REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Debiutuojantis Australijos rašytojas, buvęs narkomanas D.B.C. Pierre'as (D.B.S. Pjeras) antradienį (10.14) už savo pirmąją knygą "Dievas Vernonas Litlas" (“Vernon God Little”) gavo garsiausią ir prestižiškiausią Didžiosios Britanijos literatūros premiją.

REKLAMA
REKLAMA

2003-iųjų Bookerio (Bukerio) premija ir 50 tūkst. svarų (apie 250 tūkst. litų) 42 metų australui, dabar gyvenančiam Airijoje, buvo įteikta per iškilmingą ceremoniją Londone.

REKLAMA

Rašytojas gimė 1961 metais Australijoje, pasiturinčioje britų šeimoje. Jis užaugo ir iki 23 metų gyveno daugiausiai Meksikoje, dirbo dizaineriu bei animatoriumi.

Apysaka-farsas "Dievas Vernonas Litlas" pasakoja apie Teksaso paauglių problemas, apie jiems iškylančius sunkumus ir gyvenimo žiaurumą, jų matomas žmonių tragedijas ir žūtis.

D.B.C. Pierre'as buvo vienas iš šešių kandidatų paskutiniame atrankos etape dalyvavusių kandidatų. Jo knyga, dėl kurios publikavimo buvo susitarta 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją, vos valandą prieš atakas Niujorke bei Vašingtone, yra "juodojo" humoro pasakojimas apie paauglio teismą dėl žudynių mokykloje.

REKLAMA
REKLAMA

Rašytojas per ceremoniją Britų muziejuje iškilmingai paskelbtas laureatu už sėkmę padėkojo savo šeimai. "Turiu padėkoti saviškiams, šįvakar čia yra mano mama", - sakė jis, o jo žodžius palydėjo garsūs plojimai.

Premiją skyrusios penkių narių komisijos pirmininkas profesorius Johnas Carey (Džonas Keris) debiutinę D.B.C. Pierre'o knygą pavadino "puikia "juodąja" komedija, atspindinčia ne tik mūsų nerimą, bet ir dabartinės Amerikos žavesį". Pasak J. Carey, nugalėtojas buvo išrinktas per valandą.

D.B.C. Pierre'o (D.B.C. reiškia "Dirty But Clean" - "susitepęs, bet švarus"), kurio tikrasis vardas yra Peteris Finlay (Piteris Finlėjus), praeitis nėra labai šviesi - neseniai jis prisipažino, kad devynerius metus svaiginosi narkotikais ir pasisavino pinigus, gautus pardavus draugo namą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rašytojas pasakoja, kad jo problemos prasidėjo jam sulaukus 16 metų, kai susirgus tėvui jam teko rūpintis šeimos namais ir turtu. "Devynerius metus gyvenau narkotikų svaigulyje, siautėjau nuo kokaino, heroino ir visokio kitokio š..., kurio galėjau gauti. Nesididžiuoju tuo, ką esu padaręs, ir dabar noriu viską sutvarkyti", - sakė jis.

D.B.C. Pierre'as yra trečiasis australas, gavęs Bookerio premiją, kuri teikiama jau 35 metus.

Anksčiau buvo prognozuojama, kad šį apdovanojimą gaus Bangladeše gimusi Londono gyventoja Monica Ali (Monika Ali) - už apysaką "Plytinis skersgatvis " (‘Brick Lane”). Be jos, kandidatais į premiją buvo laikoma kanadietė Margaret Atwood (Margaret Atvud), pristačiusi kūrinį "Oriksas ir griežlė" (“Oryx and Crake”), Zoe Heller (Zoji Heler) su "Skandalo užrašais" (“Notes on a Scanda”l) ir Clare Morrall (Kler Moral) su"Nuostabiais spalvos blyksniais" (Astonishing Splashes of Colour).

REKLAMA

Bookerio premijos komisija priima svarstyti Didžiosios Britanijos ir Airijos rašytojų, taip pat autorių, gyvenančių Sandraugos, vienijančios buvusias Anglijos kolonijas, šalyse kūrinius. Šios premijos laureatas gauna 50 tūkst. svarų sterlingų.

Pernai šią premiją gavo kanadietis Yannas Martelis (Janas Martelis), kuris buvo pagerbtas už savo antrąją knygą "Pi gyvenimas" (“Life of Pi”) .

AFP-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų