REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors kol kas reagentų COVID-19 tyrimams užtektų tik 1,5 mėnesio, raminama, kad siuntos toliau nenutrūkstamai keliauja. Visgi didele pagalba medikams turinčių tapti naujų greitųjų testų reikės luktelti kiek ilgiau. Gydytojai tikina, kad tai turėtų tapti kasdieniu tyrimu, tačiau toks kol kas numatytas vienkartinis toks pirkimas.

Nors kol kas reagentų COVID-19 tyrimams užtektų tik 1,5 mėnesio, raminama, kad siuntos toliau nenutrūkstamai keliauja. Visgi didele pagalba medikams turinčių tapti naujų greitųjų testų reikės luktelti kiek ilgiau. Gydytojai tikina, kad tai turėtų tapti kasdieniu tyrimu, tačiau toks kol kas numatytas vienkartinis toks pirkimas.

REKLAMA

Dar prieš įsismarkaujant antrai koronaviruso bangai Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nusprendė apsirūpinti ir 15 tūkst. greitųjų testų. Ne, ne tokiais, kokius pirko pavasarį. Šie testai veikia PGR metodo principu ir naudingi būtų tuo, kad padėtų daug greičiau diagnozuoti, ar žmogus serga COVID-19.

Kaip aiškina ministerija, pirmiausia greitieji PGR tyrimai būtų atliekami gimdyvėms, reanimacijos pacientams ir skubios pagalbos atvejais, tad pagal tai reagentai ir bus paskirstyti šias sveikatos priežiūros paslaugas teikiančioms įstaigoms.

REKLAMA
REKLAMA

Vertins, ar naudingi

Nors susirgimų koronavirusu kreivė tik kyla, kaip portalui tv3.lt aiškino Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) atstovė Simona Kalvelytė, kada šie testai turėtų pasiekti gydymo įstaigas, dar nėra tiksliai neaišku. 

REKLAMA

„Tačiau aišku, kad atkeliaus kiek vėliau, nei užsakyti įprasti reagentai“, – komentavo ji.

Pasak laboratorijos atstovės, bent kol kas numatytas vienkartinis toks pirkimas. 

„Greičiausiai bus vertinama, ar jie pasiteisina. Tai visgi naujas dalykas, ne tie patys greitieji testai, kurie buvo nupirkti pavasarį. Tai specialistai, gydymo įstaigos žiūrės, kaip jie veikia, kiek tai prisideda prie greitesnio ištyrimo, kiek apsimoka. Manau, tai paaiškės tik pradėjus juos naudoti“, – svarstė S. Kalvelytė.

Pasiūlė algoritmą

Dar prieš kurį laiką Respublikinės Šiaulių ligoninės skubiosios medicinos gydytojai dalinosi jų siūlomu taikyti diagnostikos algoritmu, pagal kurį greitųjų testų naudojimas turėtų palengvinti kasdienį darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Įstaigos skubios medicinos gydytojas Martynas Gedminas, dalindamasis algoritmo schema, teigė, kad dar prieš gerą mėnesį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) atnaujinusi COVID-19 diagnostikos rekomendacijas. 

„Jose nurodoma, jog ligos nustatymui užtenka greitojo antigeno testo – tokio paties tyrimo, kuris atliekamas ir nustatant gripo virusą, kuomet atsakymą gauni čia ir dabar. (...) Įprastinė [testo] trukmė iki atsakymo iš mobiliojo punkto yra keturios–penkios dienos. Jau nekalbant apie paties tyrimo prieinamumą.

Būtų galima optimizuoti procesus sekant tokiais pavyzdžiais kaip Pietų Korėja, tačiau dabar turime visai kitokį technologinį sprendimą. Šiauliuose parengėme ir pradinį COVID-19 specifinio laboratorinio ištyrimo algoritmo variantą. Be greitųjų antigeno tyrimų ambulatorinėje grandyje, į siūlymą SAM įtraukėme ir greituosius PGR modulius, kurie leistų jau skubios pagalbos skyriuose per valandą gauti tepinėlio atsakymą“, – dėstė jis savo socialinio tinklo paskyroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžiama, kad COVID-19 nėra sudėtinga liga savo klinikine išraiška, tačiau trukmės iki diagnozės patvirtinimo ar atmetimo bei su tuo susiję pacientų izoliavimo aspektai tiesiog paralyžiuoja ligonines.

Turėtų tapti rutininiu tyrimu

Anot Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo prof. Sauliaus Čaplinsko, jei tai tikrai geri greitieji testai, tai sprendimas juos įsigyti turėjo būti daug ankstesnis. 

„Jau seniai rašiau, kad kuo daugiau įvairių instrumentų gydytojai turės, tuo greičiau ir tiksliau galės nustatyti diagnozę. Ir jei kryptingai tuos 15 tūkst. testų panaudos ten, kur reikia, kur reikia greitai teikti skubią medicininę pagalbą, tai yra labai didelis išsigelbėjimas ir palengvinimas. 

REKLAMA

Nes kartais tai gali būti auksinės valandos ar net minutės, ir jei bus laukiama Covid-19 atsakymo iš laboratorijos, galima prarasti žmogaus gyvybę arba jam išsivystyti komplikacijos“, – kalbėjo specialistas.

Jo manymu, tokie testai turėtų būti naudojami pasienyje, kitose vietos ir tapti rutininiu tyrimu:

„Tais atvejais, kai galima laukti, galima atlikti laboratorinį testą, kuris yra pigesnis ir šiek tiek tikslesnis. O tada, kai yra tikslinga neprarasti laiko, naudoti šituos testus.“

Panacėjos nemato

Tačiau ne visi šių testų būtinumą vertintų kaip pirmenybę. Atkreipiama dėmesį į tai, kad bet kuriuo atveju gali tekti daryti ir įprastą PGR testą. Štai Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Skubiosios pagalbos skyriaus gydytojas Paulius Uksas svarstė, kad toks testas gal būtų vertingesnis ne pirmomis ligos dienomis.

REKLAMA

„Nors mūsų skubios pagalbos skyrius teikia dalį paslaugų karščiuojantiems ligoniams, bet iš esmės apibrėžimą atitinkantys tokie pacientai yra nukreipiami į Santaros klinikas.

Bet kuriuo atveju šiuo mes vadovaujamės PGR metodu ir jį atliekame pakankamai greitai. Gal tai kiek darbą ir apsunkina, bet tikrai ne tiek, kad dirbti būtų neįmanoma", – sakė gydytojas.

Anot jo, viena vertus, greitieji antigeno testai nėra iki galo specifiški.

„Kitas dalykas, kad jie reaguoja pakankamai vėlai, tad reiškia, kad turėtų būti tiriamas ne ką tik pradėjęs sirgti (kokie ir neretai dažniausiai atvyksta į priėmimo skyrių), bet po kelių dienų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai gali būti, kad greitasis antigeno testas dar gali būti neinformatyvus, ir vis tiek reikės daryti PGR testą. Gal vėlyvesnei diagnostikai, kai susirgimas trunka kelias dienas, jis ir būtų tinkamas“, – pastebėjo jis.

Reagentai užsakomi 3 mėnesiams

Kaip informavo NVSPL atstovė, pagal dabartinę tvarką yra taip nusistovėję, kad apskritai reagentų poreikis (PGR tyrimams) yra planuojamas maždaug 3 mėnesiams. 

„Jei vyksta kažkokia kritinė situacija, staigiai daugėja tyrimų, jie yra didinami, bet tas procesas jau yra nepertraukiamas. Šiuo metu didelės problemos nėra, tiekėjų grandinė nėra trinkanti, priešingai, nei kad buvo pavasarį", – komentavo ji.

REKLAMA

NVSPL be 15 tūkst. greitųjų testų perka ir 231 tūkst. reagentų įprastiems molekuliniams PGR tyrimams. Anot S. Kalvelytės, kad naujai perkamų reagentų turėtų užtekti mėnesiui.

Kaip informavo laboratorijos atstovė, bendrai dabar atliekama apie 10 tūkst. tyrimų ir jų daugėja. Valstybinėse įstaigose, kurių yra apie 11, atliekama apie 5 tūkst. tyrimų.

„Pasijungia ir naujų laboratorijų, bet jos kol kas dar dirba ne pilnu pajėgumu, daugiau tyrimus daro savo pacientams, bet esant reikalui greičiausiai galėtų išplėsti“, – sakė S. Kalvelytė. 

Ji tvirtino, kad kol kas „tyrimų kamščių“ problemos nėra, kad nebūtų spėjama tirti ėminių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų