REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
61
Seimo rinkimai 2020 (nuotr. Fotodiena.lt)

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė sako, kad rinkimų komisijos padarys viską, jog saviizoliacijoje esantys žmonės, nesulaukę rinkimų komisijų narių, galėtų balsuoti.

61

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė sako, kad rinkimų komisijos padarys viską, jog saviizoliacijoje esantys žmonės, nesulaukę rinkimų komisijų narių, galėtų balsuoti.

REKLAMA

„Mes kreipėmės į apygardų apylinkių rinkimų komisijas, aiškinamės situaciją, be abejonės, tai daugiau nei apmaudu, kai rinkimų komisijų nariai nepasiekia rinkėjų, kurie yra užsiregistravę ir nori balsuoti namuose“, – spaudos konferencijoje sekmadienį sakė VRK pirmininkė.

„Rinkimų komisijos pasiryžusios viską padaryti, kad piliečiai, esantys saviizoliacijoje dėl vienokių ar kitokių priežasčių, nepriklausomai nuo to įsileido ar neįsileido, kad turėtų galimybę balsuoti. Dedamos maksimalios pastangos“, – kalbėjo ji. 

Pasak L. Matjošaitytės, VRK buvo gavusi per 1,7 tūkst. prašymų balsuoti iš asmenų, esančių saviizoliacijoje, o skundų sulaukta iš 30-40 rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė BNS sakė, kad organizacija gavo apie 90 asmenų pranešimų apie tai, kad negalėjo balsuoti namuose ir vis dar sulaukiama naujų pranešimų. Dauguma šių pranešimų, pasak jos, yra iš saviizoliacijoje esančių asmenų.

REKLAMA

Praneša apie pažeidimus

Nuo šeštadienio nakties Vyriausioji rinkimų komisija gavo kelias dešimtis pranešimų apie agitacijos pažeidimus, didelė dalis jų susiję su agitacija socialiniuose tinkluose, teigia komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė. 

„Vyriausioji rinkimų komisija gavo kelias dešimtis pranešimų apie agitacijos pažeidimus. Daugiausiai pranešimų buvo susiję su agitacija socialiniuose tinkluose, su agitacija, konkrečiai, socialinio tinklo „Facebook“ grupėse“, – sekmadienį spaudos konferencijoje sakė L. Matjošaitytė. 

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, šie rinkimai nuo praėjusiųjų skiriasi tuo, kad anksčiau žmonės informaciją skelbdavo asmeninėse socialinių tinklų paskyrose, dabar tai dažniau daroma uždarose grupėse. 

Pasak L. Matjošaitytės, taip pat gauta pranešimų ir apie agitacijai panaudotus automobilius, o vienas tokių atvejų buvo užfiksuotas Vilniaus geležinkelio stotyje. 

„Vienas iš pranešimų buvo gautas, kad prie geležinkelio stoties Vilniuje yra automobilis ant kurio yra daugybė rinkimų agitacijos ir kreipėmės mes į policijos pareigūnus, ta informacija pasitvirtino ir agitacija buvo fiksuota“, – pasakojo VRK pirmininkė.  

Ji taip pat priminė, kad iki šeštadienio pirmos valandos nakties paskelbtai agitacijai draudimas negalioja, todėl dalis pranešimų apie reklamą socialiniuose tinkluose, lauko reklamose ar pašto dėžutėse – nepasitvirtino. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos departamento duomenimis, šeštadienį iš viso buvo gauta 15 su rinkimais susijusių pranešimų, sekmadienį nuo septintos ryto – dar šeši. 

Pasak departamento atstovo Ramūno Matonio, daugiausiai pranešimų gaunama apie sugadintus ar neleistinus plakatus, naujų ikiteisminių tyrimų nėra pradėta. 

„Nėra tokių, kad būtų nustatytas ar nubaustas kažkas“, – sakė R. Matonis. 

Sekmadienį vykstant Seimo rinkimams policija gavo 32 pranešimus apie galimus pažeidimus, pranešė Policijos departamentas.

„Daugiausia apie agitaciją, apie plakatus suplėšytus, apie pavėžėjimus, įtartinus žmones“, – BNS apie gaunamus pranešimus sakė policijos atstovas Ramūnas Matonis.

REKLAMA

13 valandos duomenimis, ikiteisminių tyrimų nepradėta.

Pasak R. Matonio, didžioji dalis pranešimų nepasitvirtina.

„Kai kur yra renkama medžiaga, kuri galbūt vėliau pasitvirtins arba ne. Jeigu tai agitacija, perduodama Vyriausiajai rinkimų komisijai, nes tai jų straipsnis, jie už tai gali bausti“, – sakė policijos atstovas.

Iš viso nuo išankstinio balsavimo pradžios policija yra pradėjusi du ikiteisminius tyrimus – dėl galimo balsų pirkimo Kaišiadorių rajone ir dėl Vilniuje neblaivaus vairavusio kandidato į Seimą Virginijaus Šmigelsko. 

Sekmadienį taip pat pranešta, kad Vilniuje nuo pareigų nušalinta neblaivi komisijos narė. Neblaivi rinkimų apylinkės darbuotoja sekmadienio naktį buvo nustatyta ir Pakruojo rajone. 

Balsavimas rinkimų apylinkėse tęsis iki 20 valandos. Tradiciškai didžiausi rinkėjų srautai būna po sekmadienių mišių ir vakare prieš uždarant apylinkes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų