• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 29 dieną Kalnaberžės bendruomenės nariai ir svečiai skubėjo į  varnienos valgytojų puotą, kuri sulaukė ne tik smaližių, bet ir smalsuolių dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA

Į tradicinę bendruomenės šventę atvyko kalnaberžiečių pasveikinti Lietuvos Respublikos Seimo vicepirmininkė Virginija Baltraitienė, rajono merės pavaduotoja Jorūnė Liūtkienė bei Kalnaberžės seniūnė Vanda Petrauskienė.

REKLAMA

Visi susirinkusieji tik ką atvykę į puotą jau nekantravo paragauti bendruomenės vaišių.

Varnėdystės tradicijas Kėdainių rajone, Kalnaberžėje, puoselėja ir saugo bendruomenės narys Andrius Gudžinskas.

Šiais metais varnėdoms buvo pasiūlyta paskanauti net 350 virtos varnienos. Pasak kalnaberžiečių, šaudyti, nupešti ir marinuoti paukščius – vyrų darbas, o juos kepti patikėta moterims. Prasidėjus šventei vis dar kukloje bendruomenės centro  virtuvėlėje plušo virėjos.

REKLAMA
REKLAMA

Varnienos šventėje paukščių užteko visiems. Net patys nedrąsiausieji ryžosi jų paragauti.

„Varnas reikia sugaudyti ar sumedžioti, po to jas reikia teisingai apdoroti. Plunksnų nepešame, bet lupame paukščio odą, kiek vėliau marinuojame mėsą. Tam yra ruošiamas tradicinis mėsos marinatas. Negailime  pipirų, lauro lapelių, druskos, acto. Marinuoti varnieną reikia kelias paras. Dažniausiai renkamės gruzdinimą aliejuje, nes taip paruoštas patiekalas išvaizdesnis ir skanesnis, tačiau šiandien puotos dalyviai ragauja virtą varnieną. Ji taip pat puiki!" – tradicijomis pasidalino varnaėdas  A. Gudžinskas.

Šiandien varnaėdynės sutapo su Kalnaberžės bendruomenės švente, mat iškelti dviejų švenčių kalnaberžiečiai nebeišgali, tačiau puikios nuotaikos, skanių vaišių, svečių, muzikos, humoro čia netrūko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų