REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį nepateisinamu pavadino Vyriausios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) atsisakymą skelbti viešųjų ir privačių interesų deklaracijas dėl techninių problemų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį nepateisinamu pavadino Vyriausios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) atsisakymą skelbti viešųjų ir privačių interesų deklaracijas dėl techninių problemų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su laikinąja etikos komisijos vadove susitikusi šalies vadovė teigė, jog šiuo atveju parlamentui atskaitinga institucija ignoruoja Seimo priimtą įstatymą.

REKLAMA

„Prezidentė tai vertina kaip precedento neturintį atvejį, kai Seimui atskaitinga institucija ignoruoja Seimo priimtą įstatymą ir netgi viešai deklaruoja jo nevykdysianti. Tai negali būti pateisinama jokiais argumentais - nei techniniais, nei juo labiau asmens duomenų apsauga“, - žurnalistams antradienį sakė prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė.

Ji perdavė prezidentės poziciją po jos susitikimo su laikinai einančia pareigas VTEK pirmininke Gražina Imbrasiene.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R.Svetikaitės, G.Imbrasienė paaiškino, kad Seimui pavasarį pritarus prezidentės inicijuotoms įstatymų pataisoms, kuriomis smarkiai išplėstas privalomai interesus turinčių deklaruoti asmenų sąrašas, būtina kur kas galingesnė technika duomenims aptarnauti, o tokios įrangos VTEK kol kas neturi.

Dar vienas išsakytas argumentas buvo, jog tai galėtų pažeisti Asmens duomenų apsaugos įstatymą. Prezidentės patarėjos teigimu, toks pasiaiškinimas yra nepagrįstas.

„Tačiau įstatymas visiškai užtikrina asmens duomenų apsaugą, nes tie ypatingi asmens duomenys, pavyzdžiui, susiję su asmens sveikata, negalės būti viešinami, nes tai draudžiama pagal kitus įstatymus. Šiuo atveju, toks pasiteisinimas yra visiškai nepagrįstas“, - sakė R.Svetikaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, susitikimo su prezidente metu laikinoji VTEK pirmininkė pažadėjo visas technines kliūtis deklaracijų viešinimui pašalinti iki spalio 1-osios.

VTEK naujai pateiktų viešų ir privačių interesų deklaracijų nebeviešina nuo gegužės pradžios.

Pataisomis išplėstas privačius interesus deklaruojančių asmenų sąrašas. Jame atsirado ministerijų kolegijų, Privalomojo sveikatos draudimo tarybos nariai, gydytojai, odontologai ir farmacijos specialistai, dirbantys biudžetinėse ir viešosiose įstaigose, kurių savininkė yra valstybė ar savivaldybė. Taip pat interesus turi deklaruoti ir akcinių bei uždarų akcinių bendrovių, kurių kontrolinis akcijų paketas priklauso valstybei, vadovai, pavaduotojai, visų politinių partijų pirmininkai, politikų visuomeniniai konsultantai.

Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme nustatytos ribos, nuo kurių privaloma deklaruoti interesus - gautos 500 litų vertės dovanos ir sudaryti 10 tūkst. litų vertės sandoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų