REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusiais metais Lietuvos pasieniečiai išaiškino šeštadaliu daugiau kontrabandos atvejų ir sulaikė 18 proc. daugiau asmenų, gabenusių neteisėtus krovinius. 8 proc. sumažėjo sulaikytos tabako kontrabandos kiekis.

REKLAMA
REKLAMA

2009 m. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai iš viso užfiksavo 646 kontrabandos atvejus. Tai beveik 17 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį 2008 m., kai buvo užfiksuoti 539 tokie atvejai.

REKLAMA

Daugiausiai kontrabandos gabenimo atvejų, VSAT turimais duomenimis, fiksuojama prie Europos Sąjungos (ES) ir Šengeno išorės sienų su Rusijos Kaliningrado sritimi ir Baltarusija. Čia pernai užkardyti atitinkamai 245 ir 209 neteisėto įvairių prekių gabenimo atvejai.

Praėjusiais metais pasieniečiams įkliuvo 713 asmenų, gabenusių įvairias kontrabandines prekes, dažniausiai - cigaretes. 2008 m. tokių asmenų VSAT pareigūnai buvo sulaikę 587, arba beveik 18 proc. mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

Pasienyje su Rusija ir Baltarusija taip pat sulaikyta ir daugiausiai asmenų, gabenusių kontrabandinį turtą. Prie sienos su Kaliningrado sritimi įkliuvo 235 tokie pažeidėjai, prie sienos su Baltarusija - 230.

Pernai padaugėjus užfiksuotų kontrabandos atvejų ir sulaikytų ją gabenusių asmenų, šiek tiek sumažėjo sulaikytų populiariausių kontrabandinių prekių - cigarečių - kiekiai.

2009 m. Lietuvos pasieniečiai iš viso sulaikė 2 mln. 164 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių, arba 8 proc. mažiau nei 2008-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VSAT duomenimis, apie 53 proc. visų pernai pasieniečių sulaikytų cigarečių į Lietuvą neteisėtai buvo bandoma įvežti iš Kaliningrado srities, po 19 proc. - iš Baltarusijos ir Latvijos.

Pagrindine cigarečių kontrabandos gabenimo priežastimi ir toliau lieka didelis šių akcizinių prekių kainų skirtumas Lietuvoje, ES valstybėse ir kaimyninėse šalyse Rusijoje bei Baltarusijoje, kur rūkalai gerokai pigesni.

Pastebimas itin suintensyvėjęs didelių kiekių cigarečių siuntų neteisėtas vežimas per pasienio kontrolės punktus arba per Lietuvą tranzitu į Vakarų Europos šalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų