REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grupė Seimo narių siūlo švelninti taisykles, kaip pranešti apie savižudybę, Seime anksčiau uždraudus skelbti jos būdą.

Grupė Seimo narių siūlo švelninti taisykles, kaip pranešti apie savižudybę, Seime anksčiau uždraudus skelbti jos būdą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keli opoziciniai Seimo nariai siūlo nustatyti, kad būtų draudžiama nurodyti savižudybės ar mėginimo nusižudyti būdus antraštėse bei televizijos laidų anonsuose, o bet kokiame turinyje – detales.

REKLAMA

Tokias pataisas teikia konservatoriai Mykolas Majauskas, Vytautas Kernagis, Vytautas Juozapaitis, socialdemokratas Juozas Olekas, liberalas Arūnas Gelūnas, Mišrios Seimo narių grupės atstovas Justas Džiugelis.

Rugsėjį „valstiečio“ Roberto Šarknicko iniciatyva Seimas priėmė Visuomenės informavimo įstatymo pataisą, kuri uždraudė skelbti savižudybės ar bandymo nusižudyti motyvus, priemones ir būdus. Iki tol tokią informaciją drausta skelbti tik antraštėse.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš pataisų iniciatorių M. Majauskas sako, kad tokiu pakeitimu Seimas apie savižudybes „uždraudė rašyti taip, kad šiandien nesužinotume, kodėl nusižudė Pilėnų gynėjai, kodėl susidegino Romas Kalanta, kas ištiko Romeo ir Džiuljetą“.

„Gal kam atrodo, jei niekas nekalbės, tai ir neskaudės. Tačiau šluodami problemą po kilimu ir tylėdami savižudybių tikrai nesumažinsime. Savižudybė yra sudėtinga, subtili, iš žmogaus sielos gelmių kylanti problema, todėl jos neišspręsi uždrausdamas“, – BNS sakė M. Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pataisų aiškinamajame rašte teigiama, kad suvaržymai atsisuko patys prieš save sukurdami kuriozišką situaciją, kai beveik neįmanomu tampa ne tik pozityvios, padrąsinančios patirties dalinimasis, bet ir elementarių, viešai žinomų ar net istorinių faktų apie įvykusias savižudybes ar bandymus nusižudyti skelbimas.

R. Šarknickas sakė pataisas pateikęs, nes žiniasklaida „dažnai eskaluoja konkretaus asmens savižudybės temą, teikia straipsnių atnaujinimus naujomis detalėmis ir kt., taip pat nevengia talpinti tokios informacijos pirmuose puslapiuose ar informacinių portalų viršuje, tokiu būdu galimai skatinant pažeidžiamus asmenis imituoti aprašytųjų atvejų elgesį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų