• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip ir kasmet bendrovė „Kaspersky Lab“ pristatė kibernetinių nusikaltėlių veiklos 2012 m. rezultatus ir kibernetinės erdvės saugumo prognozes. Bendrovės antivirusų ekspertai teigė, kad 2012 m. pabaigoje jų pristatytos prognozės pasitvirtino, atsirado naujų tendencijų, rodančių kibernetinių grėsmių tradicinių platinimo būdų ir schemų kaitą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak bendrovės atstovų, 2012 m. buvo galutinai sugriautas mitas apie visišką „Mac“ kompiuterių saugumą: „Mac OS X“ sukurtų antivirusinių įrašų skaičius padidėjo 30 proc. palyginti su 2011 m., o garsiajam Trojos virusui „Flashfake“ pavyko sukurti didžiausią istorijoje tinklą iš daugiau nei 700 tūkst. užkrėstų kompiuterių visame pasaulyje. Kad patektų į operacinę sistemą, kenkėjai išnaudojo silpnąsias „Java“ vietas, kurios „Mac“ kompiuteriuose buvo atviros keletą mėnesių. Beje, 2012-uosius drąsiai galima vadinti „Java“ silpnųjų vietų metais – pusė visų atakų taikant „eksploitus“ buvo nukreipta būtent į silpnąsias „Java“ vietas, kurios aktyviai taikomos ir PC, ir „Mac“ tipo kompiuteriams, sakoma „Kaspersky Lab“ pranešime.

REKLAMA

2012 m. sparčiai augo mobiliosios operacinės sistemos „Android“ kenkėjiškų programų skaičius: kas mėnesį apie 99 proc. „Kaspersky Lab“ užfiksuotų visų mobiliųjų grėsmių buvo nukreiptos būtent į šią platformą. Iš viso 2012 m. aptikta beveik 35 tūkst. kenkėjiškų programų „Android“ įrenginiams – apytiksliai 6 kartus daugiau nei 2011 m. Be to, ekspertai prabilo apie mobiliosios kenkėjiškos programinės įrangos istorijos naujo etapo pradžią, kai išmanieji telefonai tapo tikslinių ir šnipinėjimo atakų taikiniais kaip ir įprasti kompiuteriai.

REKLAMA
REKLAMA

Internetinės bankininkystės sistemos taip pat buvo kibernetinių nusikaltėlių dėmesio centre, jų atakų aukomis vis dažniau tampa ne tik privatūs, bet ir korporatyviniai vartotojai. Populiarūs tapo specialūs bankiniai Trojos virusai, nukreipti į organizacijų finansų darbuotojų kompiuterius, kuriuose saugomi banko sąskaitų nuotolinio valdymo duomenys. Pirmiausia kliuvo mažoms ir vidutinėms bendrovėms, kurių informacinio saugumo biudžetas tradiciškai ribotas.

Didžiausią rezonansą 2012 m. sukėlė kibernetinių ginklų taikymo incidentai. Iki 2012 m. IT bendruomenė žinojo ir turėjo tik du realaus kibernetinio ginklo pavyzdžius – „Stuxnet“ ir „Duqu“. 2012 m. ne tik kelis kartus padidėjo realių incidentų skaičius, bet ir pasitvirtino ilgalaikis bei rimtas daugelio pasaulio šalių įsitraukimas į kibernetinio ginklo kūrimą. Viskas prasidėjo nuo mistinio Trojos viruso „Wiper“, panaikinusio dešimties bendrovių duomenų bazes Irane ir nepalikusio kokių nors pastebimų pėdsakų. Tirdami šį incidentą „Kaspersky Lab“ ekspertai aptiko sudėtingas kibernetinio šnipinėjimo sistemas „Flame“ ir „Gauss“, kurios, pasak ekspertus, buvo sukurtos remiant valstybei. Visa tai leidžia minėtas kenkėjiškas programas priskirti prie kibernetinių ginklų. Pažymėtina, kad visi incidentai buvo užfiksuoti Artimuosiuose Rytuose, kur visus metus vyravo politinis nestabilumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindinės 2012 m. grėsmės nebuvo netikėtos IT bendruomenei. Tačiau įprastas kibernetinės erdvės saugumo vaizdas pasikeitė. „Apple“ kompiuteriai jau neatrodo saugūs, į pirmąją kenkėjiškų programų reitingo vietą pamažu kyla mobiliosios grėsmės, o tikslinės bendrovių atakos ir sudėtingi kibernetinių ginklų pavyzdžiai verčia kitaip žiūrėti į apsaugą. Tačiau visi šie kibernetinių nusikaltėlių iššūkiai neleidžia mums nuleisti rankų, – bendrovės pranešime cituojamas Eugenijus Kaspersky, „Kaspersky Lab“ generalinis direktorius.

REKLAMA

Kaip rodo „Kaspersky Lab“ 2012 m. prognozės, grėsmės ir toliau plėtosis pagal šių metų tendencijas. Pagal šių metų pavyzdžius ekspertai prognozuoja valstybių finansuojamų sudėtingų kibernetinių atakų skaičiaus augimą.

Be to, „Kaspersky Lab“ analitikai tvirtina, kad ateinančiais metais bus vis daugiau tikslinių atakų ir kibernetinio šnipinėjimo, kurių tikslas – patekti į bendrovių korporatyvines sistemas.

Išsami „Kaspersky Lab“ ataskaitos versija apie 2012 m. virusų aktyvumą ir 2013 m. kibernetinių grėsmių plėtros prognozes paskelbta internete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų