REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau kitais metais JAV rinką pasieks pirmieji robotai, fiziškai biure atstovausiantys namuose likusiems ar į kelionę išvykusiems darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

Kalifornijoje (JAV) įsikūrusi bendrovė „Anybots“ pranešė antrąjį 2010 m. pusmetį pateiksianti rinkai pirmuosius komercinius robotus, kurie darbo vietoje taps namuose dirbančių ar į kitą pasaulio kraštą išvykusių žmonių „akimis ir ausimis“.

REKLAMA

Nors tai skamba gana egzotiškai, „Anybots“ įrenginiai techniškai nėra niekuo ypatingi. Iš esmės tai riedžiu vadinamo transporterio platformoje sumontuota telekonferencijų įranga, suteikianti galimybę internetu valdyti robotizuotą įrenginį ir realiuoju laiku perduoti į biurą savo balso ir vaizdo transliacijas.

Bendrovė yra sukūrusi kelis tokių robotų modelius. Jie valdomi nešiojamaisiais ar stacionariais kompiuteriais, turinčiais standartines vaizdo kameras, mikrofonus bei interneto ryšio – pageidautina spartesnio – galimybę.

REKLAMA
REKLAMA

Robotuose įrengti ekranai rodys bendradarbiams iš namų dirbančio kolegos vaizdo kameros perduodamą vaizdą, o garsiakalbiai leis jam „kalbėti“. Savo ruožtu roboto atstovaujamas žmogus matys roboto vaizdo kameros transliacijas, mikrofonai gaudys kolegų žodžius. Po biurą važinėjantis robotas galės priartėti prie atskirų darbuotojų, dirstelėti į jų kompiuterio ekraną, lazerine rodykle parodyti reikiamus objektus ir aptarti iškilusias problemas.

"Anybots" nuotr.

Ryšys su tokiu robotu bus palaikomas per vietinį bevielį tinklą (802.11g), bus galima naudotis ir 3G mobiliojo ryšio tinklais. „QA“ pavadintas roboto modelis turi dvi spalvinio vaizdo 5 megapikselių vaizdo kameras su apšvietimo galimybe, tad „matyti“ bus galima ir visiškoje tamsoje. 640x480 taškų vaizdas transliuojamas 20 kadrų per sekundę sparta, o rodomas 18 cm įstrižainės roboto ekrane, esančiame ant krūtinės. Navigacijai naudojamas LIDAR (LIght Detection And Ranging) įrenginys, veikiantis 5 metrų spinduliu. Robotas gali judėti iki 10 km/h greičiu, jo aukštis – 152 cm stovint arba 61 cm susilenkus, svoris – 14 kg. „QA“ valdymo programinė įranga suderinama ir su IBM PC, ir su „Mac“ tipo kompiuteriais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Anybots“ atstovų, tokie robotai pirmiausia skiriami tiems vadovams ir specialistams, kurie dėl gamybos ar kitokių veiklos ypatumų turi asmeniškai tikrinti technologinius procesus, prižiūrėti, kaip laikomasi gamybos reikalavimų. Manoma, kad galimybe „atsiųsti“ į įmonės cechą ar kitą vietą, kur vyksta gamybos procesas, savo „akis ir ausis“ mielai pasinaudos bendrovių vadovai, neturintys laiko ar galimybių asmeniškai atvykti į vietą. Be to, naujųjų robotų kaina – nuo 10 000 iki 15 000 JAV dolerių – taip pat bus prieinama ne kiekvienam biuro darbuotojui, norinčiam, kad jį darbe atstovautų elektroninis „alter ego“. Vis dėlto neverta abejoti, kad, pradėjus masinę tokių įrenginių gamybą, jie ilgainiui atpigs taip, kad biuruose besisukiojantys robotai jau nieko nebestebins.

Šiame vaizdo siužete galima pamatyti „Anybots“ robotų galimybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų