REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Modernią sistemą kurianti Rusijos gynybos ministerija baigia suderinti techninę ir finansinę dokumentaciją. Ministerijos pareigūnas leidiniui „Izvestija“ pranešė, kad ateinančių metų pabaigoje prasidėtų daugiafunkcės žvalgybos informacinės sistemos (MRIS) įdiegimas.

REKLAMA
REKLAMA

Informacija apie MRIS buvo griežtai saugoma – pirmieji duomenys viešumon prasiskverbė tik praėjusių metų rugpjūtį. „Sistema geba užfiksuoti ir sekti lėktuvus ar laivus per kelis tūkstančius kilometrų. Mūsų kuriama „viską matanti akis“ gerokai veiksmingesnė, nei esama oro, radiolokacinė žvalgyba“, – pareiškė Gynybos ministerijos pareigūnas. Jis taip pat atskleidė kai kuriuos MRIS sistemos veikimo principus.

REKLAMA

Tiek kariniai, tiek civiliniai judantys objektai, ar jie būtų ore, ar žemėje, skleidžia radijo bangas. Taip yra, pvz., ryšių, GPS, GLONASS sistemoms. Orlaivis skleidžia šilumos ir kitų rūšių bangas. Tai fizikos dėsniai ir jų neaplenkia net tokie radarų sunkiai pelenguojami JAV koviniai lėktuvai kaip B2, F22. MRIS užduotis – nustatyti tikslias koordinates ir sekti objektų judėjimą. Sistemą taip pat galima pritaikyti nekarinei navigacijai.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi protinga MRIS sistema moka pažinti objektus pagal jų skleidžiamas bangas, ji patikimai kontroliuotų laivų, orlaivių, sausumos karo techniką.

„MRIS sistema yra tikras stebuklas. Tuo labiau kad ji neskleidžia jokios spinduliuotės, nes pritaikyta tik skenuoti erdvę, ir priešas net nežinos, kad buvo pastebėtas“, – aiškino Gynybos ministerijos pareigūnas. MRISantenos užima vos keliasdešimt kvadratinių metrų, priešo oro ir kosminei žvalgybai nelengva užfiksuoti tokią užduotį atliekančią sistemą.

MRIS panaudojus tikslingam ir patikimam ypač taiklių ginklų valdymui, atsivertų puikių galimybių priešus naikinti bet kur visame pasaulyje. Tai būtų tikras proveržis. Be to, nereikia pamiršti, kad Rusija modernizuoja priešraketinę gynybą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų