šaukštų grietinės, pipirų, druskos.

Mėsą sudėkite į verdantį  vandenį ir virkite, kol suminkštės. Dilgėles, rūgštynes, špinatus nuplaukite ir susmulkinę sudėkite į sultinį. Virkite 10 minučių. Tada pertrinkite per sietelį. Keptuvėje svieste pakepinkite smulkintą svogūną ir petražoles, suberkite miltus, sudėkite pertrintus žalumynus ir viską gerai išmaišykite. Į šią masę supilkite visą likusį nuovirą, įdėkite prieskonius ir virkite 15 minučių. Baigdami virti pasūdykite. Patiekite į kiekvieną lėkštę įdėję po virtos mėsos gabalėlį, į dvi dalis perpjautą kietai virtą kiaušinį ir šaukštą grietinės.

REKLAMA

Dilgėlių ir agurkų salotos

Reikės: 3 salotų lapų, 10 jaunų dilgėlių, 10 agurko griežinėlių, 2 šaukštų jogurto, šaukšto majonezo, šaukštelio citrinų sulčių, druskos, pipirų.

Dilgėles nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite kelias minutes. Salotas susmulkinkite, sudėkite pusę agurko griežinėlių, dilgėlių. Sumaišykite su padažu, pagamintu iš jogurto, majonezo, citrinų sulčių, druskos ir pipirų. Sudėkite į salotinę ir papuoškite agurko griežinėliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų