REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos analitikų grupė "F.O. Licht" paskelbė, jog 2002-2003 metų sezono pabaigoje padidėjo cukraus atsargų kaupimas, nes manoma kad kitą sezoną sumažės pasaulinė gamyba.

REKLAMA
REKLAMA

Trečią kartą patikslintais duomenimis, "Licht" padidino 2002-2003 m. cukraus gamybos prognozę iki 147,7 mln. neperdirbtų tonų (vasarį skelbtoje antroje prognozėje bendrovė tikėjosi 144,6 mln. tonų gamybos).

REKLAMA

"Daugelis 2002-2003 metų derliaus kampanijų yra gerokai pasistūmėjusios į priekį arba pasibaigusios, tačiau vis dėlto užfiksuotas nepaprastas sezono pabaigos pakilimas, - teigė "Licht". - Tai ypač pasakytina apie Aziją, kurioje gamyba tikriausiai bus apie 5 mln. tonų didesnė nei praėjusį sezoną ir sieks 51,9 mln., o ženkliausiai gamyba padidės Kinijoje, Pakistane ir Tailande.

Palyginti su vasariu, "Licht" padidino cukranendrių gamybos prognozę nuo 107,6 mln. iki 110,5 mln. tonų. Tuo tarpu cukrinių runkelių gamyba, pasak "Licht", turėtų siekti nebe 37 mln., o 37,3 mln. tonų.

REKLAMA
REKLAMA

"Pasaulinė cukranendrių gamyba 2002-2003 metais yra gerokai didesnė nei rinka gali suvartoti, todėl dar kartą reikšmingai didėja atsargos", - aiškino analitikų grupė.

"Licht" vertinimais, per paskutinius dešimt metų pasaulinė cukranendrių gamyba padidėjo ne mažiau kaip 39,5 mln. tonų.

"Cukrinių runkelių dalis pasaulinėje gamyboje šiemet gali siekti 25,5 proc. - daugiau už 24,2 proc. 2001-2002 metais, tačiau gerokai mažiau už 36 proc., užfiksuotus 1993-1994-aisiais., - teigė analitikai. - Atsižvelgiant į cukranendrių cukraus gamybos dinamiškesnį pobūdį ir spaudimą cukrinius runkelius gaminančioms išsivysčiusioms šalims mažinti prekybos kliūtis, cukrinių runkelių dalis bendroje gamyboje ir toliau mažės".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertindama ateinantį 2003-2004 metų sezoną "Licht" nurodė, jog pasaulinė gamyba greičiausiai sumažės. "Atrodo, yra daugiau ženklų, kad gali sumažėti runkelių plotai, o šio sezono derlius buvo toks geras, jog sunku tikėtis panašaus pakartotinio rezultato. Be to, cukranendrių cukraus gamyba gali būti mažesnė nei 2002-2003 metais, - prognozavo analitikų grupė. - Pietų Afrika tikriausiai nepakartos 2002-2003 metų derliaus rekordo, o Brazilija gali pagaminti mažiau cukraus dėl didesnio cukranendrių naudojimo etanolio gamybai. Be to, pirminiai požymiai rodo, jog Indijoje, Kinijoje, Pakistane, Tailande ir Australijoje cukranendrių cukraus gamyba gali būti mažesnė nei šį sezoną ir reikšmingai įtakoti tiekimą".

REKLAMA

"Licht" atkreipė dėmesį ir į du dar neaiškius veiksnius. Abejojama, ar Brazilija tikrai pagamins mažiau cukraus, nes šioje šalyje tikimasi didesnio derliaus. Be to, neaišku, ar po šio sezono nuosmukio atsigaus Kubos cukraus sektorius.

"Vis dėlto tikėtina, kad gamyba 2003-2004 metais bus mažesnė, galbūt nukris daugiau kaip 5 mln. tonų", - teigė "Licht".

Reuters-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų