REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasibaigus dviejų savaičių humanitarinei misijai Armėnijoje, šalies medikų ir ekspertų komanda grįžo į Lietuvą. 

Pasibaigus dviejų savaičių humanitarinei misijai Armėnijoje, šalies medikų ir ekspertų komanda grįžo į Lietuvą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aštuonis medikus ir tris ekspertus parskraidinęs Karinių oro pajėgų transporto lėktuvas „Spartan“šeštadienio pavakarę nusileido Šiauliuose. 

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovas, medikų komandos vadovas Marius Čiurlionis pareiškė, kad sėkminga medikų pagalbos misija pasibaigė. Kol kas naujos Lietuvos medikų misijos neplanuojamos. 

„Mes visi sveiki, kol kas neturime jokių požymių, skrydis buvo ilgas su sustojimu Bulgarijoje, niekas iš komandos nesiskundžia būdingais koronavirusui simptomais“, – Šiaulių oro uoste surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

M. Čiurlionis medikų pagalbos misija pavadino iššūkiu, nes tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai medikai vyko teikti pagalbą į kitą šalį.  

„Pirmą kartą gyvenime mes iš šalies, kuri anksčiau pati gaudavo pagalbą, patys pradėjome teikti pagalbą. Tai didelis žingsnis į priekį“, – tvirtino jis.

Slaugytoja Virginija Savickienė teigė, kad Armėnijoje teko dirbti ne tik su vietos medikais, bet ir su atvykusiais iš kitų šalių, pavyzdžiui, iš Italijos, Prancūzijos.   

M. Čiurlionio teigimu, kol kas naujos Lietuvos medikų misijos neplanuojamos. 

„Šiuo metu jokia nauja misija nėra planuoja. Lietuva sau išsikėlė tokį tikslą tapti PSO tarptautinių misijų komandos nare ir galbūt ateityje tai leistų mums toliau organizuoti humanitarines misijas globaliu mastu“, – nurodė M. Čiurlionis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Armėnijoje ištirta apie 100 tūkst. ėminių, fiksuota 500 mirčių, užsikrėtusių žmonių –  virš 37 tūkst. 

Humanitarinės misijos dalyvių dabar laukia 14-os dienų izoliacija. „Kas izoliuosis sodybose, atsiskyrę nuo šeimų. Labai įvairiai“, – teigė M. Čiurlionis. 

Sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas Aurelijus Veryga padėkojo darbą Armėnijoje baigusiems misijos dalyviams: „Tokio aukšto lygio specialistai yra nepamainomi kovoje prieš koronavirusą. (...) Tikimės, kad ši sėkminga humanitarinė misija atvers galimybes naujoms partnerystėms ir projektams ateityje“, – pranešime cituojamas ministras.

REKLAMA

Armėnijos kolegoms dvi savaites talkino gydytojas anesteziologas-reanimatologas Ainius Žarskus, anesteziologijos-reanimatologijos specialybės gydytojai rezidentai Lukas Neimanas ir Romanas Botovas, slaugytojos – Diana Rinkevičiūtė, V. Savickienė, Laura Gurskienė, Jolita Škudaitė, slaugytojas anestezistas Donatas Mečislauskas iš Kauno klinikų, Vilniausuniversiteto ligoninė Santaros klinikų  ir Panevėžio ligoninės. 

Komandoje taip pat buvo SAM Ekstremaliųjų situacijų operacijų valdymo centre dirbantis karo medikas majoras Valdas Meškauskas bei majoras Aurimas Gusčius, kaip ir Lietuvoje, Armėnijoje kuravęs logistikos klausimus. 

Lietuvos medikai dirbo dviejose Jerevano ligoninėse. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų