REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai lojalūs Baltarusijos parlamento aukštieji parlamento rūmai apkaltino Lietuvos Seimą kišantis į Baltarusijos vidaus reikalus.

Autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai lojalūs Baltarusijos parlamento aukštieji parlamento rūmai apkaltino Lietuvos Seimą kišantis į Baltarusijos vidaus reikalus.

REKLAMA

Respublikos Tarybos prezidiumas pareiškimą išplatino reaguodamas į Lietuvos Seimo rezoliuciją, kuria Sviatlana Cichanouskaja vadinama „Baltarusijos žmonių išrinkta lydere“, o jos suburta Koordinacinė taryba – vieninteliais teisėtais baltarusių tautos atstovais.

„2020 metų rugsėjo 10 dienos Lietuvos Respublikos Seimo rezoliucija neatitinka geros kaimynystės tarp mūsų šalių dvasios ir visuotinių parlamentinių principų“, – nurodoma išplatintame pareiškime.

„Priimdami šį dokumentą, Lietuvos parlamentarai šiurkščiai kišasi į Baltarusijos Respublikos vidaus reikalus ir demonstruoją atvirą nepagarbą Baltarusijos liaudies suvereniai teisei savarankiškai rinkti vadovus bei nustatyti savo šalies raidos kryptį“, – pridūrė parlamentarai.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos deputatų mėginimas paskirti „Baltarusijos liaudies lyderę“ tikrai peržengia sveiko proto ribas“, – teigiama pareiškime. 

Nacionalinio Susirinkimo aukštieji rūmai teigia, kad tokie veiksmai „yra provokaciniai ir nepriimtini, pažeidžia tarptautinės teisės ir tarpvalstybinės komunikacijos normas bei priimtiną parlamentinę praktiką“.

REKLAMA

„Ypač nepriimtini yra raginimai spausti baltarusių valdžią sankcijoms, siekiant pakeisti Baltarusijos Respublikos vidaus ir užsienio politiką“, – pažymėjo taryba. 

Institucija taip pat pareiškė, kad Baltarusijos ir Lietuvos santykiai gali vaisingai vystytis „tik remiantis tarpusavio pagarba, konstruktyviu visapusišku bendradarbiavimu, įskaitant tarpparlamentinę sąveiką, taip pat nesikišimu į vidaus reikalus“.

Baltarusijos parlamentas beveik neturi realios galios, nes visa valdžia sutelkta prezidento A. Lukašenkos rankose. Lietuva ir kitos Vakarų bendruomenės šalys nepripažįsta A. Lukašenkos pergalės rugpjūčio 9 dienos rinkimuose ir ragina surengti naujus sąžiningus rinkimus. 

S. Cichanouskaja teigia, kad rinkimus laimėjo ji. Po rinkimų dėl valdžios spaudimo ji atvyko į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų