REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Svarstantiesiems, kokias studijas pasirinkti, šiemet Šiaulių universitetas siūlo tris visiškai naujas programas. Tarp daugiau kaip 20 bakalauro ir tiek pat magistrantūros studijų programų jau šį rudenį pradedamos vykdyti šiandienos poreikius atliepiančios studijų programos: I pakopos (bakalauras) – visuomenės sveikata ir programų sistemos bei II pakopos (magistrantūra) – informacinių technologijų valdymas.

Svarstantiesiems, kokias studijas pasirinkti, šiemet Šiaulių universitetas siūlo tris visiškai naujas programas. Tarp daugiau kaip 20 bakalauro ir tiek pat magistrantūros studijų programų jau šį rudenį pradedamos vykdyti šiandienos poreikius atliepiančios studijų programos: I pakopos (bakalauras) – visuomenės sveikata ir programų sistemos bei II pakopos (magistrantūra) – informacinių technologijų valdymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

„Pasirinkus šias studijų programas užtikrinamos ne tik įdomios ir kokybiškos studijos, bet ir darbo vieta“, – apie pirmuosius žingsnius sėkmingos karjeros link kalbėjo dr. Remigijus Bubnys, Šiaulių universiteto studijų prorektorius. 2017 m. Šiaulių universitetas priėmimui teikia tris naujas studijų programas, kurių absolventai rūpinsis visuomenės sveikata ir informacinių technologijų (IT) pažanga.

REKLAMA

Visuomenės sveikatos ugdymas – dėmesio centre

Nors visuomenės susidomėjimas sveika gyvensena pastaraisiais metais auga, įvairių tyrimų rezultatai, tokie kaip pernelyg spartus visuomenės senėjimas, santykinai mažas fizinis aktyvumas, nesveiki mitybos ir gyvensenos įpročiai, rodo jog pasiekėme ribą, kai pasirūpinti visuomenės sveikata kasmet reikia vis didesnės visuomenės sveikatos specialistų pagalbos. Tuo tarpu 2016–2023 m. įgyvendinant visuomenės sveikatos plėtros programą, numatoma, jog ateityje šių specialistų poreikis didės tiek Šiaurės Lietuvos regione, tiek ir visoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių universiteto siekis praplėsti sveikatos mokslų spektrą nauja visuomenės sveikatos studijų programa – tai kryptingai planuota veikla, siekiant keisti Lietuvos gyventojų požiūrį į sveikatą, mažinti pastarųjų sergamumą bei gerinti gyvenimo kokybę. Todėl kuriant šią studijų programą buvo orientuojamasi į konkrečius rinkos poreikius, t. y. 3,5 m. trukmės programą stengtasi sudaryti taip, kad ją baigusių absolventų įgytos kompetencijos leistų kuo efektyviau įsitvirtinti darbo rinkoje. Baigusieji šią studijų programą įgis sveikatos mokslų bakalauro laipsnį ir galės dirbti visuomenės sveikatos biuruose, ugdymo įstaigose, taip pat ir nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūrą vykdančiose organizacijose bei institucijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būsimas darbas – kurti ir įgyvendinti sveikatinimo programas

Ši studijų programa idealus pasirinkimas ne tik norintiesiems pasirūpinti kitų gerove, bet ir tiems, kas ieško veiklos universalumo, kadangi visuomenės sveikatos specialisto darbas apima tiriamąją, šalies visuomenės sveikatos politikos įgyvendinimo strategijos ir šviečiamąją veiklą. Kitaip tariant, šią studijų programą baigęs specialistas gebės stebėti, kaupti ir analizuoti konkrečioje aplinkoje vykstančius su sveikata susijusius gyventojų pokyčius. O nustatęs visuomenės sveikatos problemas ir visuomenės sveikatos stiprinimo prioritetus, planuos ir įgyvendins įvairias visuomenės sveikatos stiprinimo bei prevencijos programas.

REKLAMA

O štai dar geresnes įsidarbinimo galimybes būsimiesiems visuomenės sveikatos specialistams padės sudaryti ir studijų metu pasirinkta Šiaulių universitete vykdoma gretutinė ugdymo mokslų programa. Baigę tokią studijų programą pastarieji bus pasirengę teikti sveikatos mokymo paslaugas ir ugdymo įstaigose.

Tarp paklausiausių ir geriausiai apmokamų – IT specialistai

Nors kompiuterius ir išmaniąsias technologijas esame linkę kaltinti dėl žalingo poveikio fizinei ir psichologinei sveikatai, IT, į kurias orientuotos ir kitos dvi Šiaulių universiteto naujos studijų programos, – viena sparčiausiai besivystančių mokslo šakų, o kvalifikuoti pastarųjų kūrėjai ir valdytojai perspektyviausių specialybių viršūnėje laikosi jau ne vienus metus.

REKLAMA

Kadangi šiandien nė viena darbovietė ar institucija neįsivaizduojama be IT, naujosios 3,5 m. trukmės Šiaulių universiteto programų sistemų bakalauro studijų programos tikslas – rengti specialistus, kurie gebės užtikrinti regiono, šalies ar net pasaulinės rinkos lūkesčius atitinkančių programų sistemų kūrimą. Kitaip tariant, šias studijas baigę absolventai bus įgiję žinių, reikalingų dirbti su inovatyviomis technologijomis (algoritmų optimizavimo, programavimo ir programavimo kalbų, duomenų bazių ir duomenų struktūrų, programų sistemų reikalavimų specifikavimo, programų sistemų projektavimo, modeliavimo ir kt.) ir galės kurti bei realizuoti kokybiškas programų sistemas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsidarbina dar nebaigę studijų

Dėl žinių kompleksiškumo programų sistemų bakalauro laipsnį įgiję specialistai bus pasirengę užimti programuotojo, informacinių sistemų analitiko, programų sistemų administratoriaus, vartotojų sąsajų kūrėjo, duomenų bazių administratoriaus ir kt. pozicijas. Šios srities specialistais paprastai įsidarbina dar studijų metu atliekant praktiką, o jas baigus praktiškai kiekvienam atsiveria IT produktus ir paslaugas kuriančių ar teikiančių Lietuvos ir užsienio įmonių durys. Pastarieji ne mažiau paklausūs gamybos ar finansinę veiklą vykdančiose įmonėse ir valstybiniame sektoriuje tiek šalies, tiek užsienio mastu.

REKLAMA

Tuo tarpu 1,5 m. trukmės informacinių technologijų valdymo antrosios pakopos studijų programa laikoma kryptinga mokslų tąsa baigusiesiems informatikos ar informatikos inžinerijos studijų krypčių bakalauro studijų programas. Kitaip nei programos sistemų kūrėjų, šių specialistų užduotis – užtikrinti efektyvų IT valdymo procesą. Tai yra kurti ir tobulinti programinę įrangą, kuri modeliuos, automatizuos, kontroliuos, stebės ir analizuos IT valdymo sprendimų įtaką įmonės veiklos procesams, įvertins galimą riziką priimant verslo IT sprendimus ir jų rezultatus.

REKLAMA

Šios studijų programos absolventų darbo specifika – apima IT veiklos planavimą, sprendimų priėmimą ir strateginį valdymą, todėl yra labiau orientuota į vadovavimą komandai bei žmonių motyvavimą, siekiant bendrų tikslų. O štai vadovaujančias pozicijas užimančių IT valdymo specialistų darbovietėmis dažniausiai tampa Lietuvos ir užsienio IT paslaugų tiekimo įmonės, tyrimo ir projektavimo įstaigos, taip pat verslo bei el. paslaugų teikimo įmonės.

Kad ir kurį studijų kelią pasirinktumėte, karjeros galimybės, kaip prognozuojama, atsivers nemenkos, kadangi visuomenės ateitis – ir vienų (norinčiųjų būti sveikais), ir kitų (diktuojančiųjų IT pažangą) rankose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų