REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
I. Šimonytės programinių nuostatų pristatymas (nuotr. Fotodiena.lt)

Antradienį kandidatė į prezidentus Ingrida Šimonytė elektroniniu būdu surinko visus 20 tūkst. rinkėjų parašų, reikalingų norint dalyvauti rinkimuose. Portalo tv3.lt kalbinti ekspertai pripažino, kad tai – įspūdingas pasiekimas, kuris kandidatei gali atnešti ir postūmį rinkiminėje kampanijoje, ir žalos.

25

Antradienį kandidatė į prezidentus Ingrida Šimonytė elektroniniu būdu surinko visus 20 tūkst. rinkėjų parašų, reikalingų norint dalyvauti rinkimuose. Portalo tv3.lt kalbinti ekspertai pripažino, kad tai – įspūdingas pasiekimas, kuris kandidatei gali atnešti ir postūmį rinkiminėje kampanijoje, ir žalos.

REKLAMA

„Nepaprastai vertinu visų pasirašiusių piliečių paramą ir palaikymą – jie įkvepia ir įpareigoja. Dėkoju Jums, esate nuostabūs! Esu sujaudinta visų vienybės ir susitelkimo, tačiau kviečiu nesustoti – kiekvieno Jūsų parašas svarbus“, – po parašų surinkimo išplatintame pranešime džiaugėsi I. Šimonytė.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorė, politologė Ainė Ramonaitė tv3.lt sakė, kad tokį greitą ir sėkmingą reikalingų parašų surinkimą lėmė tai, kad socialiniuose tinkluose politikė turi didelį ir aktyvų gerbėjų ratą, kurie anksčiau aktyviai ragino I. Šimonytę dalyvauti rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Matome, kad iš tiesų tai buvo realūs žmonės, kurie tikrai nori tos kandidatės. Jie yra socialinių tinklų aktyvūs vartotojai, todėl ta informacija turėjo labai greitai pasklisti“, – kalbėjo profesorė.

REKLAMA

Pašnekovė tvirtino, kad I. Šimonytės rinkėjų negalima taip lengvai apibrėžti tik kaip socialinių tinklų vartotojų, nes vien „Facebook“ naudoja apie 1,5 mln. lietuvių.

„Tai yra pakankamai daug. Tikrai laisvai galima laimėti, jei juos visus pritrauktų“, – teigė A. Ramonaitė.

Politologės teigimu, šis pasiekimas išryškino pagrindinį I. Šimonytės rinkėją – tai jaunas, išsilavinęs miesto žmogus, aktyvus interneto ir socialinių tinklų vartotojas.

Ryšių su visuomene agentūros „INK agency“ vyresnysis partneris Kęstutis Gečas teigė, kad šioje situacijoje pasimatė tam tikras rinkėjų inertiškumas, kai I. Šimonytės gerbėjai aktyviai viens kitą skatino palaikyti kandidatę.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu skaičius yra nemažas, netgi sakyčiau, didelis, įvertinus, kad tai įvyko labai greitai. Tačiau iki rinkimų pergalės toli, nes Lietuvoje yra daugiau nei 2 mln. rinkėjų. Tai jos surinkti daugiau nei 20 tūkst. parašų yra apie pusantro procento rinkėjų. Klausimas, ar ta aktyvioji dalis, kuri pasirašė, stumtels likusius visuomenės sluoksnius“, – svarstė K. Gečas.

Šimonytės banga

Portalo tv3.lt kalbinti pašnekovai sutaria, kad greitas reikalingų parašų surinkimas gali suteikti teigiamą postūmį I. Šimonytės rinkiminei kampanijai.

„Aišku, tai įspūdį padaro, nes žmonės mėgsta laiminčius, o ne pralaiminčius kandidatus. Tokia sėkmė savaime pagerina šios kandidatės šansus“, – kalbėjo A. Ramonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak pašnekovės, Lietuvoje rinkėjai dažnai keičia nuomonę, tad tie kandidatai, kurie yra „ant bangos“, gali pritraukti neapsisprendusius ir taip dar labiau iškilti. Šiai minčiai pritarė ir K. Gečas.

„Didelis kiekis parašų per trumpą laiką sukuria tam tikrą minios psichologijos faktorių, kada atsiranda toks jausmas, kad visi balsuoja už ją, vadinasi ir aš balsuosiu. Jeigu šita kryptis išsilaiko, yra labai gerai“, – pasakojo viešųjų ryšių specialistas.

K. Gečo teigimu, jei šis sukeltas masiškumo ir palaikymo įspūdis išsilaikys visus šiuos keletą mėnesių iki rinkimų, I. Šimonytė gali tikėtis tikrai gerų rezultatų.

Gali atsisukti prieš Šimonytę

Tačiau, pasak K. Gečo, šis I. Šimonytės pasiekimas gali ir pakenkti kandidatei.

„Oponentai gali naudoti klasikinę taktiką, kad už Ingridą balsuoja miestiečiai, elitas, o už mane balsuoja provincija ar paprasti žmonės“, – samprotavo pašnekovas.

REKLAMA

Viešųjų ryšių specialisto teigimu, jei I. Šimonytės oponentai tokią retoriką pradės aktyviai naudoti, ji gali suveikti, nes susipriešinimas šiuolaikinėje politikoje yra labai stiprus.

„Klausimas, kuri grupė yra skaitlingesnė, aktyvesnė, gindama savo pasirinkimą, tiek komunikuodama, tiek paragindama žmones privačiai“, – svarstė K. Gečas.

Pasak A. Ramonaitės, I. Šimonytė dar stipriau bus pozicionuojama kaip aukštesnio socialinio statuso kandidatė ir natūralu, kad tai daliai rinkėjų bus nepriimtina.

„Taip pat, ji yra Tėvynės sąjungos kandidatė, kas iš karto dalį žmonių atbaido. Tam tikros ribos yra, bet ji kažkaip sugebėjo iki šiol pakankamai gerai neutralizuoti tą konservatorių kandidatės įvaizdį. Man atrodo, kad ji tas Tėvynės sąjungos „lubas“, tokias pakankamai žemas, yra pramušusi savo asmeniniu įvaizdžiu“, – teigė profesorė.

REKLAMA

Jei I. Šimonytei parašų rinkimas buvo labai sėkmingas, tai kitam reitingų lyderiui – premjerui Sauliui Skverneliui – kol kas sekasi sunkiai. Pagal elektroniniu būdu surinktus parašus jis iki šiol yra paskutinėje vietoje ir nusileidžia mažiau visuomenėje žinomiems kandidatams, tokiems kaip Alfonsas Butė ar Kazimieras Juraitis.

„Čia matosi toks išsisegmentavimas elektoratų labai ryškus. To galima ir buvo tikėtis, apklausos rodo, kad yra skirtys tam tikros“, – kalbėjo A. Ramonaitė.

Nors I. Šimonytė ilgą laiką buvo suprantama kaip aukštesnio socialinio sluoksnio kandidatė, S. Skvernelis ne visada buvo „apačių“ kandidatas, kokiu jį dabar pristato valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galima pastebėti tam tikrą skirtumą, nes po Seimo rinkimų S. Skvernelio populiarumas buvo didelis tarp visų sluoksnių, nebuvo tokios ryškios skirties, o dabar ryškėja ir ryškėja. Šis dalykas dar kartą parodė, kad išsidiferencijavo kandidatai. Jis liko ne miestietiškos jaunatviškos, o kitokios visuomenės dalies kandidatas“, – tvirtino A. Ramonaitė.

Portalas tv3.lt primena, jog pasirašyti už kandidatus galima tinklalapyje rinkejopuslapis.lt. Kandidatus palaikyti galima ir pasirašius ant popierinių lapų. Tačiau svarbu prisiminti, kad pasirašius elektroniniu būdu, ant lapų pasirašyti nebegalima, nes tada bus anuliuojami abu parašai.

Trečiadienį skaičiai dar paaugo

Trečiadienio popietę už konservatorių remiamą kandidatę jau pasirašė daugiau kaip 27 tūkst. žmonių. Už jos artimiausią varžovą Gitaną Nausėdą pirminius balsus atidavė daugiau nei 14 tūkstančių. O štai atostogaujančiam premjerui – liūdnesni internetiniai popieriai. Šiandien už jį pasirašiusiųjų skaičius perkopė vos du tūkstančius, o vakar nesiekė nė tiek, skelbia TV3 Žinios.

REKLAMA

„Aš nemanau, kad artėjantis prie 2000 balsų internete palaikymo parašų skaičius yra prastas Sauliui Skverneliui. Turint galvoje, kad Ministro Pirmininko rinkėjų bazė yra kita, tiek palaikymas internete yra kitas“, – kalbėjo premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas. 

Sociologai turi paaiškinimą tokiam rėmėjų internete pasiskirstymui. 

„Pirmiausia rodo elektorato ypatumus. Šimonytės elektoratas yra jaunesnis, o Skvernelio – pats seniausias“, – mano sociologas Vladas Gaidys.

Įdomu tai, kad S. Skvernelis iki pat šios akimirkos yra sulaukęs mažiausiai palaikymo iš visų kol kas registruotų pretendentų, o jų šią akimirką – 11. Likusieji 4, reikiamus dokumentus pateikę vėliau, į sąrašą bus įtraukti netrukus. 

REKLAMA

Visgi pernelyg džiūgauti esą dar anksti ir I. Šimonytei. Vien internetu besinaudojantis jaunimas kelio į pergalę nenuties.

„Reikia patraukti į save ir kitus žmones. Ne tik jauni, turi būti ir pensininkai, ir iš kaimo. Tik tada laimėsi Prezidento rinkimus“, – mano V. Gaidys.

Visi pretendentais registruoti asmenys galės rinkti ir parašus popieriniuose lapuose. Ieškoti tokių rėmėjų jie ketina pradėti artimiausiu metu.

Daugiau apie tai žiūrėkite TV3 Žinių siužete:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų