REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Leonardo DiCaprio, Alejandro Gonzalez  (nuotr. Vida Press)

Epinė išgyvenimo ir keršto drama „Hju Glaso legenda“ sekmadienį triumfavo Britų kino ir televizijos meno akademijos ( BAFTA) apdovanojimų ceremonijoje, pelniusi pagrindinius prizus, tarp jų geriausio filmo kategorijoje, kurie sustiprino viltis, kad ši kino juosta sulauks pasisekimo ir per vėliau šį mėnesį vyksiančias „Oskarų“ dalybas.

26

Epinė išgyvenimo ir keršto drama „Hju Glaso legenda“ sekmadienį triumfavo Britų kino ir televizijos meno akademijos ( BAFTA) apdovanojimų ceremonijoje, pelniusi pagrindinius prizus, tarp jų geriausio filmo kategorijoje, kurie sustiprino viltis, kad ši kino juosta sulauks pasisekimo ir per vėliau šį mėnesį vyksiančias „Oskarų“ dalybas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šio filmo kūrėjas meksikietis Alejandro Gonzalezas buvo pripažintas geriausiu režisieriumi, o Leonardo DiCaprio pelnė BAFTA apdovanojimą už likimo vėtyto ir mėtyto kailių medžiotojų Hju Glaso vaidmenį.

REKLAMA

„Aš priblokštas“, – sakė A.G.Inarritu, atsiimdamas apdovanojimą per ceremoniją Londone, kurioje dalyvavo daug žvaigždžių.

L. DiCaprio savo padėkos kalboje pasveikino su gimtadieniu savo motiną ir padėkojo jai už palaikymą vaikystėje.

„Užaugau labai rūsčiame Los Andželo rytiniame rajone. Ir ta moteris kasdien mane veždavo tris valandas į kitą mokyklą, kad parodytų man kitokią galimybę“, – sakė aktorius.

„Esu sukrėstas ir sužavėtas, (jaučiuosi) pagerbtas, – sakė L. DiCaprio apie savo apdovanojimą. – Pasakysiu jums tiesą – nieko panašaus nebuvo tikėtasi.“

REKLAMA
REKLAMA

„Hju Glaso legenda“, praeitą mėnesį pelniusi tris „Auksinius gaublius“, dabar laikoma pretendente susišluoti svarbiausius apdovanojimus per vasario 28 dieną vyksiančią „Oskarų“ teikimo ceremoniją Los Andžele, kur ši juosta varžysis dėl 12-os prestižinių statulėlių.

Varžantis BAFTA geriausio filmo kategorijoje ji pranoko Toddo Hayneso sukurtą dviejų moterų meilės istoriją „Kerol“, kurios veiksmas vyksta 6-ajame dešimtmetyje, taip pat Steveno Spielbergo Šaltojo karo trilerį „Šnipų tiltas“, Tomo McCarthy dramą apie seksualinį išnaudojimą Katalikų Bažnyčioje „Sensacija“ ir Adamo McKay „Didžiąją skolą“ apie bręstantį nekilnojamojo turto paskolų burbulo sprogimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Hju Glaso legenda“ taip pat laimėjo geriausios kinematografijos ir geriausio garso takelio kategorijose, todėl jai atiteko iš viso penki BAFTA apdovanojimai.

Nuo šios juostos nedaug atsiliko George'o Millerio meistriškai sukurptas postapokaliptinis veiksmo filmas „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ (Mad Max: Fury Road), kuris pelnė keturis techninius apdovanojimus, tarp jų – už kariaujančių genčių nudriskusius kostiumus.

Dar viena sekmadienio vakaro laimėtoja buvo Brie Larson, pripažinta geriausia aktore už pagrindinį vaidmenį šiurpoje pagrobimo dramoje „Kambarys“.

REKLAMA

Kate Winslet, pelniusi geriausios antrojo plano aktorės apdovanojimą už ištikimos padėjėjos vaidmenį biografiniame filme „Steve Jobs“, sakė, kas šie „metai buvo nepaprasti moterims“.

Ji dedikavo savo apdovanojimą „visoms jaunoms moterims, kurios abejoja savimi“.

„Kai buvau 14-os, dramos mokytojas man sakė, jog su manimi viskas turėtų būti gerai, jeigu tik tenkinsiuosi apkūnių merginų vaidmenimis. Pažvelkit į mane dabar“, – sakė aktorė, atsiimdama apdovanojimą.

TELEVIZIJA – „VYRIŠKA, BALTAODĖ IR BLANKI“?

Įvairovės, o veikiau jos stygiaus tema kurstė įtampą per šią ceremoniją, kilus triukšmui, kad visi šiemet nominuotieji „Oskarams“ aktoriai yra baltaodžiai.

REKLAMA

Nedidelė grupė aktyvistų, pasisakančių už kvotų sistemą skiriant nominacijas, protestavo prieš prasidedant BAFTA renginiui, per ceremoniją ant raudonojo kilimo dalijo skrajutes, kuriose televizijos pramonė vadinama „vyriška, baltaode ir blankia“.

BAFTA pirmininkė Anne Morrison, sakydama atidarymo kalbą, pripažino egzistuojant šią problemą.

„Įvairovė dabar yra karšta tema. Mes, BAFTA, sveikiname šiuos debatus, – pabrėžė A.Morrison. – Spaudimas nesiliaus, kol įvyks tikrų pokyčių ekrane ir kitapus jo.“

Britų komikas Sacha Baronas Cohenas irgi užsiminė apie tuos debatus, pristatydamas laimėtoją geriausios aktorės kategorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Geriausios ... BALTOSIOS aktorės apdovanojimui nominuotos...“, – paskelbė komikas, bet ceremonijos vedėjas Stephenas Fry jį pertraukė.

Komikė Rebel Wilson, dėl kurios pasirodymo žiūrovai plyšo juokais, šmaikštavo, kad „Oskarų“ dalybos yra „rasistinės“, o režisierius A.G.Inarritu sakė, kad ši problema yra „gilesnė“ negu JAV Kino meno ir mokslo akademijos pasirinkti nominantai.

„Tai gilesnis klausimas, didesnis iššūkis; tai kultūrinis dalykas“, – samprotavo jis.

Geriausiu Britanijoje sukurtu filmu buvo pripažintas „Bruklinas“ – vienos į Niujorką emigravusios jaunos airės meilės istorija, bet pagrindinį vaidmenį sukūrusi aktorė Saoirse Ronan jokio apdovanojimo negavo. Vis dėlto ji pretenduoja gauti geriausios aktorės „Oskarą“.

REKLAMA

Markas Rylance'as pelnė geriausio antrojo plano aktoriaus apdovanojimą už vaidmenį filme „Šnipų tiltas“, įveikęs Idrisą Elbą, kuris buvo nominuotas už televizijos „Netflix“ rodytą žiauraus pilietinio karo istoriją „Nežinomos šalies žvėrys“.

Legendinis Italijos kompozitorius Ennio Morricone atsiėmė apdovanojimą už geriausią originalią muziką Quentino Tarantino mistiniam vesternui „Bjaurusis aštuntukas“. E.Morricone šis BAFTA apdovanojimas geriausios originalios muzikos kategorijoje buvo jau šeštasis.

Tarp dokumentinių filmų laimėjo Britanijoje sukurta juosta „Eimi“, kuriame nuodugniai nagrinėjama velionės dainininkės Amy Winehouse gyvenimo istoriją, kai ji dar nebuvo išgarsėjusi ir nebuvo pradėjusi kovoti su priklausomybe nuo alkoholio ir narkotikų.

Tuo tarpu kosminės sagos „Žvaigždžių karai“ naujausia dalis „Galia nubunda“ pelnė apdovanojimą už specialiuosius vaizdo efektus, o „Išvirkščias pasaulis“ laimėjo animacinių filmų kategorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų