REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunkumų patirianti Rusijos naftos bendrovė "Jukos" paskelbė, kad praėjusių metų trečiąjį ketvirtį, kai jos veiklą pradėjo tirti teisėsaugininkai, sumažino mokesčiams skiriamą pelno dalį iki vos 7 proc., skelbia verslo dienraštis "Financial Times".

REKLAMA
REKLAMA

Sulaukusi kaltinimų dėl tariamai nesumokėtų 3,3 mlrd. JAV dolerių mokesčių "Yukos" paskelbė, jog už rugsėjo 30 dieną pasibaigusį trijų mėnesių laikotarpį sumokėjo 115 mln. JAV dolerių mokesčių nuo 1,6 mlrd. dolerių pajamų. "Jukos" sumokėti mokesčiai nesiekė nė trečdalio pagrindinio 24 proc. tarifo ir buvo mažesni už 2002 metais mokėtus 12 proc. Be to, "Jukos" moka mažiau mokesčių už visus savo konkurentus.

REKLAMA

"Jukos" akcentavo, kad visiškai laikosi Rusijos įstatymų. Bendrovės pateiktos finansinės ataskaitos rodo, jog ataskaitiniu laikotarpiu bendra sumokėtų mokesčių suma gerokai padidėjo, nes pakilo akcizai ir bendras naftos mokestis, kuris auga kartu su pasaulinėmis naftos kainomis.

Vis dėlto ataskaitose teigiama, kad "Jukos" vadovybė sumažino mokesčių, kuriuos reikia mokėti nuo antrinių įmonių nepervedamo pelno, vertinimą. Manoma, kad didelė dalis minėtų pajamų laikoma užsienyje. Ataskaitose priduriama, kad, "Jukos" manymu, jos mokamų mokesčių faktinis lygis ateityje didės, tačiau įmonė nurodė negalinti pasakyti, ar jos finansinei padėčiai turės įtakos teisėsaugininkų atliekamas tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo pernai spalio, kai buvo suimtas buvęs "Jukos" vadovas ir stambiausias akcininkas Michailas Chodorkovskis, įmonės vadovybė primygtinai tvirtino, kad tęsiamas įprastinis darbas. Tačiau "Jukos" valdyba negali pasakyti, kokį finansinį poveikį turės M. Chodorkovskiui pateikti kaltinimai ir pastaruoju metu padažnėjęs gavybos licencijų persvarstymas.

Nors sausio mėnesį svarbiausi "Jukos" ir "Sibneft" akcininkai iš esmės susitarė nutraukti įmonių susiliejimą, "Yukos" į trečiojo ketvirčio ataskaitą įtraukė 14 mlrd. JAV dolerių išlaidas "Sibneft" įsigijimui ir teigia, kad pastarosios rezultatus ketina konsoliduoti nuo ketvirtojo ketvirčio. "Jukos" vadovybė kaltina "Sibneft" atstovus nevykdant savo įsipareigojimų dėl įstatų ir valdybos sudėties pakeitimo. Todėl "Yukos" tvirtina tęsianti susiliejimą tol, "kol bus pasiektas bei bendrovės direktorių valdybos ir akcininkų patvirtintas priimtinas susitarimas dėl galimo atpirkimo sandorio".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį penktadienį Rusijos auditorių rūmams vadovaujantis Sergejus Stepašinas paskelbė, jog ketina įvertinti, kaip mokesčius moka "Sibneft" ir Čiukčijos regionas. Šiam Tolimųjų Rytų regionui vadovauja svarbiausias "Sibneft" akcininkas Romanas Abramovičius.

Tiesa, iki šiol Auditorių rūmų išvados dažniausiai nepaskatindavo teisėsaugininkų imtis atitinkamų veiksmų. Be to, praėjusių metų pabaigoje auditoriai nusprendė, kad "Sibneft" mokesčių lengvatomis naudojosi teisėtai.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų