REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusių metų birželio 3 dieną Klaipėdoje įvyko šiurpi tragedija – sprogus dyzelino garams stipriai nudegė, o po kelių savaičių Kauno klinikose į komą paniręs mirė „Klaipėdos nafta“ dirbęs ilgaamžis įmonės darbuotojas. Ar incidentas galėjo įvykti dėl bendrovės kaltės? Į šį klausimą atsakymą tyrėjai vis dar ieško atsakymo.

Praėjusių metų birželio 3 dieną Klaipėdoje įvyko šiurpi tragedija – sprogus dyzelino garams stipriai nudegė, o po kelių savaičių Kauno klinikose į komą paniręs mirė „Klaipėdos nafta“ dirbęs ilgaamžis įmonės darbuotojas. Ar incidentas galėjo įvykti dėl bendrovės kaltės? Į šį klausimą atsakymą tyrėjai vis dar ieško atsakymo.

REKLAMA

„Saugos ir sveikatos darbe vidinės kontrolės įmonėje nepakankamumas“, – tokią nelaimingo atsitikimo darbe priežastį pateikė Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) atstovai ikiteisminį tyrimą atliekantiems policijos pareigūnams.

Plykstelėjo ugnis

Specialistų išvadose rašoma, kad birželio 3 dieną į įmonės teritoriją įriedėjus dyzelio cisternoms, pylėjai ruošėsi perpylimo operacijai, kai vienas jų užlipo ant vagono.

„Pylėjui uždarant cisterninio vagono pripildyto dyzelinu viršutinį liuką, plykstelėjęs ugnies pliūpsnis apdegino viršutinius drabužius, veidą, rankas ir kitas kūno vietas“, – mirtino atsitikimo aplinkybes pateikė specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

VDI Klaipėdos skyriaus vedėjas Vytautas Ročys teikti daugiau informacijos dienraščio žurnalistams atsisakė.

Riziką vertina

„Klaipėdos nafta“ Komunikacijos vadovė Orinta Barkauskaitė komentavo, kad incidentas įvyko apie 17 val. 37 min.

REKLAMA

Dienraščio kalbinama O. Barkauskaitė tikino, kad policija vis dar atlieka ikiteisminį tyrimą, todėl detalių įvykio aplinkybių komentuoti negali. Tačiau ji paaiškino, kas galėjo atsitikti, taip pat – kokių veiksmų bendrovė ėmėsi, kad ateityje panašios nelaimės nepasikartotų.

„Bendrovė terminale naftos produktų krovos ir saugojimo veiklą vykdo jau 60 metų. <...> Per šiuo laikotarpiu vykdytą naftos produktų krovos veiklą nėra įvykęs nė vienas tokio pobūdžio incidentas vykdant produktų krovos darbus.

Vertintina, jog vien per metus perkraunama daugiau kaip 115 tūkstančių vagonų, iš kurių daugiau kaip 40 procentų yra šviesūs naftos produktai – benzinas ir dyzelinas. Bendrovėje yra taikomi tiek išorės, tiek vidaus teisės aktai reglamentuojantys darbų saugą naftos produktų krovos srityje, bendrovė visapusiškai vertina vykdomos veiklos su pavojingais produktais riziką", – tikino O. Barkauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Darbuotojas buvo mokytas

Anot jos, įmonė rūpinasi darbuotojų saugumu ir aprūpina darbuotojus jų darbo vietoje esamai rizikai pritaikytomis apsaugos priemonėmis, darbo įrankiais, taip pat užtikrina darbuotojų mokymą, deda visas pastangas informuoti darbuotojus apie jų darbo aplinkoje esančią riziką ir užtikrinti jų sąmoningumą dirbant tokioje aplinkoje.

„Nukentėjęs darbuotojas taip pat buvo dalyvavęs visuose jo pareigybei būtinuose mokymuose, instruktuotas kaip saugiai dirbti, jam buvo išduotos visos jam priklausančios asmens apsaugos priemonės“, – teigė Komunikacijos vadovė.

Deja, kelio šiai nelaimei tai neužkirto. Tad po šiurpaus incidento įmonės suburta įvykio tyrimo komisija sprendė, kaip efektyviau užtikrinti darbuotojų saugumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ji peržiūrėjo turimas vidines rizikos mažinimo priemones ir svarstė papildomų prevencinių priemonių priėmimo klausimą ir jų įgyvendinimo galimybes, siekiant ateityje kaip galima labiau sumažinti panašių rizikų tikimybę", – teigė O. Barkauskaitė.

Ji teigė, kad po nelaimės bendrovė padengė visas žuvusiojo laidotuvių išlaidas, pervedė išmoką, numatytą pagal kolektyvinę sutartį.

„Taip pat esame suderinę neturtinės žalos atlyginimą ir artimiausiu metu išmokėsime sutartas sumas“, – sakė ji.

Kokio dydžio tai bus sumos, O. Barkauskaitė nekomentavo.

Vaizdas – šokiruojantis

Po nelaimės su žurnalistu bendravęs šeimai artimas šaltinis pasakojo, kad birželio 3 dieną juos pasiekusi žinia apie incidentą trenkė lyg žaibas iš giedro dangaus.

REKLAMA

Anot jo, vyro veidas buvo nudegęs neaptažįstamai.

„Lyg diena ir naktis“, – vaizdą, kai jis išėjo į darbą, ir akimirką, pamatė patekusį į ligoninę, apibūdino šeimai artimas šaltinis.

Anot jo, darbuotojui buvo sukelta dirbtinė koma. Gydytojai išgyventi vilčių neteikė. Po poros savaičių vyrui sustojo širdis.

Dienraščio turimame Valstybės teismo medicinos tarnybos medicininiame mirties liudijime dėstoma, kad vyras nudegė 80-89 procentus viso kūno paviršiaus ploto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų