REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentūroje kandidatą į premjerus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininką Andrių Kubilių priėmęs šalies vadovas Valdas Adamkus su juo aptarė kandidatus į ministrus, tačiau viešai nuo konkrečių komentarų susilaiko.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš tik tiek galiu pasakyti, kad konkrečių pavardžių tikrai neminėsiu, nes prezidentas mano, kad šitie svarstymai turi vykti tarp koalicijos dalyvių, o ne viešojoje erdvėje“, – po susitikimo žurnalistams sakė prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

REKLAMA

V. Adamkaus susitikime su A. Kubiliumi trečiadienį taip pat dalyvavo prezidento patarėjai Valteris Baliukonis, Lauras Bielinis ir Ramūnas Vilpišauskas.

Po susitikimo dar nebuvo pasirašytas dekretas, kuriuo A. Kubiliaus kandidatūra turėtų būti teikiama Seimui, R. Grumadaitė negalėjo detalizuoti, kada jį planuojama pasirašyti. Nors ketvirtadienio Seimo posėdžio darbotvarkėje dekreto svarstymas yra numatytas.

Pats A. Kubilius irgi nebuvo linkęs atvirauti apie ministrų kandidatūras ir prezidento vertinimus. Klausiamas apie konkrečias kandidatūras, pavyzdžiui, aplinkos ministru siūlomą parlamentarą Vincą Babilių, jis kalbėjo abstrakčiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Rasime geriausią sprendimą. Visų pirma su koalicijos partneriais. Prezidento nuomonė tikrai svarbi ir aš ją žinau, diskutuosime toliau, o įvairių galimų kandidatų kiek aš įsivaizduoju šitoje srityje tikrai gali būti ne vienas“, – žurnalistams sakė A. Kubilius. Neoficialiai kalbama, kad kandidatu į aplinkos ministrus gali būti siūlomas ir kitas parlamentaras – Vytautas Kurpuvesas.

A. Kubilius taip pat pabrėžė, kad ir koalicijoje „visi postai nėra dar nuspręsti“.

R. Grumadaitė aiškino, kad prezidento kriterijai vertinant kandidatus bus kompetencija, patirtis administraciniame darbe bei nepriekaištinga reputacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per susitikimą taip pat aptarti antikrizinės programos principai. Pasak R. Grumadaitės, šalies vadovas pasveikino koalicijos ryžtą imtis būtinų skubių sprendimų valstybės finansų srityje, tačiau pažymėjo, kad antikrizinis planas neturi tapti tik „buhalterine skaičių dėlione – mechaniškų išlaidų mažinimu ir mokesčių didinimu“.

V. Adamkus krizės įveikimo planą vertins kartu su būsimos Vyriausybės programoje numatytomis priemonėmis.

Vyriausybės programą naujoji koalicija žadą visą savaitgalį – sako dirbsianti be poilsio dienų.

REKLAMA

Naują ministrų kabinetą formuoti ėmėsi keturios į Permainų koaliciją susibūrusios partijos – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Tautos prisikėlimo partija, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga.

Prezidentas pirmadienį, po to, kai darbą pradėjo naujasis Seimas, priėmė socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės grąžintus įgaliojimus bei pavedė jai laikinai eiti pareigas, kol bus sudarytas naujas ministrų kabinetas.

Pagal Konstituciją, kai Vyriausybė grąžina įgaliojimus, prezidentas per 15 dienų teikia Seimui svarstyti naujo premjero kandidatūrą.

REKLAMA

Jei Seimas pritars A. Kubiliaus kandidatūrai, būsimasis ministrų kabineto vadovas per 15 dienų Seimui turi pristatyti prezidento patvirtintą Vyriausybę ir jos programą.

15-asis ministrų kabinetas pradės dirbti, kai Seimas pritars Vyriausybės programai ir prisieks ministrai. Juos premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Seimo rinkimus laimėjusių konservatorių frakcija Seime didžiausia – jai priklauso 45 nariai.

A. Kubilius Ministrų kabinetui vadovavo 1999 – 2000 metais.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų