REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai penktadienį savo „Facebook“ paskyroje pasidalinus Klaipėdos policijos tyrėjų prašymu detaliai atskleisti dar lapkričio pabaigoje žiniasklaidoje paviešinto anoniminio vienos uostamiesčio ligoninės medicinos darbuotojų skundo dėl patiriamo mobingo detales, medikams telieka konstatuoti: „Raganų medžioklė prasidėjo“.

Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai penktadienį savo „Facebook“ paskyroje pasidalinus Klaipėdos policijos tyrėjų prašymu detaliai atskleisti dar lapkričio pabaigoje žiniasklaidoje paviešinto anoniminio vienos uostamiesčio ligoninės medicinos darbuotojų skundo dėl patiriamo mobingo detales, medikams telieka konstatuoti: „Raganų medžioklė prasidėjo“.

REKLAMA

„Ką gi, mieli kolegos medikai, kurie iškėlėte mobingo ir psichologinio smurto problemas gydymo įstaigose, pasidalinsiu naujausia informacija.

Štai pavyzdys, kaip vienos iš Klaipėdos gydymo įstaigų vadovas toliau planuoja savo veiklą. Išvados – labai paprastos, t. y. ligoninės vadovo ir Mero nuomone, istorijas apie problemas išsigalvojo pati ministerija, įstaigoje viskas gerai ir jokios problemos neegzistuoja. Maža to, kreipėsi ir į teisėsaugą dėl neva pažemintos vadovo ir įstaigos garbės“, – dėstė ministras.

Tokią situaciją jis įvardijo kaip apgailėtiną kasdienybę, tačiau žadėjo likti principingu ir „to ramybėje nepalikti“.

REKLAMA
REKLAMA

„Vadovai ne sprendžia problemas, o bando ieškoti kaltųjų kitur. Kažkaip Klaipėdoje tai tampa simptomiška...

Su policija, be abejo, bendradarbiausime, o kolegas medikus noriu nuraminti, kad mes to ramybėje nepaliksime. O tokiais veiksmais įstaigos vadovas mūsų neįbaugins. Priešingai, artimiausiu metu planuojamas kitas mobilios ekspertų komandos vizitas į kitus miestus!“ – sakė A. Veryga.

REKLAMA

Paprašyta išsamiau pakomentuoti situaciją ministro patarėja Lina Šriubėnė-Bušinskaitė informavo, kad SAM bendradarbiaus su Klaipėdos policijos komisariato tyrėjais, tačiau sieks užtikrinti, kad būtų apsaugoti galimai pažeisti parašiusiųjų anoniminį skundą interesai.

„Ministerija visada glaudžiai bendradarbiauja su teisėsauga, dabar tai irgi – ne išimtis. Bus pateikta visa informacija, kurią galime pateikti. 

Kadangi vyksta ikiteisminis tyrimas, mūsų komentaras bus tiek, kiek galime komentuoti. 

Svarbiausia, ką šiuo atveju norime akcentuoti yra tai, kad mūsų tikslas ir pareiga – užtikrinti, kad būtų apginti tų žmonių galimai pažeisti interesai, kurie parašė anoniminį skundą. Jie neturėtų tapti situacijos įkaitais, negali nukentėti ir kitaip būti baudžiami už tai, kad išdrįso prabilti viešai ir įvardinti galimas problemas, kurios sveikatos sektoriuje seniai buvo vieša paslaptis. Kitaip tariant, SAM tikslas yra užtikrinti, kad būtų apgintas viešasis interesas.

REKLAMA
REKLAMA

Juk jei bus baudžiami ir persekiojami tie, kurie kalba apie galimas problemas, mobingą ir kitus sunkumus, situacija sveikatos sektoriuje nesikeis. Dabar yra tas metas, kai situacija pradeda keistis, medikai vis dažniau išdrįsta viešai prabilti apie tai, kas vyksta, ko neturėtų būti. Ir žmonės už tai neturi būti galimai persekiojami. Tai, SAM nuomone, jau būtų viešojo intereso pažeidimas", – rašoma portalui tv3.lt atsiųstame atsakyme.

Be to, priduriama, labai nesinorėtų, kad tai taptų tradicija ir įstaigų vadovai, kai jiems nepatinka tai, ką kalba dirbantys darbuotojai, kad tokiu būdu imtųsi galimų keršto priemonių. 

„Tenka tik apgailestauti, kad vienos iš Klaipėdos ligoninių vadovas nusprendė ne spręsti problemas, bet galimai pradėti „raganų medžioklę“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad SAM, siekdama užtikrinti, kad nebūtų paneigta anoniminių pranešimų esmė bei pažeistas viešasis interesas, kreipsis konsultacijos į STT ir Ganeralinę prokuratūrą", – komentavo L. Šriubėnė-Bušinskaitė.

Ligoninė kreipėsi į teismą

Portalas tv3.lt primena, kad dar rudenį, po skaudžios tragedijos, kai nusižudė jaunas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) gydytojas, ministerija suskubo reaguoti į įvykius – sukūrė anoniminę pagalbos liniją medikams, ragino netylėti apie darbe patiriamą emocinį smurtą. 

Netrukus į anoniminę ministerijos dėžutę atėjo ir minėtasis Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) gydytojų ir slaugytojų laiškas. Jis buvo paviešintas Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje.

REKLAMA

Skundo autoriai informavo apie psichologinį smurtą Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Jie sakė nenorintys viešinti vardų, nes gyvena baimėje. 

„Baimė tvyro kuluare. Mes visi bijome vyr. gydytojo, nes pažeminti ir nuskriausti žemesnį pareigomis yra labai lengva. Ko mes bijome? Aš sumažinsiu jums algą, nusiųsiu dirbti į labai sunkų skyrių, pažeminsiu pareigose, be to, aš galiu atleisti iš darbo ir apskritai: ką noriu – padarysiu. Mes visi esame priklausomi nuo darbo, nes turime šeimas, krūvas bankinių įsipareigojimų.

Vyr. gydytojas pareigas eina nuo 1982 m. Po paskutinio perrinkimo jaučiasi ypač drąsiai ir ramiai, žemina darbuotojus. Esant darbinei problemai bijai kreiptis. Neduok Dieve, pasakysi ne tą sakinio konstrukciją – užsikabins už vieno žodžio, nes, anot jo, tai yra netinkamas išsireiškimas. Pamiršti, ko atėjęs, nes jauti ypatingą įtampą, išmuša iš vėžių. O kur dar pasakymas „aš viską žinau, čia – ne problema“, – buvo rašoma laiške.

REKLAMA

Ypač darbuotojų kantrybė neatlaikiusi, kai esą vyr. gydytojas pareiškęs, kad ligoninėje psichologinių problemų nėra. 

Reaguodamas į šį paviešintą anoniminį laišką ligoninės vadovas Vincas Janušonis pareiškė, kad tokia informacija neatitinka tikrovės ir žemina KUL ir jos darbuotojų garbę bei pakerta pasitikėjimą jais. 

Dėl to buvo kreiptasi į teisėsaugos institucijas, todėl sausio pradžioje SAM sulaukė Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariato prašymo pateikti detalią dėl šio skundo turimą informaciją.

„Prašome jūsų pranešti kokiu būdu, kada ir iš kur gautas anoniminis laiškas, kurį Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga paviešino Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje? Prašome nurodyti visą turimą informaciją, susijusią su minėtu laišku, t. y. siuntėjo el.paštas, telefono numeris, anketiniai duomenys, IP adresas (nurodant datą, laiką minučių sekundžių tikslumu)“, – tokią informaciją pateikti prašoma ministro paviešintame policijos kreipimesi į ministeriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbuotojai dėl mobingo kreipiasi vangiai 

Paklausta, kaip vertina tokią situaciją, Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) vadovės pavaduotoja Jurgita Sejonienė neslėpė, kad ministerijos pozicija tokiose situacijose dažnai lieka dviprasmiška. 

„Minėtoji nelaimė RVUL išjudino medikus, jie buvo raginami ieškoti pagalbos. Tačiau kai buvo sulaukta šio skundo, jis buvo atmetamas. 

Taip išeina, kad yra deklaruojama, organizuojama pagalba, bet anoniminis skundas iškart atmetamas, pateikiamas kaip nedėkingas, nesiekiant realiai išsiaiškinti situacijos, kiek ji gali būti tikra“, – kalbėjo ji.

LMS atstovės teigimu, ne vienos ligoninės medikai vangiai skundžiasi dėl tokių problemų, nes bijo, kad į tai nebus atsižvelgta, niekas nebus ištirta arba kaip tik bus daromas kažkoks poveikis.

REKLAMA

„Be abejo, kalbant apie KUL, nėra objektyvu vadovybei neatlikus jokio tyrimo iškart neigti pateiktus duomenis, kad tai netikra. Kita vertus, gali būti, kad visoje ligoninėje situacija tikrai nėra labai bloga. Tačiau yra ne viena įstaiga, kur atskiruose skyriuose susidariusios kritinės situacijos, kai kurie skundai irgi buvo paviešinti. Įvairių ligoninių, net tų pačių Santaros klinikų darbuotojai, kreipiasi į profsąjungas, bet tai nėra paprasta išspręsti“, – aiškino ji.

Anot D. Sejonienės, dabar viskas persikėlė į darbo grupę ministerijoje, kuri turėtų  užtikrinti psichologinės pagalbos organizavimą, kur turėtų būti sprendžiamos tokios krizės. 

REKLAMA

„Tačiau viskas yra įstrigę, niekas nežino, kokios priemonės bus priimtos. Juo labiau neaišku, kokia ministerijos atsakomybė tokiu atveju, ypač kai kalbame įstaigose, kurių steigėja yra ji pati“, – dėstė ji.

Savo ruožtu kai kurie internautai pašiepdami situaciją abejojo galimu ištyrimo kokybiškumu, mat net laiško adresatas nurodytas neteisingai – „Valstybės Sveikatos ministerija“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų