REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Neringa Venckienė (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Burtai ištraukti – pirmuoju numeriu Seimo rinkimuose eis „Drąsos kelias“

Papildyta 10.40 val.

Seimo rinkimuose dalyvaujančios politinės partijos ketvirtadienį bandė savo rankų sėkmę, traukdamos Seimo rinkimų numerius. Pirmuoju numeriu Seimo rinkimuose eis politinė partija „Drąsos kelias“.

30

Seimo rinkimuose dalyvaujančios politinės partijos ketvirtadienį bandė savo rankų sėkmę, traukdamos Seimo rinkimų numerius. Pirmuoju numeriu Seimo rinkimuose eis politinė partija „Drąsos kelias“.

REKLAMA

Antrąjį numerį ištraukė Partija „Laisvė ir teisingumas“. Trečiasis numeris Seimo rinkimuose teko Laisvės partijai. Ketvirtuoju numeriu eis Lietuvos liaudies partija. Penktuoju – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Toliau partijų numeriai dėliojasi taip: 6 – Centro partija-Tautininkai, 7 – Nacionalinis susivienijimas, 8 – Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, 9 – Lietuvos socialdemokratų darbo partija, 10 – Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai, 11 – partija „Lietuva visų“, 12 – Liberalų sąjūdis, 13 – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, 14 – Lietuvos žaliųjų partija, 15 – Krikščionių sąjunga, 16 – Darbo partija, 17 – Lietuvos socialdemokratų partija.

Vyriausiosios rikimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė pažymėjo, kad tai pirmas kartais, kai tiek daug politinių partijų traukia Seimo numerius.

REKLAMA
REKLAMA

„Turbūt nė vienais rinkimais mes neturėjome tiek daug dalyvaujančių rinkimų numerių traukime. Tai tikrai rodo, kad šie rinkimai bus ypatingi ne tik dėl Covid-19, bet ir kitų sąlygų“, – kalbėjo L. Matjošaitytė.

REKLAMA

VRK duomenimis, pareiškinius dokumentus šiems rinkimams pateikė 20 politinių partijų, 17 iš jų kelia kandidatų sąrašus daugiamandatėje apygardoje – jos ketvirtadienį ir išsitraukė savo eilės numerį.

Daugiamandatės apygardos kandidatų sąraše yra per 1,7 tūkst. kandidatų. Vienmandatėse apygardose kandidatuos per 780 kandidatų. Ankstesniuose rinkimuose dalyvavo 16 politinių partijų, 1,4 tūkst. kandidatų ir per 670 vienmandatininkų.

Burtų keliu partijų atstovų ištraukti rinkimų numeriai bus įrašomi Seimo rinkimų biuleteniuose.

Iki rugsėjo 6-osios partijos dar gali sujungti savo sąrašus ir rinkimuose dalyvauti sudariusios koaliciją. Tuomet jos galės pasirinkti, kurį numerį norėtų įrašyti į rinkimų biuletenį.

REKLAMA
REKLAMA

Perrinkimo į Seimą siekia per 94 proc. parlamentarų

Kaip trečiadienį pranešė VRK, būti perrinkti rudenį vyksiančiuose rinkimuose siekia 132 iš 140 Seimo narių, aštuoni jų nusprendė naujos kadencijos nebesiekti.

Prieš ketverius metus Seimo rinkimuose dalyvavo beveik tiek pat – 127 iš 139 arba 91,4 proc. ankstesnės kadencijos parlamentarų.

Kas ketvirtas rinkimuose vėl dalyvauti apsisprendusių parlamentarų arba pakeitė partiją, arba nėra jokiame partijų sąraše, bet savo kandidatūras išsikėlė savarankiškai vienmandatėse apygardose. Tik šeši parlamentarai nusprendė nekandidatuoti daugiamandatėje apygardoje, o siekti perrinkimo tik vienmandatėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso kandidatų sąrašus daugiamandatėje rinkimų apygardoje ketina kelti 17 politinių partijų.

VRK taip pat nurodo, kad sprendimą nekandidatuoti vienmandatėje rinkimų apygardoje priėmė tik vienos politinės partijos lyderis. Penki partijų lyderiai kandidatūras kelia Vilniaus mieste, dviejų partijų vadovai mėgins jėgas naujoje Pasaulio lietuvių rinkimų apygardoje, kur balsuos užsienyje esantys rinkėjai.

Seimo rinkimai vyks šių metų spalio 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų