REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
 Lietuvoje surinktas “Makeblock“ 3D spausdintuvas ir juo atspausdintos figūros (nuotr. Organizatorių)

 Ne prabanga ir ne kažkas „iš fantastikos serijos“ – 3D spausdintuvai, kurie, atrodytų, dar ne taip seniai asocijavosi su tikra revoliucija kalbant apie XXI amžiaus technologijas, tampa jau mažai ką bestebinančiu architektų ir inžinierių darbo įrankiu. Šios tendencijos stebimos ir Lietuvoje.

 Ne prabanga ir ne kažkas „iš fantastikos serijos“ – 3D spausdintuvai, kurie, atrodytų, dar ne taip seniai asocijavosi su tikra revoliucija kalbant apie XXI amžiaus technologijas, tampa jau mažai ką bestebinančiu architektų ir inžinierių darbo įrankiu. Šios tendencijos stebimos ir Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mūsų šalyje neseniai pristatyta robotikos platforma „Makeblock“ įgalina nesunkiai susikonstruoti trimatį spausdintuvą biure ar tiesiog namuose, tad į šią naujovę krypsta ne tik jau paminėtų sferų profesionalų ar užkietėjusių „geek‘ų“, bet ir mėgėjų – smalsių, kūrybiškų žmonių – žvilgsniai.

REKLAMA

Kvies geriau pažinti

„Lietuviai yra imlūs naujovėms ir technologijoms, tačiau mūsų šalyje dar nėra išplėtotos galimybės iš arčiau jas pamatyti, geriau pažinti. Gal bent iš dalies prisidėsime užpildant tam tikrą spragą – „Makeblock“ konstruktorius ir šios kompanijos trimačius spausdintuvus vasarą ruošiamės pristatyti po atviru dangumi vyksiančiame renginyje „No Trolls Allowed“, kuris tituluojamas „geek‘ų“ suvažiavimu, tačiau iš tikrųjų yra atviras ir menininkams, mokslininkams – visiems, kurie nori pasidalinti savo žiniomis, išgirsti ir išvysti daug įdomaus“, – kalbėjo UAB „Magveda“ direktorius Melitonas Mikaločius.

REKLAMA
REKLAMA

Įvairios parodos, siekis sudominti šiuo itin universaliu įrenginiu dirbančiuosius edukacijos srityje – taip pat robotikos platformos „Makeblock“ vėliavnešių planuose. „Manau, daugeliui šiuolaikinių moksleivių ar studentų būtų įdomu išmėginti 3D spausdintuvus, o pedagogai džiaugtųsi turėdami galimybę suteikti jaunajai kartai prieigą prie technologijų, kurios išties įkvepia mokytis, eksperimentuoti, lavinti vaizduotę ir praktinius įgūdžius. Fizikos, darbų užsiėmimai, skulptūros ar kitų menų kūrybinės dirbtuvės – 3D spausdintuvus galima pasitelkti daugeliu atveju“, – dėstė M. Mikaločius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susikonstruok pats!

Nors galima įsigyti jau surinktą bei veikiantį „Makeblock“ 3D spausdintuvą, konstravimo asus ne mažiau intriguoja iššūkis tokį įrenginį susirinkti patiems. Savo ruožtu „Makeblock“ suteikia viską, ko reikia, norint įgyvendinti savo užmojį.

Iki šiol svajojusiems apie nuosavą trimatį spausdintuvą alternatyvų Lietuvoje nebuvo daug – tekdavo ieškoti arba savo gamybos įrenginiais prekiaujančių „auksarankių“, arba žygiuoti į stambiam prekybos technika tinklui priklausančią parduotuvę ir būti nusiteikus pakloti išties solidžią pinigų sumą.

REKLAMA

Plačios galimybės įkvepia

„Makeblock“ platformos pagrindą sudaro lengvai su įvairiausiais komponentais sujungiamos aliuminio sijos. Ant jos konstruojamų 3D spausdintuvų pritaikymo spektras itin platus. Visgi nepaisant to, kokią idėją užsimota įgyvendinti, kūrybinis procesas neturėtų tapti varginančiu galvosūkiu, o rezultatas praktišką vartotoją nudžiugins ne tik preciziška atlikimo kokybe, bet ir nedideliais maketo, kito objekto ar detalės pagaminimo kaštais.

„Bičiulis savo dukrelei atspausdino „Little Pony“ žaislą, kuris parduotuvėje kainuoja brangiai, o pagamintas su „Makeblock“ – nė euro. Spausdinimui naudojamas aplinkai nekenksmingas PLA bioplastikas, kuris yra tvirtas ir tinka netgi sudėtingų, judančių dalių gamybai“, – pažymėjo M. Mikaločius.

REKLAMA

Internete – idėjų vandenynas

Jei stinga minčių, ką būtų galima atsispausdinti, arba tiesiog aiškesnių gairių turimai vizijai, o rankos vis tiek „niežti“ prisiliesti prie 3D technologijų, verta panaršyti internete – egzistuoja ne viena dešimtis svetainių, kur galima ne tik paganyti akis į entuziastų sukurtus 3D modelius, bet ir atsisiųsti jų brėžinius ar projektus bei patiems pasigaminti analogiškus daiktus.

Pavyzdžiui, www.myminifactory.com yra talpinami profesionalų sukurti trimačiai modeliai, prieš tai patikrinus visų dizaino pavyzdžių kokybę. www.cubify.com galima rasti tiek pardavimui skirtų brėžinių elektroniniu pavidalu, tiek nemokamų pavyzdžių, kurie galėtų itin nudžiuginti jaunuosius konstravimo aistruolius. Itin dideliu populiarumu pasižymi svetainė www.thingiverse.com – trimačiu spausdinimu besidominčios bendruomenės nariai čia aktyviai talpina savo kūrybą bei dalijasipatirtimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

www.grabcad.com nemokamų brėžinių ir projektų lobyne – daugiau nei milijono inžinierių iš viso pasaulio pateikti pavyzdžiai, kuriuos galima atsispausdinti savo biure ar namuose.

Išpildė profesionalų svajones

Galimybe vos už kelis eurus atsispausdinti įvairius 3D maketus itin džiaugiasi architektai. Iki šiol tradicinių modelių gamyba buvo brangus malonumas ir galėdavo užtrukti netgi kelias savaites. Dabar gi procesas sutrumpėjo iki kelių valandų ir su kokybišku maketu galima žygiuoti tiesiai pas potencialų užsakovą.

Pastarajam galimybė apžiūrėti ir pačiupinėti 3D modelį yra kur kas patrauklesnė nei „plokščias“ vaizdas ant popieriaus ar kompiuterio ekrane.

Trimačiai spausdintuvai taupo ir mechanikos inžinierių laiką bei pinigus – įrenginyje, prijungtame prie kompiuterio, iš pasirinktos spalvos bioplastiko galima „išsikepti“ norimą detalę, konstrukcijos elementą, veržlę arba atsuktuvą jai. Paleisti brangiai kainuojančią gamybos liniją tuo metu kai tereikia vienos detalės arba eksperimentuojama ieškant optimaliausio sprendimo – šiais laikais tai paprasčiausiai neefektyvu. Suvenyrų, bižuterijos ar kitų daiktų gamyba irgi tapo pasiekiama labiau nei bet kada iki šiol. Pažymėtina ir tai, kad 3D spausdintuvas gamina tik tai, ko reikia vartotojui, – ir nė gramo atliekų. Ekologijai neabejingiems šiuolaikinių technologijų gerbėjams šis faktas, be jokios abejonės, nepraslysta pro akis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų