REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokestis už automobilių stovėjimą Panevėžio gatvėse jau šešerius metus renkamas neteisėtai.

REKLAMA
REKLAMA

Miesto Savivaldybės sudaryta darbo grupė nustatė, kad kelerius metus mieste rinktas mokestis už automobilių stovėjimą yra neteisėtas ir pasiūlė jį sustabdyti. Tačiau pinigų iš vairuotojų bendrovės „Panevėžio gatvės“ kontrolieriai reikalauja ir toliau.

REKLAMA

Vyriausybės atstovas Panevėžio apskričiai Leonas Alesionka tvirtina, jog organizuoti rinkliavą Savivaldybė turi tiesę, tik privalo patvirtinti naują, teisėtą jos formą.

Susizgribo nepastebėję

Panevėžio valdininkai net šešerius metus nepastebėjo, jog pasikeitė rinkliavos už automobilių stovėjimą centrinėse miesto gatvėse tvarka. Nors dar 2005-aisiais buvo nuspręsta, kad tokių rinkliavų negali organizuoti biudžetinė įstaiga ir negali įpareigoti to daryti pavaldžiai Savivaldybės įmonei, susigriebta tik šiemet. Tuomet miesto mero Povilo Vadopolo potvarkiu buvo sudaryta vicemero Petro Narkevičiaus vadovaujama darbo grupė, iki liepos 15 dienos turėjusi parengti vietinės rinkliavos, nustatytos transporto priemonių vairuotojams už naudojimąsi mokamomis transporto priemonių stovėjimo vietomis ir aikštelėmis, strategiją.

REKLAMA
REKLAMA

Bet šį trečiadienį Savivaldybėje posėdžiavęs Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas ir vėl svarstė rinkliavos problemą. Komiteto pirmininkas Alfonsas Petrauskas po posėdžio griežtai konstatavo, kad pinigai iš vairuotojų rinkti neteisėtai ir tam būtina padaryti galą.

„Neteisėtą veiklą reikia skubiai nutraukti ir skelbti konkursą, kas galėtų teisėtai tuo užsiimti“, – politikas buvo kategoriškas.

„Man nesuprantama, kur žiūrėjo Savivaldybės administracija, – stebėjosi Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto vadovas. – Kodėl nesekami teisės aktai? Juk Savivaldybėje dirba teisininkai, turį žinoti viską apie besikeičiančius įstatymus ir poįstatyminius aktus. Todėl man ir nesuprantama, kodėl nuo 2005 metų, kai pasikeitė teisės aktai, nebuvo padaryti pakeitimai ir iki šiol galioja dar 2000 metų gruodžio 13 dieną patvirtinti vietinės rinkliavos nuostatai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės atstovas irgi nematė?

A. Petrauskas apgailestauja tik dėl vieno: sustabdžius nelegalią rinkliavą, bendrovei „Panevėžio gatvės“ teks atleisti iš darbo kontrolierius, šiuo metu užsiimančiais iš esmės nelegalia veikla. „Tai sudėtingas klausimas, – pripažino jis. – Tačiau žmonės dirba neteisėtai – tai dar blogiau.“

Politikui atrodo itin keista, kad Savivaldybės nusižengimo teisės aktams nemato ir nevertina Vyriausybės atstovas Panevėžio apskričiai Leonas Alesionka.

„Juk tai nelegali veikla! – dar kartą pakartojo A. Petrauskas. – Ir jeigu žmonės kreiptųsi į teismą, kad iš jų šešerius metus neteisėtai buvo rinkti pinigai už automobilio stovėjimą gatvėse, jie teismo procesą laimėtų. Tik ar verta dėl kelių litų kreiptis į teismą?..“

REKLAMA

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas A. Petrauskas įsitikinęs, kad reikia reorganizuoti rinkliavos tvarką ir įdiegti mieste automobilių stovėjimo bilietų išdavimo automatų sistemą. „Juk tokių žmonių, vilkinčių oranžines liemenes ir renkančių pinigus už automobilio pastatymą gatvėje, kituose šalies miestuose jau seniai nebėra“, – priminė.

Ir neturi, ir turi teisę

Vyriausybės atstovas Panevėžio apskričiai L. Alesionka „Panevėžio balsui“ sakė puikiai žinantis, jog būtina reorganizuoti vietinės rinkliavos, nustatytos automobilių savininkams už naudojimąsi mokamomis transporto priemonių stovėjimo vietomis, tvarką. Tačiau kol kas miesto valdžios rūmuose apie tai daugiau kalbama, nei daroma.

REKLAMA

„Pirmiausia reikia panaikinti senąją tvarką ir patvirtinti naują rinkliavos formą. Ir tą sprendimą būtina priimti tame pačiame Tarybos posėdyje: vienu sprendimu netinkamą rinkliavos formą panaikinti, o kitu patvirtinti naują tvarką, – aiškino L. Alesionka. – Kol tai bus padaryta, Savivaldybė turi teisę organizuoti rinkliavą.“

Anot Vyriausybės atstovo, rinkliavos sustabdymas dar nepriėmus sprendimo reikštų pajamų praradimą Savivaldybei.

„Be to, kas bus su žmonėmis, kurie tą darbą dirba? – klausė jis. – Jeigu darbdavio iniciatyva nutraukiami darbo santykiai, jis privalo mokėti išeitines išmokas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Alesionkos įsitikinimu, kol miesto Savivaldybės taryba nepriims naujos rinkliavos už automobilių stovėjimą mokamose stovėjimo vietose tvarkos, tol teisiškai ją bus galima rinkti pagal senąją tvarką.

„Todėl sakyti, kad „Panevėžio gatvių“ kontrolieriai užsiima neteisėta rinkliava, negalima. Tačiau Tarybai reikia kuo skubiau priimti sprendimą ir reorganizuoti dabar galiojančią rinkliavos tvarką“, – padarė išvadas L. Alesionka, bet pripažino, kad tuos pakeitimus dėl rinkliavų Savivaldybė galėjo ir turėjo padaryti 2005 metais, kai įsigaliojo nauja tvarka.

REKLAMA

Bendrovės „Panevėžio gatvės“ direktoriaus pavaduotojas Rimantas Šaučiuvėnas irgi nesutinka, kad įmonės kontrolierių veikla neteisėta ir nelegali. „Vykdome miesto Tarybos sprendimą, – teigė. – Jis dar nepakeistas, todėl veikla teisėta. Kai rinkliavos tvarka miesto Tarybos sprendimu bus sustabdyta, tuomet mūsų įmonės kontrolieriai pinigų iš vairuotojų nerinks.“

Raimonda MIKUČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų