REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniečių šeima tapo COVID-19 įkaitais: pasakė, kas vyko netikėtai susirgus vaikui

Koronavirusu persirgus vienam vilniečių šeimos nariui buvo visiškai paralyžiuotas jos gyvenimas. Pilaitėje nuosavamame name gyvenanti Agnė pasakoja, kad absurdiškiausi nesusipratimai prasidėjo tada, kai šeima pradėjo sveikti. Situacija laidoje „TV Pagalba“ domėjosi gelbėtojas Žilvinas Žitkus. 

Koronavirusu persirgus vienam vilniečių šeimos nariui buvo visiškai paralyžiuotas jos gyvenimas. Pilaitėje nuosavamame name gyvenanti Agnė pasakoja, kad absurdiškiausi nesusipratimai prasidėjo tada, kai šeima pradėjo sveikti. Situacija laidoje „TV Pagalba“ domėjosi gelbėtojas Žilvinas Žitkus. 

REKLAMA

Agnė pasakoja, kad vos tik sužinojo apie teigiamą vaiko testo rezultatą, iškart ėmėsi visų saugumo priemonių. 

„Niekada neįmanoma sužinoti, kur tu tą virusą pasigavai, tai buvo spėjimas, kad nuo vieno berniuko, kuriam irgi, sužinojome, kad teigiamas rezultatas. Mūsų vaikai kartu bendravo, papuolėme į kontaktų sąrašą, užsidarėme namuose“, – tikino vilnietė.

Labiausiai ją piktina tai, kad net ir pasibaigus izoliacijos terminui, šeima vis dar negali pradėti normalaus gyvenimo. Tas pats galiotų net ir tada, jei ir visi šeimos nariai sutiktų atlikti du koronaviruso testus privačioje klinikoje 24 valandų intervalu, jiems vis tiek nebūtų galima baigti saviizoliacijos sulaukus neigiamų atsakymų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų šalyje žmogus laikomas pasveikusiu, kai praeina 14 dienų po dviejų neigiamų testų, tarp kurių yra 24 valandų pertrauka. Jei vienas iš tų dviejų testų yra teigiamas, tada antro testo nebedaro ir žmogus vėl privalo dviem savaitėms karantinuotis“, – stebisi Agnė. 

REKLAMA

Moteris nepagailėjo laiko informacijos paieškoti plačiau, todėl labai nustebo, kai Pasaulio sveikatos organizacijoje (PSO) puslapyje rado visiškai kitokias rekomendacijas, nei yra taikomos Lietuvoje.

„PSO rekomenduoja tuos, kurie serga, išleisti minimum po dvylikos dienų be jokio testavimo, besimptomius – po dešimties dienų. Atbūni ir eini toliau gyventi, o čia gaunasi, kad tu padarai viską ir dar užsineri sau antkaklį“, – piktinosi vilnietė.

Agnės vyras pritarė, kad virusu užsikrėtusiems žmonėms itin trūksta informacijos, kaip elgtis ir ką daryti toliau.

REKLAMA
REKLAMA

„Nėra jokios sistemos absoliučiai. Tave uždaro ir jau nebesvarbu, kaip tu valgysi, kaip tu šiukšles išneši, tą patį šuniuką į lauką kaip išvesi, nėra nieko absoliučiai. Žmogus eliminuojamas iš visuomenės, absoliučiai iš viso gyvenimo ir jisai laikomas tiesiog, kaip koks nusikaltėlis“, – piktinosi jis. 

Išklausęs šeimos pasakojimą, Ž. Žitkus įžvelgia kitą grėsmę. Anot jo, žmonės gali imti sąmoningai vengti tirtis, o tokiu būdu virusas gali plisti visiškai nevaldomai. 

„Žmonės puikiai supranta, kad jie galimai nueis į užribį mėnesio laikotarpiui, jei negali dirbti nuotoliniu būdu, jie mėnesiui bus pašalinti iš darbo rinkos ir vengia... Geriau tykiai ramiai toliau eina į darbą sirgdami“, – svarstė Ž. Žitkus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš pareigų atleistas, buvęs Užkrečiamų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas tvirtina, kad laisvės suvaržymai turi būti, bet ne tokie, kokie dabar yra taikomi didžiajai daliai namuose įkalintų žmonių. 

„Užtenka demonizuoti šią ligą, užtenka gąsdinti ir laikas grįžti prie normalaus gyvenimo, tiktai su tam tikra didesne atsarga ir didesniu pasisaugojimu tiek savęs, tiek aplinkinių. Na kodėl žmogus saviizoliacijoje negali išvesti į lauką šuns. Arba kodėl turi saviizoliuotis medikai, jeigu jie tiktai buvo kontakte su mediku, kuris gydė tą koronavirusu užsikrėtusį ligonį? Tai tada griūna visa medicina...“, – samprotavo S. Čaplinskas. 

REKLAMA

Jis įžvelgia, kad valdžios institucijos didelių klaidų užkertant COVID-19 viruso plitimą padarė jau pačioje karantino pradžioje. 

„Tam tikroje vietoje, tam tikri laisvės suvaržymai turi būti, bet turi būti pagrįsti, o ne tokie, kaip dabar ar kokie buvo pačioje pradžioje Lietuvoje. Juk iš pat pradžių buvo aišku, kad suvaržymai reikalingi tiktai tiems žmonėms, kurie įvažiavo, o ne tokiems, kurie kaimo gilumoje gyvena ir ten turi vaikščioti su kauke“, – teigė buvęs ULAC vadovas. 

Visą reportažą pamatykite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Tvarka buvo pakoreguota

Portalas tv3.lt atkreipia dėmesį, kad neseniai tvarka dėl saviizoliacijos Lietuvoje buvo pakeista. Pacientams, sergantiems lengva koronaviruso forma, izoliacija gali būti nutraukta praėjus 10 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios, jei ligos simptomai išnyko ir per pastarąsias 24 val. nepasireiškė karščiavimas. Jei ligos simptomai išnyko po dešimtos susirgimo dienos, izoliacija gali būti nutraukta po simptomų išnykimo praėjus ne mažiau kaip 3 dienoms. 

REKLAMA

Sergant sunkia koronaviruso forma, izoliacija gali būti nutraukta po 20 dienų, jei išnyko ligai būdingi simptomai ir per 24 val. nepasireiškė karščiavimas nevartojant vaistų. 

Pacientams, sergantiems besimptome COVID-19 forma, izoliacija gali būti nutraukta praėjus 10 d. po ligos nustatymo PGR metodu – kai pirmą kartą nosiaryklės mėginyje buvo aptiktas virusas. Pacientams nebereikia atlikti pakartotinių testų – praėjus numatytam laikotarpiui ir nepasireiškus simptomams užteks šeimos gydytojo patvirtinimo, kad pacientas pasveiko.

Taip pat numatyta išimtis ir dėl galimybės išvesti šunį. Peršalimo simptomų nejaučiantys, bet saviizoliacijoje dėl sąlyčio su sergančiuoju koronavirusu esantys asmenys gali augintinius išvesti į lauką 15 minučių.

Laidą „TV pagalba“ žiūrėkite kiekvieną darbo dieną 16:30 per TV3. 

VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų