REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant šv. Kalėdoms „Malsena“ pakvietė pusantro tūkstančio Lietuvos vaikų savo rankomis pasigaminti tikrų lietuviškų kūčiukų. Gruodžio mėnesį nemokamose kūčiukų kepimo pamokose apsilankė 1500 pradinių klasių moksleivių iš 40 Lietuvos mokyklų.

REKLAMA
REKLAMA

Visą gruodį vaikai iš visų Lietuvos kampelių, padedami profesionalių kepėjų, mokėsi kepti tikrus, lietuviškus kūčiukus. Juos vaikai čia pat skanavo bei vežė paragauti savo tėvams. Vaikai tikino savo rankų kūčiukais puošiantys savo šeimų kalėdinius stalus.

REKLAMA

Per gruodžio mėnesį suminkyta beveik 600 kilogramų kūčiukų tešlos, o vaikai iškepė bene 500 kilogramų kūčiukų.

„Jau šeštus metus organizuojame kūčiukų kepimo pamokas visos Lietuvos vaikams ir mūsų įmonės darbuotojų vaikams. Idėja organizuoti nemokamas kūčiukų kepimo pamokas kilo, supratus, kad vaikai nežino, kaip gaminami kūčiukai, nes pastarieji ant jų kalėdinio stalo patenka ne iš močiučių krosnių, tačiau tiesiai iš parduotuvių. Tai reiškia, jie išvis nėra ragavę tikrų visos šeimos gamintų kūčiukų... Tad nusprendėme pasidalyti savo patirtimi, žiniomis ir vaikams padovanoti ne tik pramogą, tačiau ir etnografinę kulinarinę pamoką“, – sakė „Malsena“ generalinis direktorius Gintautas Migonis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad vaikai išmokę kepti kūčiukus, šį šventinį, kartas sujungiantį ritualą primena ir savo tėvams. „Mums svarbu, kad žmonės grąžintų maisto gaminimo tradiciją į savo šeimas. Kalėdinio stalo ruošimas, maisto gaminimas su visa šeima suartina, padeda suprasti vieniems kitus. Šiais susvetimėjimo laikais itin svarbu, kad vaikai atrastų šį paprastą maisto gimimo stebuklą, kuris padeda atgimti kiekvienam iš mūsų“, – sakė G. Migonis.

Kūčiukų kepimo pamokos organizuojamos specialiai „Malsenoje“ įkurtoje mokymų klasėje, kurioje vaikai supažindinami ir su kalėdinėmis kačiukų kepimo tradicijomis, jų prasme, sveikos mitybos principais, etnografiniu paveldu, istorija. Vaikams suteikiama ir kulinarinių įgūdžių. Klasėje vaikai gali pamatyti ir kaip malami miltai, mat klasėje sumontuota sumažinta tikro malūno kopija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Malsenos“ kepyklėlėje puikuojasi ir tikra senovinė krosnis, tad vaikai gali pamatyti, kaip kūčiukai buvo kepami senovėje. Šiais metais vaikai kepė ne tik kūčiukus, jie mokėsi kepti ir lietuviškus kalėdinius meduolius. Gruodžio 23 d. Lietuvos mokleiviai „Malsenoje” planuoja iškepti kelis kilogramus kūčiukų ir Lietuvos seneliams, gyvenantiems senelių namuose.

2013 m. „Malsenoje“ kūčiukus kepė 1200 mokinių. Šiais metais kūčiukų kepimo pamokas teko paskirstyti net per keturias šventines savaites, tačiau visiems norintiems vis tik nepakako vietų. Kūčiukų kepimo pamokos „Malsenos“ gamykloje organizuojamas visiškai nemokamai.

REKLAMA

 

Tikrų lietuviškų kūčiukų receptas: 1 kg kvietinių miltų; 480 ml vandens; 0,5 arbatinio šaukštelio sausų mielių; 120 g cukraus; 3 valgomieji šaukštai aguonų; 0,5 arbatinio šaukštelio druskos; 70 g aliejaus. Paruošimas Į dubenį supilti kambario temperatūros vandenį ir produktus tokia tvarka: suberti mieles, cukrų, miltus, aguonas, druską. Viską sumaišyti medine mentele arba spiraliniu maišytuvu pirmu greičiu iki vientisos masės, supilti aliejų ir išminkyti tešlą rankomis arba spiraliniu maišytuvu antru greičiu, kol tešla nebelips prie rankų ar prie indo šonų. Tešlą palikti uždengtą skepeta 1 val. Po to išimti tešlą iš dubens ir padėti ant miltais pabarstyto stalo. Atpjauti piršto storio tešlos juostelę ir kočioti rankomis, kol suformuojama plona virvelė. Supjaustyti ją į norimo dydžio gabaliukus, pabarstyti miltais, kad jie nesuliptų, ir sudėti ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Gabaliukus išdėstyti 1 cm atstumu vienas nuo kito ir kepti iki 230° C įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min., kol šie švelniai parus.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų