REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teisme ketvirtadienį Gedvydo Vainausko advokatas Sigitas Židonis pareiškė, kad jo ginamasis visą gyvenimą liks su nusikaltėlio etikete, nes buvo parodytas teisiamųjų suole filme „Valstybės paslaptis“.

Vilniaus apygardos teisme ketvirtadienį Gedvydo Vainausko advokatas Sigitas Židonis pareiškė, kad jo ginamasis visą gyvenimą liks su nusikaltėlio etikete, nes buvo parodytas teisiamųjų suole filme „Valstybės paslaptis“.

REKLAMA

Šioje byloje žiniasklaidos grupės „Lietuvos rytas“ vadovas G. Vainauskas ir buvęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas kaltinami prekyba poveikiu. Praėjusio posėdžio metu prokuroras Gedgaudas Norkūnas jiems pasiūlė skirti lygtines laisvės atėmimo bausmes.

Prokuratūra teigia, kad kaltinamieji 2015 metais susitarė dėl kyšio.

„Vykstant šios bylos nagrinėjimui šių metų kovo mėnesį buvo paskelbta, kad yra sukurtas dokumentinis filmas apie prezidentę Dalią Grybauskaitę „Valstybės paslaptis“ ir kad šis filmas bus rodomas šalies kino teatruose“, – kalbėjo S. Židonis. 

„Šiame filme tuometinės prezidentės D. Grybauskaitės vyriausioji patarėja, Teisės grupės vadovė Rasa Svetikaitė, kalbėdama apie Prezidentūrai neįtikusius asmenis pareiškė, kad tie žmonės, jie šiandien yra kur? Sėdi teisiamųjų suole!“, – pridūrė advokatas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis akcentavo, kad šie žodžiai filme buvo iliustruojami vaizdais iš teismo posėdžių salės, kur teisiamųjų suole sėdi R. Paksas ir G. Vainauskas.

„Filmas liks fonduose, archyvuose ir G. Vainauskas netgi ateities kartoms, nepriklausomai nuo nuosprendžio byloje, liks su nusikaltėlio etikete“, – teigė advokatas.

REKLAMA

Anot jo, kažkas labai norėjo, kad G. Vainauskas būtų ne tik patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, bet ir viešai pažemintas.

Jis savo baigiamojoje kalboje akcentavo, kad G. Vainauskas artėjant rinkimams susitikinėjo su visų partijų atstovais, o pokalbio metu su R. Paksu nesiūlė sumokėti jokio kyšio.

„Akivaizdu, kad objektyvumo prokurorui pritrūko“, – savo baigiamojo kalboje teigė advokatas.

Jis prašė G. Vainauską išteisinti pagal abu kaltinimo epizodus.

Abejojo žvalgybinių veiksmų teisėtumu

Kitas G. Vainausko advokatas Gintaras Černiauskas akcentavo, kad asmeniniai pokalbiai neturėtų būti įrašinėjami ir interpretuojami, nes žmonėms iš šalies gali būti sunku suprasti turinį.

REKLAMA
REKLAMA

„Svarbu suprasti ir išskirti pokalbio metu pateikto pasiūlymo realumą“, – kalbėjo advokatas.

Jis sakė, kad kaltinimas G. Vainauskui palaikomas vien tik Specialiųjų tyrimų tarnybos protokolais. 

„Šioje baudžiamojoje byloje būtina atkreipti dėmesį į ilgai trukusius kriminalines žvalgybos veiksmus ir įvertinti jų teisėtumą“, – kalbėjo G. Černiauskas.

Jis abejojo dėl atliktų žvalgybinių veiksmų ir byloje atliktos ekspertizės prieš G. Vainauską teisėtumu.

„Šioje byloje nėra jokių duomenų, kad (...) G. Vainauskas būtų sistemingai vykdęs nusikalstamas veikas“ – teigė advokatas. 

Anot jo, kriminalinės žvalgybos veiksmai prieš G. Vainauską buvo vykdomi prieš tai, kai jie buvo sankcionuoti teismo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiūlė nuteisti lygtinai

Per ankstesnį posėdį prokuroras pasiūlė G. Vainauskui skirti lygtinę laisvės atėmimo bausmę ir baudą, o R. Paksui – tik lygtinį įkalinimą.

Prokuratūra teigia, kad jie 2015 metais susitarė dėl kyšio.

G. Vainauskui pasiūlyta skirti trejų metų laisvės atėmimo bausmę, ją atidedant dvejiems metams, taip pat daugiau nei 26 tūkst. eurų baudą.

R. Paksui siūloma skirti įkalinimą trejiems metams ir dviem mėnesiams, atidedant bausmę dvejiems metams ir dviem mėnesiams.

Kitame bylos epizode prekyba poveikiu taip pat kaltinamam verslininkui Antanui Juozui Zabuliui prokuroras siūlo skirti daugiau nei 24 tūkst. eurų baudą.

REKLAMA

Pastangos dėl „Norfos“ Prienuose

R. Paksas ir G. Vainauskas kaltinami 2015 metais susitarę dėl 15 tūkst. eurų kyšio už politiko pažadą paveikti statybos inspektorius dėl leidimo naudoti parduotuvę Prienuose.

Pagal kaltinimą, R. Paksas kyšį tarėsi priimti ne tik savo, bet ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai. Partija kaip juridinis asmuo byloje nekaltinama.

Anot prokuratūros, kaltinamieji dėl kyšio susitarė vasaros pabaigoje viename Vilniaus restoranų.

Teisėsaugos duomenimis, po to R. Paksas susitiko su tvarkiečių deleguotu tuometiniu aplinkos viceministru Algirdu Genevičiumi ir nurodė, kad Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos tarnautojai kuo skubiau pasirašytų prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvės Prienuose statybos užbaigimo aktą.

REKLAMA

Pasak kaltintojų, šį nurodymą tą pačią dieną telefonu viceministras A. Genevičius perdavė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininko pavaduotojui, jis tai perdavė Kauno teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininko pavaduotojui, o šis – Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vadovei, ir statybos užbaigimo aktas galiausiai buvo pasirašytas.

Politikas ir žiniasklaidos grupės vadovas neigia prekiavę poveikiu. G. Vainauskas sakė, kad vykdė žurnalistinį tyrimą, o R. Paksas tvirtino, jog byla siekiama eliminuoti jį iš politikos.

Įtarimai dėl FNTT tyrimo

Teisėsauga taip pat įtaria, jog G. Vainauskas galėjo pažadėti pasinaudoti savo įtaka, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) nutrauktų vieną tyrimą dėl sukčiavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarnyba tuomet tyrė Lietuvos atsinaujinančios energetikos ir aukštųjų technologijų bendrovės „BOD Group“ Europos Sąjungos (ES)  paramos įsisavinimą. Galiausiai tyrimas dėl sukčiavimo panaudojant ES pinigus buvo nutrauktas.

Anot prokuratūros, G. Vainauskas susitarė priimti kyšį iš A. J. Zabulio. Šis verslininkas, anot prokurorų, veikė „BOD Group“ vadovo Vidmanto Janulevičiaus interesais. Jam minėtame sukčiavimo tyrime buvo pateikti įtarimai.

G. Vainauskas, įtariama, pažadėjo A. J. Zabuliui pasinaudoti savo poveikiu FNTT pareigūnams, kad šie nutrauktų tyrimą dėl „BOD Group“.

A. J. Zabulis kaltę taip pat neigia.

Per kitą posėdį kitų metų sausio 16 dieną planuojama tęsti baigiamąsias kalbas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų