REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį, toliau nagrinėdamas naująjį Darbo kodeksą, apsisprendė dėl naujų darbo sutarčių rūšių ir apibrėžė, kokiomis sąlygomis darbuotojai dirbtų pagal sezoninio, laikinojo, projektinio darbo, darbo vietos dalijimosi, pameistrystės ir darbo keliems darbdaviams sutartis.

Seimas antradienį, toliau nagrinėdamas naująjį Darbo kodeksą, apsisprendė dėl naujų darbo sutarčių rūšių ir apibrėžė, kokiomis sąlygomis darbuotojai dirbtų pagal sezoninio, laikinojo, projektinio darbo, darbo vietos dalijimosi, pameistrystės ir darbo keliems darbdaviams sutartis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę Seimas jau apsisprendė dėl neterminuotų ir terminuotų darbo sutarčių.

Laikinas darbas

Pagal laikino įdarbinimo sutartį, įdarbintas asmuo atlieka darbus laikinojo įdarbinimo įmonės nurodyto asmens naudai ir būtų jam pavaldus, o laikinojo įdarbinimo įmonė įsipareigoja už tai atlyginti. Siuntimas dirbti pas laikinojo darbo naudotoją darbuotojui turi būti įteiktas ne vėliau kaip prieš dvi darbo dienas. Laikinasis darbuotojas turi teisę atsisakyti vykti pas minėtą asmenį, pranešdamas laikinojo įdarbinimo įmonei ne vėliau kaip per vieną darbo dieną nuo siuntimo gavimo. Toks atsisakymas nelaikomas darbo pareigų pažeidimu.

REKLAMA

Pagal laikinojo įdarbinimo sutartį, darbuotojas būtų siunčiamas atlikti darbų nurodyto asmens naudai, o atlyginimą jam mokėtų laikinojo įdarbinimo įmonė. Siuntimas dirbti laikinajam darbuotojui turėtų būti įteiktas ne vėliau kaip prieš dvi darbo dienas, nebent darbuotojas pats sutiktų pradėti dirbti anksčiau.

Įstatyme nurodoma, kad laikinąjį darbuotoją nusamdęs asmuo privalo užtikrinti, kad laikinajam darbuotojui būtų taikomos tokios pačios kaip ir kitiems toje darbovietėje dirbantiems darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

Laikotarpiai tarp siuntimų dirbti iki penkių darbo dienų iš eilės neapmokami. Už kitas dienas tarp siuntimų dirbti laikinajam darbuotojui turi būti mokama ne mažiau kaip minimalioji mėnesinė alga.

Pameistrystės sutartis

Pameistrystės darbo sutartis sudaroma priimant į darbą asmenį, siekiantį darbo vietoje įgyti profesijai reikalingą kvalifikaciją ar kompetencijų pameistrystės mokymo organizavimo forma . Pameistrystės darbo sutartis yra terminuota, o maksimalus jos terminas – šeši mėnesiai, išskyrus pameistrystės darbo sutartį kartu su mokymosi sutartimi, kurioje apibrėžiama ilgesnė mokymo trukmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbdavys privalo skirti mokymo programos vadovu kompetentingą savo darbuotoją, kuris vadovauja mokymo procesui, prižiūri, kaip atliekama darbo funkcija, pataria pameistriui ir jį konsultuoja.

Už pameistrio išdirbtą laiką, jam mokamas pameistrystės darbo sutartyje numatytas darbo užmokestis, kuris negali būti mažesnis nei minimalioji mėnesinė alga arba minimalusis valandinis atlygis.

Už faktiškai dirbtą laiką pameistriui mokamas pameistrystės darbo sutartyje numatytas darbo užmokestis, kuris negali būti mažesnis negu Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtinta minimalioji mėnesinė alga arba minimalusis valandinis atlygis. Darbovietėje praleistas teorinėms žinioms įgyti ir mokyti darbo vietoje skirtas laikas įskaitomas į faktiškai dirbto laiko trukmę tada, jeigu jis viršija 20 proc. faktiškai dirbto laiko.

REKLAMA

Sezoninio darbo sutartis

Sezoninė darbo sutartis, teigiama naujajame Darbo kodekse, sudaroma sezoniniams darbams atlikti. Sezoniniai darbai yra tie, kurie dėl gamtinių ir klimato sąlygų dirbami ne visus metus, o tam tikrais periodais, ne ilgesniais kaip aštuoni mėnesiai ir yra įtraukti į sezoninių darbų sąrašą.

Projektinio darbo sutartis

Projektinio darbo sutartis yra terminuota darbo sutartis konkrečiam projekto rezultatui pasiekti dirbdamas savo nustatytu darbo laiko režimu darbovietėje arba už darbovietės ribų, o darbdavys įsipareigoja už tai sumokėti sulygtą atlyginimą.

REKLAMA

Sulygti dėl projektinio darbo sutarties galima sudarant iki dvejų metų trukmės projektinio darbo sutartį su naujai priimamu asmeniu, bet ne daugiau kaip su dešimt procentų dirbančių darbuotojų; laikinai, iki penkerių metų, pakeičiant galiojančią kitos rūšies darbo sutartį; sudarant iki dvejų metų trukmės susitarimą dėl projektinio darbo galiojant kitos rūšies darbo sutarčiai.

Darbo vietos dalijimosi sutartis

Du darbuotojai gali susitarti su darbdaviu dėl vienos darbo vietos dalijimosi, neviršydami vienam darbuotojui nustatytos maksimaliosios darbo laiko normos. Sulygti dėl darbo vietos dalijimosi darbo sutarties galima tiek sudarant naują darbo sutartį, tiek laikinai pakeičiant galiojančią kitos rūšies darbo sutartį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasibaigus darbo vietos dalijimosi sutarčiai su vienu darbuotoju, kito darbuotojo darbo vietos dalijimosi sutartis lieka galioti vieną mėnesį, iki darbo vietos dalijimosi sutartis bus sudaryta su kitu darbuotoju. Tokios sutarties nesudarius per minėtą laikotarpį, darbdavys turi pasiūlyti darbuotojui dirbti visa apimtimi, o jam atsisakius, turi teisę atleisti darbuotoją, įspėjęs prieš tris darbo dienas ir išmokėdamas pusės mėnesio darbuotojo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką, išskyrus darbuotoją, auginantį vaiką (įvaikį) iki septynerių metų, kuris lieka dirbti ne viso darbo laiko sąlygomis.

REKLAMA

Darbo keliems darbdaviams sutartis

Su darbuotoju sudaromoje darbo sutartyje vietoj vieno darbdavio gali būti nurodyti du ar daugiau darbdavių tai pačiai darbo funkcijai atlikti.

Darbo keliems darbdaviams sutartyje gali būti nustatyta, kad darbuotojo darbo laikas neskirstomas kiekvienam darbdaviui atskirai, jeigu darbuotojas vienu metu vykdo kelių darbdavių užduotis, tačiau nustatoma kiekvieno darbdavio apmokama darbo laiko normos dalis.

Kol kas Seimas yra apsvarstęs apie pusę naujojo Darbo kodekso straipsnių iš 260-ies. Parlamentas pritarė daugumai Socialinių reikalų ir darbo komiteto siūlymams, kai kuriems jų nepritaria profsąjungos arba darbdaviai.

Naująjį kodeksą planuojama priimti iki vasaros, o įsigalioti jis turėtų nuo 2017 metų.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų