REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visame pasaulyje koronaviruso atvejų skaičiai auga žaibišku greičiu. Šiuo klausimu socialiniame tinkle „Facebook“ pasisakė ir profesorius Vytautas Kasiulevičius, kuris pateikė planą vyriausybei, kaip būtų galima suvaldyti Covid-19 plitimą.

Visame pasaulyje koronaviruso atvejų skaičiai auga žaibišku greičiu. Šiuo klausimu socialiniame tinkle „Facebook“ pasisakė ir profesorius Vytautas Kasiulevičius, kuris pateikė planą vyriausybei, kaip būtų galima suvaldyti Covid-19 plitimą.

REKLAMA

Profesorius pateikė Belgijos pavyzdį, kuri paskelbė įvedanti 6 savaičių karantiną iki gruodžio 13 dienos. Remdamasis Airijos ir Izraelio patirtimi šį rudenį V. Kasiulevičius rekomenduoja Vyriausybei tokį veiksmų planą.

30 dienų planas

Trisdešimties dienų planas „ABCDE“ Sauliaus Skvernelio Vyriausybei nemokamai.

A. 3-6 savaičių trukmės karantinas, remiantis Airijos ir Izraelio pavyzdžiu.

1. Vestuvės ir laidotuvės. Ne didesnės kaip 10 žmonių grupės, kuriose dalyvauja artimi giminaičiai.

2. Bažnyčia. Ne daugiau kaip 10 žmonių pamaldose. Komunija tik į rankas.

3. Viešojo maitinimo įstaigos. Maistas tik išsinešimui.

4. Parduotuvės. Maisto parduotuvės veikia įprastu režimu, kitų būtinųjų poreikių parduotuvių sąrašas tvirtinamas atskiru Vyriausybės nutarimu.

REKLAMA
REKLAMA

5. Sporto klubai. Tik individualios treniruotės lauke, kai dalyvauja vienas asmuo ir treneris.

6. Miesto transportas. Autobuse ne daugiau kaip 10 žmonių, užtikrinant atstumą tarp keleivių ne mažiau kaip 2 metrai.

REKLAMA

7. Mokyklos ir darželiai. Veikia darželiai ir pradinės klasės. Saugūs vyresnių klasių mokinių mokymosi būdai turi būti išdiskutuoti Vyriausybėje kartu su mokytojais. Kontaktinės pamokos apribojamos ne mažiau kaip 50 proc.

8. Aukštosios mokyklos pereina į nuotolinį mokymąsi.

9. Užtikrinamas sveikatos priežiūros paslaugų teikimas, maksimaliai išsaugant planinių paslaugų apimtis viešajame ir privačiame sektoriuje. Planinių paslaugų apimtys gali būti mažinamos atsižvelgiant į COVID-19 stacionarinių paslaugų poreikį.

10. Griežtinama šalies sienų ir oro uostų kontrolė.

B. Testavimas. COVID -19 židinių ir aukštos rizikos kontaktų testavimui diegiami iš kraujo mėginio atliekami ir kokybiški greitieji antigenų testai, kurių jautrumas didesnis negu 90 procentų, o specifiškumas ne mažesnis negu 99 procentai. Šie testai turi būti prieinami pirminės asmens sveikatos priežiūros gydytojams ir pacientams. Kuo skubiau pradėti diegti ELISA COVID-19 antikūnų testus, kad būtų įvertintas besiformuojantis imunitetas persirgusiems asmenims. Tokie tyrimai turi būti plačiai prieinami šeimos gydytojams ir visuomenei.

REKLAMA
REKLAMA

C. Vakcinos. Mūsų šalis turi sudaryti sąlygas kuo greičiau į Lietuvą patekti saugioms vakcinoms, kurios sėkmingai baigs trečios fazės klinikinius tyrimus iki gruodžio pirmos dienos ir bus paskelbti preliminarūs tyrimų rezultatai. Būtina sudaryti sąlygas jau gruodžio mėnesį pradėti skiepyti medikus, policininkus, ugniagesius, mokytojus ir kitų profesinių grupių, teikiančių svarbiausias paslaugas visuomenei, atstovus, taip pat didžiausių rizikos grupių (sergančių lėtinėmis ligomis) pacientus. Medikai turi būti paskiepyti pirmiausia, kad sausio mėnesį jau pasibaigus karantinui ir atsigaunat virusui galėtų saugiai teikti pagalbą susirgusiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Kiekvienas vyresnis negu 65 metų asmuo turi būti aprūpintas pulsoksimetru, o šeimos gydytojai turi palaikyti nuotolinį, bet nuolatinį kontaktą su šiais asmenimis.

E. Vyriausybės įgalioti asmenys turi igyti teisę kontroliuoti pacientų srautus visos šalies stacionarinese įstaigose, kad sunkūs COVID-19 pacientai gautų savalaikę stacionarinę pagalbą.

Net jeigu šio plano rezultatais pasinaudos dar tik besiformuojanti nauja valdžia, rinkėjai jūsų teisingus sprendimus prisimins po 4 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų