REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį Lietuvoje vyks Seimo rinkimai ir referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos.

REKLAMA
REKLAMA

Tauta spręs, kam patikėti 4 metams valdyti šalį.

Seimo nario mandato siekia 1 927 Lietuvos Respublikos piliečiai, iš jų 55 savo kandidatūras kelia tik vienmandatėje apygardoje, o 1 872 kandidatai - vienmandatėje ir daugiamandatėje apygardose.

REKLAMA

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, pirmųjų duomenų apie rinkimų rezultatus tikimasi sulaukti sekmadienį apie 20 val. 30 min.

Kaip numato Seimo rinkimų įstatymas, vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktu laikomas kandidatas, jeigu rinkimuose dalyvavo ne mažiau kaip 40 procentų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų ir tas kandidatas gavo daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu rinkimuose dalyvavo mažiau kaip 40 procentų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų, išrinktu laikomas tas kandidatas, kuris gavo daugiausia, bet ne mažiau kaip vieną penktadalį visų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų balsų.

Jeigu rinkimuose dalyvavo daugiau kaip du kandidatai ir Seimo narys nebuvo išrinktas, po dviejų savaičių nuo rinkimų dienos rengiamas pakartotinis balsavimas. Jame dalyvauja du kandidatai, gavę daugiausia balsų.

VRK duomenimis, pakartotinis balsavimas gali būti surengtas spalio 28 d.

Daugiamandatėje rinkimų apygardoje rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvavo daugiau kaip vienas ketvirtadalis visų rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tuomet, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 5 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų. Jungtinis kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų (dalyvauja skirstant mandatus) tik tuomet, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Kartu su Seimo rinkimais sekmadienį vyks ir konsultacinis (patariamasis) referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvos Respublikoje.

Kaip numato Referendumo įstatymas, konsultacinis (patariamasis) referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvavo daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

REKLAMA

Tuo atveju, kai konsultaciniame (patariamajame) referendume dalyvavo daugiau kaip pusė piliečių ir konkretaus sprendimo priėmimui pritarė ne mažiau kaip pusė jame dalyvavusių piliečių, sprendimas yra laikomas priimtu. Klausimas dėl šio referendumo sprendimo įgyvendinimo ne vėliau kaip per 1 mėnesį nuo jo paskelbimo turi būti svarstomas Seime Seimo statuto nustatyta tvarka.

Galutinius rinkimų rezultatus VRK turėtų paskelbti iki lapkričio 4 dienos.

Seimo rinkimuose ir referendume turi teisę dalyvauti 2 milijonai 579 tūkstančiai 466 rinkėjai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų